Blog

Big five – Hoe overleef ik mijn sollicitatiegesprek?

Projectweek B is nog maar net voorbij en misschien zijn de eerste lijntjes zijn al uitgezet naar potentiële stagebedrijven. Tijdens deze zoektocht naar dé ideale stage of misschien zelfs wel je eerste echte baan is een sollicitatiegesprek hét moment om jezelf te presenteren. Wat trek je aan? Hoe zit mijn haar? Weet ik wel genoeg over het bedrijf? Tijdens dit gesprek leren jij en de organisatie elkaar kennen en daarnaast krijg je hopelijk meer te horen over wat jouw rol eventueel gaat zijn binnen de organisatie. Al met al is het dus belangrijk dit goed voor te bereiden. Dus de vraag is dan ook: ‘Hoe overleef ik nou een (misschien wel eerste) sollicitatiegesprek?’ Hieronder bespreken vijf tips van Femme van der Kolk om zeker te zijn van een goed gesprek.

1. Verdiep je in het stagebedrijf
Eén van de belangrijkste eerste stappen voor een sollicitatie is je verdiepen in de organisatie. Niet alleen om te checken welk adres je in Google Maps moet invoeren, maar ook om te weten wat ze doen, waar ze voor staan, in welke markt ze zich begeven en wellicht nog een paar kleine details waar je je sier mee kunt maken in het gesprek. Tijdens je sollicitatie komen er altijd vragen over wat jij allemaal weet van het bedrijf en waarom jij nou zo geïnteresseerd bent om daar te komen werken.

2. Zelfkennis
Een vraag die bijna altijd gesteld wordt is de vraag over jouw kwaliteiten. Waar ben jij nou echt goed in? Dit vinden veel mensen altijd lastig te beantwoorden omdat je dan over jezelf moet gaan praten op een niet natuurlijke wijze. Het voelt misschien een beetje opschepperig. Maar jezelf kennen en weten waarop jij je kan onderscheiden, is juist belangrijk om aan te tonen waarom ze jou moeten aannemen en niet een van die twintig anderen die misschien ook wel op gesprek komen. Probeer dan dus ook met unieke eigenschappen te komen met daaraan een duidelijke uitleg gekoppeld. Kernkwaliteiten als enthousiast worden door veel mensen genoemd maar wat maakt jou zo enthousiast en hoe uit zich dat? Maak het ook concreet.

3. Let op je houding
Veel mensen zijn zich niet bewust van hun houding tijdens een gesprek. Niet alleen hoe je spreekt en wat je vertelt, is belangrijk maar ook je lichaamstaal zegt veel. Wees rustig maar wel geïnteresseerd. Zorg er dus voor dat je oogcontact maakt als je met iemand praat en geef iemand een stevige handdruk bij binnenkomst. Ga niet onderuit gezakt zitten en praat niet met té veel handgebaren. Los van dit alles moet je natuurlijk wel jezelf blijven en probeer goed aan te voelen wat gepast is bij de organisatie waar je bent.

4. First impressions are everything
Als je ergens op een gesprek gaat, is je outfit één van de zaken waar je de avond voor het gesprek mee in je hoofd zit. Kan ik die toffe Nike sneakers wel aan? Moet ik een jasje over mijn blouse of is een blouse zelf al voldoende? Jeans of geen jeans? Wat je moet nagaan is of het een formeel of informeel bedrijf is. Als je dit hebt vastgesteld kan je beter bepalen wat gepast is. Je kleding is misschien wel iets wat de eerste indruk bepaalt. Dus kies bewust, maar wees vooral jezelf.

5. Zorg dat je leergierig overkomt
De meeste werkgevers vinden het prettig als je als sollicitant ook vragen stelt. Dit toont aan dat je je verdiept hebt in een bedrijf en dat je dit gesprek serieus neemt. Ook als er tijdens het gesprek onduidelijkheden zijn, stel je vraag dan gewoon! Dit laat zien dat je nieuwsgierig en leergierig bent.

En misschien geen tip maar wel iets om in je achterhoofd te houden, een afwijzing hoort er ook bij. Je eerste gesprekken zijn vaak spannend, je weet niet altijd een antwoord op een vraag, je verspreekt je misschien een keer, maar dit kan iedereen overkomen. So, keep calm en solliciteer je suf.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.