Blog

#93 Ondertussen – Zetten wij straks als stagiairs/stagiaires een nieuwe stap

Wij zijn op dit moment druk bezig met de laatste loodjes. Het einde van het jaar is nu echt in zicht en de vakantie breekt bijna aan. Daarom wil je misschien nog niet denken aan je stage, maar blijf toch even hangen. Via dit artikel wil ik namelijk iedereen motivatie en vertrouwen geven om nog beter die vakantie in te knallen! 

Door: Lila Steijger 

Toen ik in september aan jaar twee van de opleiding begon, wist ik dat de keuzes rondom de minors en stages eraan kwamen. Deze leken echter lange tijd nog ver uit het zicht. Toen het moment daar was om knopen door te hakken, bleken de keuzes waar wij als studenten zijnde voor stonden nog knap lastig te zijn. Er wordt van je verwacht dat je keuzes maakt die voor lange termijn belangrijk zijn. Misschien kan ik op dit moment de juiste keuze niet maken, wat dan? 

Verwachtingen  
De juiste keuze willen maken en binnen de lijntjes willen kleuren om de weg naar de uiteindelijke beslissing uit te stippelen, is iets wat mij aan het denken heeft gezet. Onbewust voel je de druk op je schouders om zekerheid te creëren voor jezelf. Dat heeft denk ik ook wel te maken met de onzekere tijd waar we ons in bevonden hebben. Ik heb dan ook snel de neiging om zoveel mogelijk zekerheid voor mijzelf te scheppen. Dat geldt in dit geval ook voor de keuzes over de minor en stage die op mijn pad komen.  

Daar was het dan: de voorlichtingen en het officiële formulier om de minorkeuze door te geven. Keuzes zijn niet mijn ding en als twijfelaar was dit dan ook niet de gemakkelijkste periode. Natuurlijk had ik alles weer lekker overmatig geanalyseerd, maar toen realiseerde ik mij dat ik gewoon moet kiezen wat ik nu leuk vind en niet alleen wat handig zou zijn voor later. Kijken waar mijn kracht ligt binnen het onderdeel dat mij aanspreekt, daar ben ik nu naar opzoek. Ik ben gegaan voor de minor Creative Business, omdat ik het nu het leukst vind om bezig te zijn met content en een mooie boodschap overbrengen door middel van beeld en tekst. Daar ligt mijn passie en daar wil ik mijzelf verder in verdiepen. Met deze instelling wil ik ook de keuze maken voor een stage. Sommigen van ons hadden het nog wat drukker, want zij beginnen in september al met hun stage. Mijn stage start pas in februari. Ik mag dus nog even twijfelen.  

Neem alle tijd
Buiten alle motivatiebrieven en gesprekken om, is het goed om je te bedenken dat je nog niet precies hoeft te weten wat je zou willen. Een stage is ervoor om daarachter te komen en we hebben nog heel veel mooie jaren voor ons om te ontdekken wie we zijn. We moeten namelijk niet vergeten dat het heel logisch is dat we als student zoekende zijn. We hoeven niet meteen de perfecte stageplek te vinden. Een perfecte stageplek is namelijk een plek waar je jezelf beter leert kennen en je eigen weg kan uitstippelen door nieuwe ervaringen op te doen. We hebben de tijd om te leren, ook al voelt dat soms niet zo. 

Laten we dit jaar dus afsluiten en het nieuwe jaar straks beginnen met de mindset dat we genoeg tijd hebben om te ontdekken wie we zijn en waar we goed in zijn. Zie je stage als een mooie kans om erachter te komen waar jouw kracht ligt en wat jou uniek maakt. Twijfel niet over de plek die je vindt, want een verkeerde keuze maken kan niet. Of je nu struikelt en daardoor beter weet wat je niet wilt of dat je juist de plek hebt gevonden die helemaal bij je past; beide gevallen zijn oké. Voor als je nog op zoek moet naar een stageplek, is het handig om hiervoor je eigen netwerk goed te benutten. Vergeet daarin LinkedIn niet. Uit ervaringen om mij heen blijkt dit echt de key te zijn tot een leuke stageplek! Als je het leuk vindt om nog wat kennis op te doen over LinkedIn, heb ik hier een linkje met een aantal tips.  

Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne vakantie en heel veel succes op jullie mooie stageplek. Wanneer deze dag ook aanbreekt, we kunnen het! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.