Blog

#90 Ondertussen – heb ik soms (niet) te maken met keuzestress

Keuzes maken. Een absoluut noodzakelijk en onvermijdelijk fenomeen dat mij tegelijkertijd nooit erg gemakkelijk afgaat. Wanneer ik voor het maken van keuze sta, komt hier vaak onzekerheid bij kijken. Zelfs wanneer ik denk ergens zeker van te zijn, slaat de twijfel nog weleens toe. Toch hoeft het niet altijd zo te gaan.

Door: Sophie Mijnlieff 

Een voorbeeld van zo’n lastige beslissing waar wel degelijk iets vanaf hing, was mijn studiekeuze. Terwijl klasgenoten op de middelbare school al vroeg een goed beeld hadden van waar ze terecht zouden komen, probeerde ik de keuze nog even op de lange baan te schuiven. Zelfs tijdens de laatste maanden in 5 havo met een naderende inschrijfdeadline, moest ik me er erg toe zetten om tot een passende keuze te komen. En dat terwijl de onzekerheid met elke ‘Weet jij nou al wat je gaat studeren?!’ alleen maar verder toenam… 

Research-rondje
Creativiteit is voor mij altijd al een van mijn belangrijkste eigenschappen geweest om te kunnen zijn wie ik ben. Ondanks mijn vele en brede interesses, moest mijn potentiële opleiding dus sowieso creativiteit als eigenschap met mij delen. Tijdens mijn zoveelste research-rondje naar een geschikte studie (in die tijd door mij vanuit wanhoop ook weleens ‘het grote opleidingen-drama’ genoemd), kwam ik uit op de site van de opleiding Communicatie. Ik werd getriggerd door de tekst “Heb je een scherp oog en oor voor de verhalen van mensen en merken? Ben je creatief met tekst en beeld en gefascineerd door de wereld van media?Je ontwikkelt creatieve concepten zoals mediacampagnes, events en verhalenplatforms”. Nergens anders werd ik zo gegrepen door slechts een tekst op de website. Noem het een ingeving, maar dit moest ‘m worden!

Toch betekent dit moment nog niet dat ik klaar ben met het maken van keuzes. Immers geldt dat de toekomst wacht. Vandaag de dag, zo’n twee jaar na het doorhakken van die lastige studiekeuze-knoop, sta ik opnieuw voor een het maken van een keuze. Dit keer voor de minor die ik tijdens leerjaar drie wil volgen.  

Perfecte afspiegeling
Gelukkig verliep het maken van deze keuze anders. Het was er een die ik onbewust maakte; een echte gevoelskwestie waarbij ik diep van binnen allang wist wat ik wilde. Het zijn de keuzes die misschien wel zo vanzelfsprekend zijn, dat je ze al hebt gemaakt voordat je er daadwerkelijk over nagedacht hebt. Uiteraard heb ik nog steeds vol interesse geluisterd naar de voorlichtingen over de minoren Corporate Business en Get Connected. Hoe leuk is het immers om bij Corporate binnen tal van maatschappelijke vraagstukken organisaties te adviseren over de positie die zij hierin moeten innemen?! Of Get Connected, gericht op de media en communities en hoe jij daarin een rol kan spelen als communicatieprofessional. Maar toch wist ik stiekem nog voor het horen van de voorlichtingen over de minor Creative Business al genoeg. Contentstrategieën, creatieve concepten, journalistieke producties en bovenal verhalen: een perfecte afspiegeling van de interesses die ik nu al heb en het beeld dat ik van mijzelf heb als smart connector to be! 

Creatieve functies
Tijdens een presentatie in jaar 1 van een alumnus met een functie als social media marketeer, werd ik me voor een van de eerste keren écht bewust van alle mooie kansen die de opleiding mij kan bieden na het afstuderen. De creatiefste campagnes bedenken, uitstippelen en ook nog eens produceren; ik zag het mijzelf meteen doen. Inmiddels ben ik me bewust van de oneindige mogelijkheden binnen het vakgebied. Toch is er een aantal functies, waarvan mijn hart toch steeds een beetje sneller gaat kloppen, met name in de hoek van redacteur of content creator. Tegelijkertijd verwacht ik tijdens de minor ontzettend veel te kunnen leren over datgene wat ik het allerliefst doe, zodat ik met een creatief perspectief van waarde kan zijn in de communicatiewereld.  

Gevoelskwestie
Van alle moeite die ik ooit heb gehad met keuzes maken, heb ik één ding geleerd: durf te luisteren naar je gevoel, want dat spreekt voor zich. Voor welk besluit je ook staat, het is altijd veilig om terug te vallen op datgene wat je het allerliefste doet. Net zoals creativiteit voor mij altijd een kernwoord is geweest, kan die ene passie of eigenschap die jou maakt wie je bent soms zoveel meer houvast bieden dan welke praktische informatievoorlichting dan ook. Onder het mom van je hart volgen: minor Creative Business, ik heb er zin in!

Foto door cottonbro via Pexels

Reacties

Succes met de volgende stap nichtje.😊🍀

2 jaar geleden geplaatst

Je gevoel blijft belangrijk! Dank voor het delen Sophie

2 jaar geleden geplaatst

Mooi geschreven Sophie, van je keuze ga je vast geen spijt krijgen.

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.