Door: Eline van Hamersveld, docente Communicatie en Utrechter in Rotterdam.
Cultuur(shock)
Tijdens de les Mediapsychologie bespreken we het begrip cultuur. Over hoe cultuur aangeleerd is en houvast geeft in nieuwe situaties. Dat binnen een bepaalde cultuur dingen als normaal gezien worden, die elders wellicht absurd zijn. Ik denk terug aan de het eerste jaar als docent bij de Hogeschool Rotterdam.
Hij wilt
Net verhuisd vanuit Utrecht had ik wat aanpassingsproblemen. Fris gestart met mijn nieuwe baan begon ik enthousiast met het nakijken van een aantal rapporten. “De opdrachtgever wilt weten wat het probleem is.” In een ander rapport: “Hij wilt social media gaan inzetten.” Verder bladerend kom ik verschillende keren die extra t tegen. Huh? Is dit serieus? Deze studenten zijn bijzonder consequent in het toevoegen van die t en ik begin aan mijzelf te twijfelen. Is het dan toch wel ‘hij wilt’?
T-regel
Mike Boddé, cabaretier en echte Rotterdammer, hield een verhandeling over De Rotterdammert[1]. Hij beschrijft bloemrijk de T-regel. “Waar ofdat ut ook maar kant, plakt die T erachter ant!” Niet alleen op school maar ook op straat, bij de bakker en in de tram, maakte ik kennis met de echte Rotterdammert. De zogenoemde ‘natte t’, vergezeld met de slepende s: hun tsaal. Ik moet toegeven: tsis hartstsikke goed tse doen, als je er aan gewents bents.
Normaal
Cultuur kun je definiëren als gemeenschappelijke waarden en normen die het uitgangspunt vormen voor ons (collectief) gedrag. Dat betekent dus ook dat wat we met z’n allen doen, als normaal gezien wordt. De drie zoenen bij een begroeting, een eindtijd vermelden op een uitnodiging of je kinderen op de fiets naar school vervoeren: niet zo vreemd in Nederland. Maar wat als iedereen precies iets anders doet dan je verwacht? Dan slaat de twijfel toe…
Gecorrigeerd
Toen ik het stuk van een student verbeterde, kreeg ik feedback. Ik werd gecorrigeerd, dat klopt niet mevrouw, het is: ‘Hij wilt’ en niet ‘Hij wil’! Maar het geeft niet mevrouw, ik begrijp wel wat u bedoelt hoor. LOL!
Connect!
Is deze cultuurkloof te overbruggen? Als we elkaar maar begrijpen, dat hoor ik vaak en dit vormt inderdaad een mooi uitgangspunt. Maar uiteindelijk willen wij in Rotterdam toch ook wel dat onze teksten buiten de regio serieus genomen worden. Ik voel mij inmiddels helemaal thuis in Rotterdam maar geef de hoop niet op en zal proberen de ‘hij-wilt-cultuur’ te beïnvloeden. Cultuurverandering kan alleen collectief. Dus laten we met z’n allen smart zijn en zo 010 met de rest van Nederland connecten!
[1] http://www.mikebodde.nl/filmpjes.php
Reacties
Martine Borggreve
Leuk geschreven Eline en ook erg herkenbaar:)!
8 jaar geleden geplaatst