Blog

#58 Ondertussen – heb ik een burn-out

In deze rubriek delen we verhalen. Je kan er bruggen mee slaan. Door een verhaal begrijp je die ander net wat beter. Omdat je de emotie erachter aanvoelt. En dat geldt zeker als iemand  je vertelt wanneer het even niet meer zo goed met hem of haar gaat. Dan sta je stil en je luistert. 

Door Axel van Pamelen

Twee banen, studeren, een sociaal leven en een relatie, ik was 23 jaar en voelde me onoverwinnelijk. Ineens bleek ik niet zo onoverwinnelijk te zijn, ik kreeg een burn-out.

Opgebrand
Ik ben altijd een creatieveling geweest en kon dit ook altijd uiten. Op school werden mijn concepten bejubeld en geprezen door Jan en alleman en ook opdrachtgevers waren altijd dik tevreden. Plotseling sloeg het helemaal om. Ik kreeg paniekaanvallen als ik moest pitchen (een van mijn favoriete bezigheden) en mijn creativiteit ging van 100 naar 0. Ik was bevangen door angst en durfde op een gegeven moment niet meer de deur uit te gaan. Het gevoel van verslagenheid nam toe en mijn geest begon sprongen te nemen waarvan ik niet wist dat ‘ie ze kon nemen. Ik ging met moeite naar school, wilde alleen maar in bed liggen, had moeite met mijn werk en ook mijn sociale leven holde achteruit. Ik dacht dat ik gewoon even een dipje had maar het werd al snel duidelijk, het was een dikke vette burn-out.

Klauteren voor gevorderden
Na een hiaat van 8 maanden – waarin ik voornamelijk niks deed en weer langzaam op de been probeerde te komen – moest ik gaan afstuderen. Het meest stressvolle project uit je gehele studietijd. Met hervonden moed stapte ik erin maar viel al snel weer terug. De oorzaak van de burn-out was nog niet weg. Uiteindelijk zag ik nog maar één uitweg, therapie. Dankzij een team van professionals ben ik tot de kern van mijn burn-out gekomen en begon de lange weg omhoog weer door training en zelfreflectie.

Helaas komen burn-outs steeds vaker voor onder studenten en worden ze als een soort ondergeschoven kindje behandeld. Merk je nou aan jezelf dat je extreem moe bent, paniekaanvallen krijgt en angstig wordt? Zorg er dan voor dat je snel hulp regelt want een burn-out is met de drukke levens die studenten tegenwoordig leven, dichterbij dan je denkt.

Wil jij weten hoe je een burn-out herkent? Check dan deze link.

 

 

 

Reacties

Dank voor je verhaal Axel! Ik hoop dat je er weer helemaal bovenop bent.

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.