Blog

Zo overleef je je eerst stagedag

Breekt het zweet je al uit bij de gedachte van stage lopen of heb je juist enorm veel zin om te ontdekken wat de praktijk voor jou in petto heeft? Welke van de twee het ook is, je eerste stagedag zal toch een keer aanbreken. Om te zorgen dat jij vol vertrouwen (en ja, óók met een gezonde dosis nerveuze kriebels) aan je eerste stagedag begint, reik ik je een aantal tips aan om deze dag te overleven.

Door: Rose van den Hoven

Adem in. Adem uit. De gedachte aan stage lopen kan bij sommige studenten direct alle alarmbellen in het hoofd doen afgaan. Het voelt als een sprong in het diepe. Alle opdrachten die je gaat uitvoeren zijn nu namelijk ‘’voor het echie’’. Maar wees gerust, iedereen heeft een keer in die schoenen gestaan en heeft het overleefd. Net als ik. Mijn eerste stagedag is nog niet zo lang geleden. Vrij gespannen belde ik aan bij het kantoorpand om vervolgens met de trap naar de vierde verdieping te gaan. Een eerste tip, ook voor alle fitboys en girls: als jouw stagebedrijf hoger dan de tweede verdieping zit, neem de lift. Het is doodnormaal om wat te zweten als je nerveus bent, maar je wil dit toch niet erger maken dan het al is?

Vroege vogel
Eenmaal boven werd ik ontvangen door de enige werknemer die op dat moment aanwezig was. Ik was namelijk bijna een halfuur te vroeg. Begrijp me niet verkeerd, op tijd zijn is een absolute must en al helemaal op je eerste dag. Dat brengt ons dan ook bij tip nummer 2: kom op tijd, maar overdrijf het niet. Tien minuten van tevoren is voldoende. Woon je net als ik in een boerengat met openbaar vervoersregelingen die ervoor zorgen dat je of veel te vroeg of net te laat komt, neem dan ruim van tevoren contact op met je bedrijfsmentor om hierover een besluit te nemen. Natuurlijk ben je liever te vroeg dan te laat, maar het zou toch jammer zijn als je met slecht weer een halfuur buiten voor een dichte deur moet wachten. Zeg maar dag tegen je representatieve outfit waar je een hele week over hebt nagedacht en hallo tegen de verzopen kat-look.

Speeddaten
Ben je dan eindelijk gearriveerd, dan volgt de volgende nerveuze fase: de kennismaking met je collega’s. Geen paniek, ook daar heb ik tips voor. De eerste dag is altijd spannend en dat begrijpen jouw collega’s ook. Laat het daarom gewoon op je af komen en probeer je er niet te druk over te maken. Wat ik zelf erg fijn vond, waren de ‘’speeddates’’ met mijn collega’s. Eigenlijk gewoon een één-op-één-gesprek van vijf minuutjes waarin ik meer kwam te weten over de functie en over de persoon zelf. Op deze manier creëer je veel sneller een band met je collega die verder gaat dan alleen de werkvloer. Natuurlijk is dit alleen haalbaar bij bedrijven met een klein personeelsbestand en moet men hiervoor open staan. Bij grotere organisaties is het een optie om de speeddates te beperken tot alleen jouw afdeling. Voel je je hier niet zo comfortabel bij? Ook niet erg, je leert je collega’s in de loop der tijd wel kennen!

Last but not least
Op je eerste stagedag ontvang je waarschijnlijk een overload aan informatie. Van de complete werkwijze van het bedrijf tot de uitleg van de koffiemachine. Er wordt echt niet van je verwacht dat je dit allemaal in één keer onthoudt, maar voor jezelf scheelt het enorm als je de belangrijkste zaken opschrijft. Op deze manier hoef je niet alles na te vragen en laat je direct al zien dat je je stage serieus neemt.

Tot slot: vergeet niet te genieten! Ondanks alle spanning van zo’n eerste dag is het vooral ook belangrijk dat je plezier hebt op je stage en leerzame ervaringen opdoet. Daarom mijn final tip: niet te veel stressen & go with the flow!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.