Blog

Uitgelicht – World Press Photo tentoonstelling

Vanaf 19 januari tot 10 februari vindt de World Press Photo tentoonstelling plaats in het WTC in Rotterdam. Tijdens deze tentoonstelling worden spraakmakende persfoto’s van het vorige jaar getoond. Elke foto heeft zijn eigen verhaal, waarin jouw perspectief de rest in zal vullen. De tentoonstelling is opgebouwd uit een aantal thema’s zoals milieu, hard nieuws en mensen. Bij elk thema zijn er een aantal foto’s te zien waarbij het achterliggende verhaal en de situatie ook te lezen is. Hieronder de verhalen achter de thema’s.

Door: Alma Botic

Mensen
Binnen het onderdeel mensen zijn er foto’s vastgelegd van twee zusjes die vluchtelingen zijn en nu in Zweden wonen. Deze meiden bleken last te hebben van het berustingssyndroom, dat alleen onder vluchtelingen in Zweden voorkomt. Hierdoor zijn de zusjes niet meer responsief. De oorzaak hiervan is niet bekend, wel is het zo dat trauma’s en blootstelling aan stress hiervoor kunnen zorgen.

Natuur
In Noord-Kenia is er vorig jaar een opvang voor verweesde en verlaten babyolifanten opgericht. Hierbij worden de olifanten verzorgd, in plaats van uitgeroeid. De lokale bevolking en de mannen die daar werken, zijn Samburu-krijgers die eerst bang waren voor de olifanten, maar nu proberen ze een nieuwe band te creëren met deze dieren.

Langetermijnprojecten
Fotografe Carla Kogelman legde het leven vast van twee zusjes in een geïsoleerd dorp bij de Tsjechische grens. Dit Oostenrijkse buitengebied is een energieneutraal dorp waar de volledige energiebehoefte vanuit duurzame bronnen en lokale biomassa wordt geproduceerd. De meiden hebben ook nog twee broers, maar groeien vooral met zijn tweetjes op. Ze leiden een zorgeloos leven. Carla komt elk jaar een paar weken terug om weer nieuwe foto’s te maken van de zussen.

Reportage
De Iraakse overheid verklaarde dat de stad Mosul eindelijk bevrijd was van IS. Toch bleek die strijd is sommige gedeelten van de stad maar moeilijk te onderdrukken. Oost-Mosul werd eind januari 2017 heroverd maar het westelijke gedeelte bleek veel lastiger te bevrijden. Hierbij zijn duizenden burgers gedood en de overlevenden hadden ook bijna geen eten of drinken meer.

Hedendaagse problematiek
In Kameroen is het strijken van borsten en het plat drukken daarvan bij jonge meisjes vrij normaal. De bedoeling hiermee is om de borstgroei van de meisjes voor de puberteit terug te dringen of helemaal te stoppen om zo kans op verkrachting te verlagen. Hierbij is de achterliggende gedachte dat het volwassenheid uitstraalt en het dus beter is voor de meisjes om de borsten ‘zo plat mogelijk’ te hebben.

En de winnaar is?
Dat is de foto ‘Venezuela Crisis’ uit het onderdeel ‘hard nieuws’ van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Een foto van een Venezolaanse man die in brand staat tijdens gewelddadige protesten tegen president Nicolás Maduro in Caracas. Volgens de jury is het de combinatie van kleuren, de beweging en compositie die de foto een enorme kracht geeft.

Wil je foto’s bij de verhalen zien? Hier vind je meer informatie over het evenement of over de kaartverkoop!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.