Blog

Uitgelicht – Slimste journalist 2017

In deze rubriek doen we verslag van evenementen. Binnen onze opleiding of erbuiten. Ze hebben allemaal iets met communicatie te maken. Dit keer nemen we je mee naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Hier streden Bob Nieman, Resina Hasnat en Jasper de Groot op 28 september om de titel ‘Slimste Journalist van 2017.

Door: Jasper de Groot

“Zijn er twee mensen die mee willen doen aan een journalistieke quiz in Amsterdam? Oh, er zijn ook bitterballen,” hoorden we Quint in de klas zeggen. Quint Kik, initiatiefnemer van het event en werkzaam bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, promoot het event vol enthousiasme. En terecht! De avond bleek niet alleen goed georganiseerd te zijn, ook de visuals en de versnaperingen waren dik in orde.

“Als een soort Maarten van Rossum zat Piet Bakker aan de zijlijn om zo nu en dan extra toelichting te geven op een vraag.”

Slimste Journalist 2017
Samen met 32 andere teams betraden we op donderdag 28 september de arena van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. We waren klaar voor de strijd! Onder leiding van NOS-nieuwslezer en quizmaster Jeroen Overbeek streden we om de titel ‘Slimste Journalist 2017’. Onderwerpen over sport, politiek, innovatie, oplagecijfers en het online bereik van nieuwsmedia kwamen in vier rondes voorbij. Als een soort Maarten van Rossum zat Piet Bakker, lector Massamedia en Digitalisering binnen het Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht, aan de zijlijn om zo nu en dan extra toelichting te geven op een vraag.

Enkele vragen die gesteld werden: Hoeveel procent van de kosten van dagbladen gaat naar de redactie? (antwoord: 25%), welke miljardair sponsorde de rechtszaak van Hulk Hogan tegen Gawker Media? (antwoord: Peter Thiel van PayPal) en wie is met gemiddeld 1,29 doelpunten per wedstrijd de slechtste coach ooit van Oranje? (antwoord: Guus Hiddink).

Laat op gang
De avond begon voor team Hogeschool Rotterdam stroef. De vragen waren lastig en de bitterballen nog te heet. Hoewel Bob Nieman, Resina Hasmat en ik over een topteam dachten te beschikken, kwamen we pas na de pauze ‘redelijk’ op gang. Dit bleek te laat. De winst ging naar een groep onderzoeksjournalisten onder leiding van eindredacteur Evert de Vos van De Groene Amsterdammer. Zij gingen met een beker, drones en de titel ‘Slimste Journalist 2017’ naar huis. Wij met lege handen, maar met veel nieuwe kennis.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.