Blog

Uitgelicht – Lead Your Future

Op 15 november vond de landelijke kick-off plaats van het Lead Your Future programma. Een initiatief van o.a. de Erasmus Universiteit, partnerbedrijven en instanties om jonge vrouwen de leiding te laten nemen over hun eigen toekomst. Hiervoor worden maar liefst 5000 jonge vrouwelijke talenten van mbo, hbo en voortgezet onderwijs geselecteerd (je kunt je nog opgeven voor deze unieke kans tot 1 december, zie onderaan dit artikel hoe dat moet). Ellen Groenestein was erbij en doet verslag van deze inspirerende bijeenkomst.

“Wie in de zaal noemt zichzelf een feminist?” Ik kijk angstvallig om me heen en zwijg. Ongeveer de helft van de voornamelijk vrouwen in de zaal steekt haar hand op. “Ik zal mijn vraag anders stellen”, zegt Jamila Aanzi vrouwenvertegenwoordiger van de VN. “Wie staat voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen?” Oké. hier ben ik voor! Ook de enkele mannen blijven niet achter en bewegen hun handen in de lucht. “Goed dan zijn jullie dus feminist, ook jullie mannen.”

Ik luister belangstellend verder, benieuwd naar de argumenten die de powervrouwen op het podium aandragen met betrekking tot waarom wij in Nederland de gendergelijkheid overschatten. We denken dat het heel goed gaat, stelt Jamila, en we beweren dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar dit heeft bijvoorbeeld nog niet geresulteerd in gelijk loon voor gelijk werk. “Er studeren meer meisjes dan jongens af aan het hbo en de universiteit, maar we zien hen nog niet terug in de top van de overheid en het bedrijfsleven. En vrouwen verdienen nog steeds 17 procent minder dan mannen, voor precies hetzelfde werk. Vrouwen verdienen nu ongeveer wat mannen in 2006 verdienden.” Economische ongelijkheid is niet het enige onderwerp waarover gesproken, het gaat die dag ook over seksisme, het glazenplafond en gezondheid.

We boeken… uh, achteruitgang
De cijfers liegen er niet om. Nederland is dit jaar wederom gezakt op de jaarlijkse Gender Gap Index van het World Economic Forum. Waar we vorig jaar nog op de zestiende plek stonden is dat nu de 32e. Opvallend is dat wereldwijd de gender ongelijkheid aan het toenemen is. Bij het huidige tempo duurt het volgens de onderzoekers nog 217 jaar voordat wereldwijs de kloof tussen vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt verdwenen is, waar vorig jaar de prognose lag op 170 jaar en in 2015 op 118 jaar.

Gender pay gap
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2014 blijkt dat er in Nederland nog steeds sprake is van een gender pay gap. Vrouwen in overheidsfuncties ontvingen in 2014 5% minder salaris dan mannen. In het bedrijfsleven is dit 7%. Bij deze berekening is rekening gehouden met beroeps- en opleidingsniveau, werkervaring en deel- of voltijduren van de werknemer. Zonder met die kenmerken rekening te houden verdienen mannen in overheidsfuncties zo’n 26 euro bruto per uur en vrouwen zo’n 24 euro. In het bedrijfsleven is het verschil een stuk groter met 21 euro bruto per uur voor mannen en 17 euro voor vrouwen. Vrouwen werken daar ook veel vaker onder hun niveau. Maar de salariskloof tussen leidinggevenden in het bedrijfsleven is zelfs nog groter. Vrouwen verdienen in leidinggevende functies 6 euro bruto per uur minder. Dat is op basis van een 40-urige werkweek 2.280 euro bruto per jaar.

Beperkt zicht
Volgens het EIGE is het met name een probleem dat mannen macht hebben in hun werk. Twee van de drie afgestudeerde journalisten zijn bijvoorbeeld vrouw, maar aan de top is maar één op de vijf een vrouw. Dat is gek, want kijkend naar het onderwijs doen vrouwen het juist weer beter dan mannen. Hun studieresultaten liggen beduidend hoger dan die van mannen. Jonge vrouwen tot 30 jaar verdienen gemiddeld meer dan mannen, daarna kantelt het.

Name it!
Hoewel ik nog steeds mijn twijfels heb of genderneutrale toiletten, de NS die haar reizigers aanspreekt met ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’ en alle andere inspanningen gericht op het korte metten maken met stereotyperend denken, vrouwen gaat helpen met het krijgen van gelijke kansen, zie ik wel het nut en de noodzaak van het aanpakken van gender ongelijkheid. ‘Verdien’ ik dan nu het predicaat feminist? Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat ik sta voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zowel op het gebied van salaris, verdeling in het huishouden, emotioneel zijn en je kwetsbaar opstellen, soorten banen en hobby’s, een eerste praatje maken in de kroeg, et cetera.

Dus bij dezen spreek ik mij voor het eerst uit over het feminisme. Ik ben voor het bekrachtigen van de positie van de vrouw, de positie van alle 539 vrouwen die momenteel de opleiding Communicatie volgen. Zodat zij net zulke gelijke kansen hebben als de mannen in de opleiding.

Sha-BAM girlpower!

Neem de lead!
Lead your Future (LYF) is een beweging die de kansen van een nieuwe generatie jonge vrouwen gaat vergroten. Doordat zij groeien in weerbaarheid en kracht en daarmee de leiding en verantwoordelijkheid nemen over hun eigen toekomst. Maar liefst 5000 meisjes van het mbo, hbo en voortgezet onderwijs worden gestimuleerd kansen te herkennen en te pakken bij hun keuzes op het gebied van leefstijl, studie en carrière. Hiervoor worden ze gecoacht door studenten van de Erasmus Universiteit en gekoppeld aan bedrijven die inclusie en diversiteit hoog in het vaandel hebben staan. Wil jij meedoen aan deze unieke kans? Je kan je nog opgeven tot 1 december via de website van LYF. Als je je aanmeldt moet je in het veld ‘schoolcode’ de volgende code invullen: hrpabo01.

Aftermovie
Gillende meisjes, de hele ruimte vol met gierende hormonen toen Juvat Westendorp optrad (kennelijk heel bekend onder de scholieren van het voortgezet onderwijs). Ook al zat ik op de laatste rij verstopt, ik hoorde de beugeltjes knarsen van opwinding en ik voelde de adem van de snakkende meisjes bijna in m’n nekharen. De aftermovie vormt het bewijs, het was een mooi feestje!

https://www.facebook.com/167792933776263/videos/181222189100004/

Foto: Lead Your Future

Reacties

Vandaag op #internationalevrouwendag komt dit artikel extra binnen. Sha-bam girlpower!

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.