Blog

Uitgelicht – “Laten we samen een kleurrijk huis bouwen”

De kleuren rood, geel, oranje, groen en blauw zweven door de stad. Her en der zijn de colour vlaggen geplaatst. Het is de week van de Pride in Rotterdam. Studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn aanwezig bij de Confab op donderdag 27 september.

Door: Ilse van Zoelen

Over Confab
Confab is een afkorting van fabulous conference. Het is georganiseerd door de organisaties Student Pride en Pride Rotterdam en vindt plaats in de Schouwburg van Rotterdam. Dit jaar is de Confab in samenwerking met verschillende hogescholen; Hogeschool Rotterdam, Inholland Rotterdam, Erasmus University Rotterdam, Thomas More Hogeschool en Codarts.

Tijdens deze conferentie kunnen bezoekers naar lezingen en debatten gaan over verschillende LHBTQIA+ onderwerpen. Want kennis zorgt voor tolerantie. Zo is er onder andere een debat over onderwijs, een pride talk met Vera Boots (de initiatiefneemster voor de Canal Parade Amsterdam) en zijn er job fairs. De talkshows zijn onder leiding van dragqueen Snorella WC. Op het podium is ze toegankelijk en grappig. Daarnaast relativeert ze verschillende sprekers waardoor de sprekers dichter bij elkaar komen en elkaar beter begrijpen.

House of colours
De bezoekers op het Confab worden welkom geheten door de roze loper die voor de Schouwburg is uitgerold. De cafés in de omgeving zijn met dezelfde vlaggen versierd als bij de Schouwburg. Bij binnenkomst krijgt iedereen een kaart met naam ter bevestiging van je reservering. Overal waar je kijkt zie je de bekende poster met regenboogkleuren en the house of colours, het thema van dit jaar. Glitter en regenboogkleuren zijn niet ver te zoeken.

Divers Rotterdam
De conferentie begin in de grote zaal van de Schouwburg. Op het podium staat wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) in pak met zijn regenboogstropdas. Hij trapt de Confab af met een speech die eindigt met een verwijzing naar het thema van dit jaar ‘House of colours’

“Diverser dan Rotterdam bestaat niet. Laten we elkaar dan niet in hokjes stoppen, maar samen een kleurrijk huis bouwen.” Met deze woorden is de toon gezet voor het Confab. De bezoekers juichen Said Kasmi toe en verdelen zich onder de verschillende workshops die mogelijk zijn.

Student Pride
Studenten spelen een belangrijke rol tijdens de Confab. Er is onder studenten veel ruimte voor tolerantie, maar toch blijft het moeilijk voor studenten met een andere seksuele voorkeur om er over open te praten. Chantal van der Putten vertegenwoordigde Student Pride tijdens de Confab. Ze is naast coördinator taalbeleid & studiesucces bij Hogeschool Rotterdam ook de voorzitter van de nationale organisatie Student Pride. Volgens haar komen studenten wel uit de kast, maar gaan ze daarna tijdens het solliciteren weer de kast in. Bij studenten is er veel tolerantie, maar dit moet bij werkgevers net zo aanwezig zijn. “Als je iets moet spelen wat je niet bent werk je slechter.” Daarom wil Student Pride het studentenleven en de toekomstige werkgevers verbinden. Als ze samenwerken kan iedereen zichzelf zijn en wordt de productiviteit daardoor verhoogd.

Mensen op hogeschool Rotterdam
Op de locatie Wijnhaven zijn studenten over het algemeen enthousiast over de Pride in Rotterdam. Seloua, studente hrm, zou langs gaan bij de pride, als ze niet moest werken. Ze zou wel meer van de Pride willen zien in de stad. Zo denken de communicatiestudenten Quinty en Pieter er ook over. Ze vinden Pride Rotterdam een goed initiatief voor de stad. Hierdoor zou er nóg meer diversiteit kunnen komen. De sfeer heerst wel in de stad door de vlaggen, maar lang niet zo erg als in Amsterdam.  Er zijn ook studenten die helemaal niet bezig zijn met de pride zoals Robin, technisch informatica student. Het hoeft van hem allemaal niet, maar hij is blij dat er wel gelegenheid is voor de mensen die hier wel behoefte aan hebben.

De studenten van de Wijnhaven zijn het er over eens dat iedereen op de opleiding open kan zijn over zijn of haar voorkeur. Het maakt niet uit wat je bent, je wordt hier geaccepteerd zoals je bent. Alles kan en mag besproken worden. Be proud of who you are!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.