Blog

Uitgelicht – De Dag van de Dialoog

In deze rubriek doen we verslag van de evenementen die bij ons op de agenda hebben gestaan. Ze hebben allemaal iets met communicatie en/of met Rotterdam te maken. Deze keer aandacht voor de Dag van de Dialoog bij CMI. Vorige week woensdag (9 november) vond die plaats. Collega Tineke de Waal praat ons bij over deze wel heel bijzondere ervaring.  

Kwetter de kwetter de kwetter. Iedereen ‘balkt’ maar wat. Wachten tot de ander stilvalt om zelf weer iets toe te voegen. Meningen en oordelen komen langs vliegen. Zenden, zenden, zenden. Heb je die ervaring ook zo vaak op een borrel, feestje of in een pauze? En dat dat soms tot zo’n leeg gevoel kan leiden?

Dan moet je eens deelnemen aan de dag van de dialoog. Een verademing. Vorige week woensdag 9 november was het weer zover. Ank Jansen had het voor ons georganiseerd, hier op school, Wijnhaven 107.

Ik zat aan een gesprekstafel met Rosa, Jan, Agaath, Ank, Thom en Bas. Docenten, een oud-leerling, een theatermaker en een “FIT’ter”.  Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden. Aan de hand van het thema ‘je suis Rotterdammer’ gingen we met elkaar in gesprek. Om wijzer te worden. Wijzer van elkaar.

 

Wat is daar nou zo leuk aan?

Je luistert, met oprechte belangstelling, naar de ander. Welke gedachten en gevoelens hebben zij bij dat thema? Je gaat samen op zoek: naar wat die ander ervaart, voelt, vindt, droomt. Niet om de wijsheid in pacht te hebben, maar juist op zoek daarnaar.  Om je wereldbeeld te verrijken met de ervaringen, gevoelens en visies van anderen.  En misschien je eigen mening, visie, daardoor aan te passen, maar dat hoeft niet.

Een avondje dialoog is heel ontspannend. Dat komt omdat je geen punt hoeft te maken. Je hoeft niemand te overtuigen, je hoeft niets te ‘winnen’, het gaat niet om jouw gelijk. Niks oordelen en veroordelen, gewoon achterover zitten en de tijd nemen en het binnen laten komen.

 

In actie

En terwijl je met elkaar praat en droomt over het thema, komt ook de vraag: en wat kan jij bijdragen om jouw droom – in Rotterdam of erbuiten – dichterbij te brengen? Want dat is ook het mooie aan de Dag van de Dialoog. Je komt ook in actie. Een kleine stap of een grote stap, het maakt niet uit. Mijn stappen n.a.v. vorige week: meer luisteren en minder praten (best een uitdaging) en nu kijken of we in mijn eigen woonplaats volgend jaar ook de Dag van de dialoog kunnen houden. Want zo’n avondje dialoog gun je iedereen. Samen op zoek, naar je geluk in plaats van je gelijk.

Met GROTE DANK aan ANK!

 


Draai(t) om je oren

De afgelopen vijf weken heeft Ank Jansen, docent Communicatie, ons voorbereid op de Dag van de Dialoog. In een serie van 5 artikelen lichtte zij het belang van dialoog en luisteren toe. In het eerste artikel gaf zij haar eigen visie. In de volgende vier artikelen verdiepte zij zich in het belang van dialoog en luisteren in organisatiesop school, in het vakgebied en in de samenleving.

 

Volgend jaar vindt er weer een dag van de dialoog plaats. Maar daar hoeven we natuurlijk niet op te wachten. We kunnen vandaag, hier en nu beginnen! Doe je mee? Dit zijn de belangrijkste gespreksregels:

  • Laat de ander zijn/haar verhaal vertellen.
  • Zet daar niet gelijk een verhaal tegenover.
  • Behandel elkaar met respect en vriendelijkheid.
  • Spreek vanuit jezelf (‘ik vind’ i.p.v. ‘men zegt’).
  • Vraag toelichting als er algemeenheden op tafel komen.
  • Stel oordelen uit en onderzoek ze.
  • Sta stiltes toe als mensen even willen nadenken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.