In deze rubriek doen we verslag van de evenementen die bij ons op de agenda hebben gestaan. Ze hebben allemaal iets met communicatie en/of met Rotterdam te maken. Eén van die evenementen is de ‘Rotterdam viert de stad! Collegetour’. In een serie van zes vraaggesprekken – onder leiding van Ernest van der Kwast – krijgen Rotterdammers de kans met gezichtsbepalers van de stad in gesprek te gaan over verleden, heden en toekomst van Rotterdam. Deze kopstukken zijn Rotterdammers die een belangrijke rol hebben, gaan hebben of hebben gehad bij het vormen van Rotterdam zoals wij dat nu kennen. Mensen met impact in de stad op het gebied van architectuur, food, mode, wetenschap, kunst, cultuur, politiek en sport.
Rotterdam viert de stad. Op woensdag 13 april met ‘multimediaman’ Wilfried de Jong. Schrijver, journalist, contrabassist, cabaretier, programmamaker en – zo wordt er ook nog fijntjes aan toegevoegd – de beste geklede man van Rotterdam. De zaal is er stil van. Hoeveel talenten kan een mens hebben?
Veel dus! En dan te bedenken dat hij ‘naar eigen zeggen’ nooit een vak heeft geleerd. “Talent is leuk, maar uiteindelijk gaat het gewoon om hard werken. Niet te beroerd zijn om – op welk moment van de dag ook – je eigen blog of vlog te gaan maken.” Volgens De Jong leer je iets door het te doen, veel te doen. Zelf begon hij met het schrijven van een wijkkrant in het Oude Noorden. Dag en nacht was hij ermee bezig. Tikte alles uit op zijn typemachine en bezocht menige huiskamer om een verhaal te ‘halen’. Het was de start van een veelbelovende carrière. #les1 (ja, ja, eens een juf altijd een juf): niet lullen maar poetsen
Stop op tijd #les2
Succesvolle programma’s passeren de revue. Holland Sport, 24 uur met … , Zomergasten, Fotostudio De Jong. Ze hebben in ieder geval een ding gemeen: De Jong heeft er een punt achter gezet. “Ik stop met alles. Ongedurig? Nee. Ik ben eerder nieuwsgiering. Het is juist goed om op je hoogtepunte te stoppen. Juist dan heb je de energie om weer aan iets nieuws te beginnen.”
Een interview moet kunnen mislukken #les3
Wilfried de Jong interviewde God. “We kregen destijds een brief. Van een man die zei dat ie God was. Mijn hoofdredacteur toen, Nico Haasbroek, gaf de doorslag. Hij zei: Laten we het doen. Stel je voor dat ie het is. Dan zijn wij wel mooi de eerste. Het werd een lastig gesprek.” Volgens De Jong moet een interview kunnen mislukken. “Tegenwoordig worden interviews zo goed voorbereid, dat je niet meer fris bent in je reactie. Wat mij betreft moet het vrijer. Niet zo manisch voorbereid. Geen spiekbrief! In feite wil ik gewoon alles kunnen vragen wat ik wil.”
Trial and Error #les4
Als cabaretier werkte Wilfried met Martin van Waardenberg als het duo Waardenberg en De Jong. Ook toen al waren ze niet bang voor de mislukking. Ze zochten het soms ook op. Ideeën werden dood gerelativeerd. “We waren vaak bezig van bijna niets, iets te maken.” Ze gingen daarbij de mislukking aan. Succes? Dat interesseert De Jong ‘geen reet’. Waar het hem om gaat zijn juist die kleine verhalen. “Daarmee kan je het grote geheel laten zien. ”
Het gehele interview met Wilfried de Jong is vanaf 17 april op Open Rotterdam te zien.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.