Blog

The story behind ‘De Matroos en het Meisje’

Bij sommige namen heb je dat. Ze zetten zich in je geheugen vast omdat ze dat haakje hebben. Gewoon het gevoel dat er veel meer over zo’n naam te vertellen is. In deze rubriek gaan we op onderzoek uit. Dit keer het verhaal achter De Matroos en het Meisje, een niet alledaags restaurant in het Rotterdamse Katendrecht.

Door: Rose van den Hoven

Eten wat de pot schaft, dat is kort gezegd het concept van De Matroos en het Meisje. Er is geen menukaart, maar de gasten kunnen kiezen uit een drie-, vier-, vijf- of zesgangenmenu. Bij binnenkomst valt de wand met delfts blauwe tekeningen direct op. Op de muur wordt ook het logo afgebeeld van een matroos die een meisje kust. Dit logo is afkomstig van een van de meest beroemde foto’s uit de Amerikaanse geschiedenis.

De beroemde zoen
Deze foto werd genomen enkele ogenblikken nadat Japan zich had overgegeven in de Tweede Wereldoorlog en er in heel Amerika festiviteiten uitbraken. Fotograaf Alfred Eisenstaedt was – in opdracht van Times magazine – op dat moment foto’s aan het maken van de feestvierende menigte op Times Square in New York. Eén van die beelden, je raadt het al, was de foto van de zoen tussen een matroos en verpleegster (het meisje) en werd een week later afgedrukt in het tijdschrift.

Het moraal van het verhaal
De vraag blijft echter waarom het restaurant zich naar deze beroemde foto vernoemd heeft. Het antwoord vind je bij de matrozen en meisjes. Katendrecht heeft een rijke historie als rosse buurt, voormalig zeemanskwartier en beruchtste uitgaanswijk van Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog was Katendrecht het enige stukje Rotterdam dat nog overeind stond. Het was dé hotspot om het Rotterdamse uitgaansleven te beleven. Daarnaast bloeiden de horeca en detailhandel op en vierde de prostitutie hoogtij.

Katendrecht in ontwikkeling
Katendrecht verloor echter haar functie als havengebied in de jaren ’80 en tegelijkertijd werd er een verbod op de prostitutie doorgevoerd. De beroemde uitgaanswijk veranderende hierdoor naar een achterstandswijk. Pas sinds een paar jaar is Katendrecht door de steun van de Gemeente Rotterdam weer volop in ontwikkeling. Een van de initiatieven, De Nacht van de Kaap, is een festival waarop men het verleden van Katendrecht opnieuw kan beleven en er ode wordt gebracht aan ‘de Meisjes van Plezier’. Hoewel het restaurant De Matroos en het Meisje hoogstwaarschijnlijk niet hetzelfde doel voor ogen heeft, brengt het wel degelijk een waardige ode aan de oeroude gezelligheid van Katendrecht.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.