Blog

The story behind Lilith

“What’s in a name?” Shakespeare stelde zichzelf de vraag toen hij Romeo en Julia schreef. Voegt een naam nu werkelijk iets van betekenis toe? Julia twijfelde eraan. En eigenlijk houdt deze vraag ons nog steeds bezig. Tijd om op onderzoek uit te gaan. In deze nieuwe rubriek aandacht voor het verhaal achter een naam. Vertelt zo’n naam ons nu daadwerkelijk meer? Of moeten we een naam gewoon met een korreltje zout nemen? Vandaag de aftrap. Het verhaal achter Lilith, een ‘duistere’ Rotterdamse koffiebar.

Door: Agaath Flikweert

Of ik weet wie Lilith is? Een ietwat onverwachte vraag van een collega. We zitten nog maar net. Nee, ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik kijk opzij naar het bord waarop de naam van onze locatie prijkt. Het design en het lettertype doen wel iets onheilspellends vermoeden, maar verder heb ik er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik kom hier gewoon graag. Het liefst met collega’s, voor een kop strakke koffie of voor een verlaat ontbijt. En een goed gesprek natuurlijk. Op een steenworp afstand van de hogeschool, maar ook weer ver genoeg weg om even afstand te kunnen nemen van alles wat ons daar bezighoudt. Nee, over de naam heb ik niet echt nagedacht. Wel over de verleidingen die me iedere keer weer op de menukaart aanstaren. Daar kan ik wel een kwartier mee uit de voeten.

Eva of Lilith
Lilith? Nee, het zegt me echt niets. Of ik het wil weten? Nu ja, waarom ook niet? Ik kijk hem aan. Verbeeld ik het me nu, of zet hij toch wat voorzichtig in?
“Nu, Lilith was de eerste vrouw van Adam.”
Wacht! Ho! Even stoppen! Ik ben opgegroeid met de Bijbel en weet beter. “Nee, nee, nee. Even voor de goede orde. De eerste, dat was gewoon Eva!” verbeter ik hem.
“Ja, volgens de Bijbel. Maar er zijn meer verhalen,” vervolgt hij. Ik laat de menukaart voor wat die is en staar hem aan. Meer verhalen? Hoezo?  Hij lijkt mijn gedachten te kunnen lezen.
“Ja, dit verhaal heeft het niet gehaald, zullen we maar zeggen. Maar er wordt ook verteld dat Lilith er was voor Eva. Ze was een wat ander type, wat feministischer van aard. Lilith eiste gelijke rechten en wilde zich niet door hem laten onderwerpen. Letterlijk en figuurlijk. En toen moest ze weg en kwam Eva.”

Bijbelvast?
Huh? Wat? Nee, dit is echt volkomen nieuw. Ik ben toch wat van slag. Dat wat je vroeger aan verhalen hebt meegekregen zet zich blijkbaar vast. Als een soort van waarheid. Zeker als het om de Bijbel gaat. Zou het echt? Ik ga het ieder geval straks thuis even napluizen. Maar eerst even alle aandacht voor de aardse verleidingen die we hier krijgen voorgeschoteld. Zo ben ik dan ook wel weer.

Inspiratie
Eenmaal thuis volgt het onderzoek. En ja, dit verhaal bestaat dus ook. Opgetekend binnen de joodse mythologie. Wat bijzonder. Het laat me niet los. Vanwege dit nieuwe inzicht. Maar ook vanwege de gedachte hoe het christendom eruit had gezien als Adam Lilith wel een kans had gegeven. Eva bleek achteraf ook niet zo’n goede keuze. Toch?

Oké, ik kan mezelf die vraag stellen, erover fantaseren maar een open einde blijft het. Het is zoals het is. Een ding is me tijdens mijn ‘onderzoek’ in ieder geval wel duidelijk geworden. Charlotte Damen, het brein achter Lilith, heeft zich wel degelijk door dit verhaal laten inspireren: Get seduced by Lilith. Niet zomaar een koffiebar dus.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.