Blog

The Story Behind – Heilige Boontjes

Eendrachtsplein 3. Vroeger was het een school voor bijzonder onderwijs, tijdens de Tweede Wereldoorlog een pand waarin de Duitsers zaten en van 1945 tot 2016 een politiebureau. Een pand met veel verhalen en emoties. Op dit moment worden er nieuwe verhalen gecreëerd in het pand. Terwijl jij er van een bakkie pleur kan genieten, help je tegelijkertijd mee met de re-integratie van risicojongeren. Het zaakje heet Heilige Boontjes, heb je daar al eens van gehoord?

 Door: Jacky Mijling

De samenwerking

Politieagent Marco den Dunnen en voormalig boef Rodney den Hengel hebben Heilige Boontjes samen opgericht. Rodney is een ervaringsdeskundige. Hij is uit de ellende gekomen, waar vele jongeren zich nu in bevinden, en heeft zich ontwikkelt als re-integratiedeskundige en sociaal en maatschappelijk vormer. Op een gegeven moment kwamen de twee mannen met elkaar in contact en het klikte direct. ‘Een logische samenwerking’ is hoe Marco het benoemde tijdens het interview. “We hebben allebei evenveel gevochten en dingen meegemaakt. En daarnaast willen we beiden iets betekenen voor de re-integratie van risicojongeren.”

Het concept

Wat Marco en Rodney zagen, is dat een groot gedeelte van de risicojongeren (en kwetsbare jongeren) wil werken. Marco vertelde mij dat dit erg lastig is. Als iemand problemen heeft, niet in staat is om te werken, geen opleiding heeft afgerond en de eerste tien jaar van zijn of haar jeugd heeft geprobeerd om een hele gave dealer te worden, dan ben je niet zomaar ineens geschikt om aan het werk te gaan. Deze jongeren weten niet hoe ze zich moeten gedragen in een bedrijf of hoe zij zich moeten gedragen tegenover volwassenen. Het re-integreren gaat dan ook erg lastig. Als je iets wilt betekenen in dit proces, dan moet je volgens Marco werk toevoegen. Je moet deze jongeren leren om te werken en om zelfstandig te zijn. Bij Marco en Rodney mogen ze fouten maken, ze mogen zijn wie ze zijn en ze mogen trots zijn op wat ze bereiken. Alleen wat voor werk ga je ze leren? Marco en Rodney dachten direct aan koffie. Koffie zetten en uitserveren is iets simpels, iets wat iedereen kan leren. Zo ontstond het grand café Heilige Boontjes aan Eendrachtsplein 3.

Wat ook erg mooi is om te vermelden, is dat ze niet alleen werk aanbieden. Als werknemer krijg je ook taal- en rekenlessen van coaches. Daarnaast helpen ook Marco en Rodney de jongeren zoveel mogelijk bij het maken van zelfstandige keuzes in het leven.

De boodschap

Marco en Rodney hopen dat er steeds meer klanten zullen komen en die dan ook écht van het concept af weten. Klanten die komen, omdat ze een bijdrage willen toevoegen aan de re-integratie van risicojongeren terwijl ze genieten van hun bakkie pleur. Naast dit, hebben ze een doelgroep voor ogen die ze graag meer op het Eendrachtsplein zouden willen tegenkomen: de studenten. Marco en Rodney hopen namelijk dat de risicojongeren hierdoor gemotiveerd raken om voor hun toekomst te gaan. Wellicht dat beide groepen eens het gesprek met elkaar kunnen aangaan en elkaar beter kunnen leren kennen. Dat zal voor beide groepen leiden tot mooie inzichten. Ook zal er een binding ontstaan tussen beide groepen, waardoor ze kunnen samensmelten tot één groep.

Let’s go!

Waar wacht je nog op? Genieten van een bakkie pleur met een heerlijk taartje of genieten van een goede lunch en dan tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de re-integratie van risicojongeren?! Ik zelf ben er al langs geweest en naar mijn mening is het een heel leuk zaakje met hele enthousiaste werknemers die zeker trots op henzelf mogen zijn. En even onder de studenten… er is 10% studentenkorting! Gaan dus! 

“Integrity is doing the right thing even when no one is watching.”

Reacties

Ik ken het al jaren en ben er meerdere keren geweest..... een geweldig doel!! Lekkere koofie Ik hou ervan om deze jongeren te motiveren, dat is ook hard nodig... vervelende dingen en negatitieteit hebben ze al genoeg meegemaakt dus nu tijd voor iets beters ! ❤🙏

4 jaar geleden geplaatst

Mooi geschreven over dit geweldige iniatief. Ben al verschillende keren bakkie wezen doen en ga binnenkort maar snel weer eens

4 jaar geleden geplaatst

Leuk en informatief beschreven. Ik heb het geplaatst op mijn FB-account. (Groeten aan je ouders!)

4 jaar geleden geplaatst

Mooi verhaal van een byzonder koffiezaakje. Goed initiatief voor deze jongeren. Ik ga er zeker een x een bakkie doen. Wilma

4 jaar geleden geplaatst

Leuk stukje over een super werkplek! (Een van de coaches)

4 jaar geleden geplaatst

Heilige Boontjes een mooi concept wat zeker een kans verdiend. Wat mooi dat dit door Jacky onder de aandacht wordt gebracht in dit orginele stuk

4 jaar geleden geplaatst

Een mooi, aangrijpend en duidelijke omschrijving van het ontstaan van de Heilige Boontjes. Rotterdam op zijn best. Niet lullen maar poetsen.

4 jaar geleden geplaatst

Alweer een mooi en orgineel stuk van Jacky

4 jaar geleden geplaatst

Wat een geweldig stuk over een geweldig grand café! Ik ben trots op je!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.