Blog

The Story Behind – Froukje Veenstra

De 20-jarige Rotterdamse zangeres Froukje Veenstra bekleedt met haar nummers ‘ik wil dansen,’ ‘onbezonnen,’ en ‘licht en donker’ razendsnel de Nederlandse hitlijsten. Omdat haar carrière tijdens de coronatijd voor de wind is gegaan, heeft ze vaker opgetreden zonder dan mét publiek.

Door: Lindsey Zimmerman

Afgelopen weekend reed ik samen met mijn vriend richting het Belgische Antwerpen. Zoals vrijwel altijd wanneer wij in de witte Up zitten, schalt de muziek van de opkomende zangeres Froukje Veenstra door de speakers.

“Waar denk jij dat dit liedje over gaat?” De random vragen waar mijn vriend zo nu en dan mee komt, zijn één van de dingen die ik zo leuk aan hem vind. Nieuwsgierig spits ik mijn oren om de tekst beter tot mij te laten doordringen.

Een vriendin van mij heeft mij ongeveer een half jaar geleden kennis laten maken met de muziek van de Rotterdamse zangeres. Echter, terwijl ik de woorden op mij laat inwerken, realiseer ik mij voor het eerst dat Froukje met haar liedjes iets doet. Iets wat wij, als Smart Connectors ‘to be’, continu trachten te doen: het innemen van een maatschappelijk standpunt op een ethisch verantwoorde manier.

Groter dan ik, maar ik ben groter dan dat
Froukjes eerste liedje ‘Groter dan ik’ kwam begin 2020 uit en werd geïnspireerd door de hartverscheurende bosbranden in Australië. Het protestlied over de klimaatcrisis werd ruim 565.000 keer bekeken op YouTube en ontving ontzettend veel positieve reacties.

“Het is niet gezellig om je vrienden te vragen wat zíj doen voor het klimaat, maar het is nodig. Want dit gaat om ónze toekomst, die er zomaar eens heel anders uit zou kunnen zien dan we altijd hebben gedacht. Denk er in ieder geval eens over na. Het klimaatprobleem is groter dan ik. Maar niet groter dan wij.”

 “Eindelijk weer een artiest die echt is en het ergens over heeft. Neem het land over Froukje!”, reageert één van Froukje haar fans onder de videoclip. En ik weet beslist dat Froukje meer dan alleen een grote rijzende ster is.

Heel de wereld is zij nu, ik hoop maar niet dat het erg is
Froukje groeide op in een open minded gezin en kwam er al op jonge leeftijd achter dat ze biseksueel is. In de 3FM Live box (2020) kwam ze publiekelijk uit de kast door aan ‘Same Love’, een liedje van Macklemore over de acceptatie van liefde in alle vormen, een eigen Nederlandstalige en persoonlijke draai te geven. In haar unieke cover zingt Froukje over het opgroeien als biseksuele vrouw in een wereld waar dit nog niet altijd geaccepteerd wordt.

‘Ik denk dat je lesbisch bent’, woorden van mijn zus. Het was oké dat ze dat zei, we waren jong en onbewust. Maar ik weet nog dat het voelde als iets dat niet van haar was en dat ik wilde bewijzen dat het helemaal niet waar was.’

In haar recente nummer ‘Niets tussen’ zingt ze opnieuw over de LGBTQ+ gemeenschap en de twijfels die dit met zich meebrengt.

Froukjes carrière is sinds haar EP ‘licht en donker’ in een sneltreinvaart geraakt. De zangeres weet ons met haar liedjes te raken en gesprekken aan te wakkeren die wellicht niet leuk zijn om te voeren, maar wel nódig zijn om te voeren. Met haar nieuwste single ‘Een teken’ laat ze ons snakkend achter naar meer.

Benieuwd geworden naar de nummers van Froukje? Beluister ze door op de onderstaande link te klikken!

https://open.spotify.com/artist/0uBVyPbLZRDNEBiA4fZUlp?si=ZrlisZWASLW-dhyurWFXNw

Reacties

Heel leuk geschreven Lindsey! 🤩 Mooi beschreven hoe Froukje zich inzet voor maatschappelijke kwesties en bovendien erg leuk om zo meer te weten te komen over haar!

2 jaar geleden geplaatst

Super tot artikel Lin!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.