Blog

The Story Behind – Angelo Betti

‘Buona sera!’, zo word ik elke keer weer begroet als ik Angelo Betti binnenloop. Al mijn hele leven kom ik in dit heerlijke restaurantje in Rotterdam waar het voelt alsof ik een avondje in Italië ben. Dit komt niet alleen door het échte Italiaanse eten uit de keuken en door de Italiaanse woorden die de bediening met elkaar uitwisselt, maar ook door het rijke verhaal dat achter deze onderneming schuilgaat.

Door: Floren Bout 

In 1922 kwam een Italiaanse man uit Crasciana per schip aan bij de Wilhelminakade aan de Rotterdamse Kop van Zuid. Zijn naam was Angelo Betti. Nadat zijn poging tot een beter leven in Amerika mislukte, besloot hij terug te keren naar zijn geboortedorpje. Maar toen hij op doorreis in Rotterdam aankwam, bleef hij hier hangen.  

Fenomeen
Angelo opende een klein ijsatelier in Rotterdam-Zuid en begon met een ijskarretje langs de deuren te gaan. Na dat ene ijskarretje kwamen er steeds meer bij, totdat er acht karretjes rondreden door de binnenstad van Rotterdam. Zo werd Angelo een van de eerste Italianen die Italiaans ijs bekend maakte in Nederland. Aan de Delftsevaart kocht hij een winkelpand om zijn eigen zaak te openen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit pand echter weggevaagd met een voltreffer uit een Duitse bommenwerper. Hierdoor moest Angelo beginnen in een nieuw pand aan de Schiekade 6B, waar de zaak nu nog steeds zit. In 1980 begonnen zijn nakomelingen er pizza’s bij te bakken. Zo werd Angelo Betti een Rotterdams fenomeen. 

Naamgenoot
Tegenwoordig zet de naamgenoot en kleinzoon van de originele Angelo Betti de familietraditie nog altijd voort. Deze Angelo Betti bestempelt zich als echte Italiaanse Rotterdammer of Rotterdamse Italiaan. Hoewel hij hier in Rotterdam is geboren, gaat hij nog vaak terug naar het geboortedorp van zijn opa en ouders. Hij spreekt erover als ‘óns dorp’ en heeft er zelfs een pizza naar vernoemd: Pizza Crasciana.  

Angelo had niet altijd de ambitie om de familiezaak over te nemen. Na het afronden van de Rotterdamse kunstacademie, heeft hij eerst twaalf jaar als ontwerper gewerkt. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om toch voor ‘het kindje van de familie’ te zorgen. Wel maakt hij soms wel nog collages op de computer die hij ophangt in de zaak.  

Perfecte combinatie
Elke verjaardag werd ik door mijn ouders meegenomen om een pizza en ijsje te eten bij Angelo Betti. Zelfs toen ik op een latere leeftijd zelf een restaurant mocht uitkiezen om te gaan eten, dan koos ik voor deze heerlijke zaak. Het is de perfecte combinatie van Italië en Rotterdam, mijn favoriete plaatsen. Los van het feit dat ik van de Italiaanse keuken houd, geniet ik van de sfeer en van deze prachtige mensen. Hopelijk blijven ze de familietraditie nog jaren voortzetten, zodat ik mijn eigen kinderen hier later ook mee naar toe kan nemen. 

“Italiaanse traditie voortgestuwd met Rotterdams doorzettingsvermogen.” 

 Meer weten over Angelo Betti? Klik dan hier.

Reacties

Wat leuk! Het verhaal kende ik niet.

3 jaar geleden geplaatst

Super mooi geschreven! Ik vind het zeker een goed plan om hier een keertje te gaan eten :)

3 jaar geleden geplaatst

Heel mooi artikel Flo! Ben na het lezen zeker eens van plan om bij Angelo Betti te gaan eten 😍🍕

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.