Bij een stage in het buitenland komt veel kijken, het is een compleet andere ervaring dan je ooit hebt kunnen bedenken. Niet alleen ben je ver weg van huis, je familie en je vrienden… Ook moet je een weg weten te banen in een nieuwe stad, nieuwe vrienden kunnen maken, deal je af en toe met FoMo, moet je in mijn geval (duurste stad van de wereld) leren om goed te budgetteren, maar ook leer je meedraaien met het ritme van de mensen hier en moet je ook nog presteren tijdens je stage. Een buitenlandstage vraagt veel, maar levert ook eindeloos veel op. In dit artikel, verpakt als SmartConnecting rubriek Big Five, neem ik je mee op reis langs de vijf thema’s die ik graag met jullie deel over mijn dagelijkse leven in New York City.
Door: Naomi Terhorst
Tijdsverschil
Nu ik in New York woon, is het tijdsverschil met Nederland zes uur, als in zes uur later. Dit betekent dat mijn vriend, mijn familie en vrienden zich vaak in een andere fase van de dag bevinden. Als ik wakker word, is hun dag al een tijdje bezig en als ik klaar ben met stage, is de dag daar eigenlijk al zo goed als voorbij. ‘s Avonds communiceer ik eigenlijk dus nooit met thuis, tenzij iemand niet kan slapen, dronken in de club staat te dansen of extreem vroeg op moet staan. Mijn leven en die van thuis staan door alles nu ver uit elkaar, maar het tijdsverschil kan dit gevoel soms letterlijk maken. Toch zorgt het ook wel weer voor grappige en leuke momenten: zo word ik altijd wakker met leuke WhatsAppjes, als ik midden in de nacht thuiskom van een clubavond is er altijd wel iemand al wakker om nog even mee te kletsen en vaak kan ik rond lunchtijd al dinerinspiratie opdoen door simpelweg door mijn Instagram en Snapchat te scrollen.
Budgetteren kun je leren
Als het gaat over lunch, diner en überhaupt eten hier in New York is er veel te vertellen, maar ook veel te besteden. Een aantal weken geleden is New York City bekroond tot de duurste stad ter wereld, samen met Singapore. Een wijntje is gemiddeld $16 in een restaurant, voor een hoofdgerecht kom je vaak niet onder de $20 uit en concerten zijn meestal het dubbele van wat ze in Nederland vragen. Dit maakt ook wel duidelijk hoe belangrijk het hier is om goed te budgetteren en slimme trucs te vinden om zo goedkoop en fijn mogelijk te kunnen leven. Gelukkig hebben wij een grote vriezer en een prima verzameling aan Tupperware bij elkaar geschraapt, waardoor we vaak zelf-gekookte maaltijden eten en meenemen. Verder strompelen we voor de borrel het liefst van Happy Hour naar Happy Hour of halen we een blik Spiked Seltzer van maar liefst 709.7 ml bij de Deli, hier haal je makkelijk vier glazen uit. Voor musea kunnen we nog wel eens een ‘pay what you wish’ eruit trekken als bewoner van New York en via SeatGeek vinden we vaak last minute goede deals voor evenementen of sportwedstrijden. Het is hier soms wel roeien met de riemen die je hebt en slimme ingangetjes vinden om op de gaafste plekken te komen, maar er is veel mogelijk.
FoMo (of juist niet)
Als je op een budget leeft, betekent dat vaak ook dat je dus niet alles kan doen wat je zou willen. Mij maakt dat niet uit, want ik doe alsnog zoveel gave dingen dat ik soms de tel kwijt ben. Ik kan wel zeggen dat je het beste niet gevoelig kan zijn voor FoMo als je in New York woont, want er gebeurt op elk moment van de dag wel iets bizars, leuks of geweldigs. Om dat allemaal bewust mee te maken en bij te zijn is niet te doen, net als dat het je nooit gaat lukken om hier alles te zien. Daar zijn behoorlijk wat jaren voor nodig. Als het gaat om FoMo naar Nederlandse dingen, heb ik daar zelf gelukkig nog niet heel veel last van gehad. Mijn eerste echte FoMo gevoelens ontstonden toevallig vorige week, toen ik alle kerstversieringen zag in Den Haag en mijn vrienden samen op de kerstmarkt zag zitten met een glühweintje in hun hand, daar had ik graag bij willen zijn. Op zulke momenten probeer ik het gevoel vaak maar toe te laten, ze even een berichtje te sturen met dat ik ze mis en vervolgens zelf hier te gaan kijken wat ik kan doen om het naar mijn zin te maken. In deze tijd van het jaar lukt mij dat wel, want New York voelt nu als een levensechte kerstfilm (lees: overal kerstversieringen, verlichte gevels, veel mensen dragen geen muts, maar een kerstmuts en ga zo maar door). Toch blijft Kerstmis een familiefeest en zal ik ook moeten accepteren dat ik thuis extra mis deze maand en dat is oké.
Stageverschillen
Voor mijn stage spendeer ik veel dagen op kantoor, maar kom ik ook op andere plekken. Zo ben ik inmiddels in Philadelphia geweest voor een tv-uitzending, heb ik in een enorme loft in Dumbo een test-shoot gedraaid, croste ik op de fiets met geluidsequipment en al over Broadway, co-hostte ik een lunch in Miami Beach, filmde ik een interview in een hip kapsalon in Soho, zat ik in een vuilniszak als regenjas op de ferry en maakte ik in een black-box studio een van de meest ontroerende interviews ooit mee. In New York sta je aan, draai je mee, fluctueer je en fragmenteer je je soms in tien verschillende rollen tegelijkertijd. Weekend of doordeweeks, ’s ochtends of ’s avonds, hier gaat het door en werk kent vaak geen einde. Het wordt misschien onderbroken met een voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië of een goed kop koffie (New Yorkers maken altijd tijd voor koffie), maar in de essentie zit iedereen hier in een molen die maar draait en alleen soms vertraagt. Ik vind het niet erg, het geeft mij een energieboost en ik draai graag mee, toch is dit wel een groot verschil met hoe het in Nederland kan gaan en vooral wat daar normaal wordt gevonden. Wat het werk hier vooral dragelijk maakt is dat iedereen in deze molen zit en dat bijna niemand klaagt, waarvan dat laatste iets is wat ik met liefde terugneem naar ons kikkerland.
Nieuwe vrienden maken en me-time
Dit avontuur ben ik samen met vriendin en klasgenoot Roos Leenders aangegaan en dat is ontzettend fijn. Samen kunnen we onze ervaringen, gevoelens, processen en drempels delen, elkaar een duwtje in de rug geven of juist de steunpilaar zijn waar even tegenaan geleund moet worden. Naast dat ik Roos hier heb, ben ik ook bezig geweest met de beste manier vinden hoe ik hier nou nieuwe vrienden vind, want ook dat gaat niet altijd vanzelf. Ondanks dat er zoveel mensen in New York wonen, is het ook een stad waar je makkelijk heel eenzaam kan zijn. Via een facebookgroep heb ik nu verschillende Amerikaanse meiden ontmoet, die mij mee op pad hebben genomen. Zo stond ik met de een in een exclusieve club naar ‘ik knijp even mijn ogen dicht’ optredens te kijken en danste ik met de ander heel de avond in een Poison Ivy pak voor Halloween. En hoe je dan een hele week vol afspraken kan hebben, kan je ook ineens een week niks hebben en op vrijdagavond in bed liggen met alleen je airpods als gezelschap. Ook dat is stage lopen in het buitenland. Daarnaast durven om dingen alleen te doen, want als ik nooit in mijn eentje naar het concert van Novo Amor was geweest, had ik ook niet een van mijn nieuwe Australische vrienden ontmoet.
Stage in het buitenland vraagt veel, maar zoals ik zei: je krijgt er eindeloos veel voor terug. Zoveel dat het voor mij soms moeilijk is om over alles te schrijven. Mocht je vragen hebben over stage lopen in het buitenland of gewoon eens willen kletsen hierover? Je kan me altijd benaderen via Teams of via mijn schoolmail 1009354@hr.nl.
Reacties
Ruby Ann
Wow, heerlijk even gelezen! Geniet ervan meid!
2 jaar geleden geplaatst
Dieuwertje
Lieve Naomi, wat een avonturier en genieter ben je! Met veel plezier gelezen en zo mooi inkijkje kunnen nemen in jouw wereld. Mooie feestdagen toegewenst in deze wereldstad🤩!
2 jaar geleden geplaatst
Marga
Eindelijk je blog gelezen, je schrijft in beelden en dat is leuk want ik zie je zo voor me dansend en ook met airpods in je bed liggen. Dat zijn inderdaad de tegenstellingen. En je voelt hoe belangrijk je familie en sociale omgeving zijn. Leuk verwoord 👍
2 jaar geleden geplaatst
Carin
Wat een super leuke blog, heerlijk én eerlijk geschreven 👌🏼
2 jaar geleden geplaatst