Blog

The Big Five+1… kerstplaten!

Heb jij ook al schoon genoeg van Chris Rea die achthonderd keer per dag home drivet for Christmas? En van Youp die elke vijf minuten van Flappie wordt beroofd? En zie jij ook al huizenhoog op tegen de kerstbrunch waarop je schoonmoeder – net als de afgelopen vijfentwintig jaar – het grijsgedraaide vijf uur durende Weihnachtsoratorium uit 1973 instart? Wij wel! En daarom presenteren we met trots ‘The Big Five+1… kerstplaten’: de favoriete kersttunes van de redactieleden van Smart Connecting. Wordt het toch nog the most wonderful time of the year.


De kerstplaat van… Rob Saathoff

Sleigh ride – The Ronettes

“Er zit zoveel sfeer en gezelligheid in dit nummer. Het brengt me altijd meteen in de kerstsfeer. Als ik dit liedje hoor, denk ik meteen terug aan talloze goeie, ouwe herinneringen van mijn familie.”

https://www.youtube.com/watch?v=Co7ZGOjGV4A


De kerstplaat van… Kim Stolk

When the Thames Froze – Smith & Burrows

“De heren Smith (frontman van The Editors) en Burrows (voormalig drummer van Razorlight) werkten eenmalig samen aan het kerstalbum Funny Looking Angels uit 2011, waar mijn favoriete kerstlied op prijkt. When the Thames Froze is een fijne tegenhanger van de cheesy kerstliedjes, heeft een uiterst serieuze inslag, maar brengt je hoe dan ook in decembersferen!”


De kerstplaat van… Mirjam den Boer

Last Christmas – Wham!

“Een gouwe ouwe. Eigenlijk helemaal geen gezellig nummer als je goed naar de tekst luistert. Maar dat gekneuter in de sneeuw, het om elkaar heen draaien en natuurlijk die niet te missen blonde manen van George Michael, ik houd er van. Ik hoef het eerste deuntje maar te horen en ‘wham!’, ik waan me in hogere kerstsferen. De zanger zelf kan de clip stiekem niet meer aanzien. Hij krijgt plaatsvervangende schaamte van zijn coupe in die tijd.”


De kerstplaat van… Ron van den Berg

Huilen (Kerst) – Stippenlift

“Hitsingle van de EP ‘Zielig kerstfeest’ (2016). Cult, emo, wat is het? ‘Het is voor mannen die iets voelen’, aldus uitvoerende. Het is Spinvis. Met de stem van Henk Westbroek. Of zoals iemand comment op YouTube: ‘Een masterpiece.’ Kerst met een knipoog, ook. En oh ja: donderdagavond staat-ie in de kelder van Paradiso – 5 euro! Er zijn nog kaarten…”


De kerstplaat van… Laure van Rooij

Do They Know It’s Christmas – Band Aid

“Stond op een kerstcd van m’n ouders. Dit nummer gaf mij altijd kippenvel. Kerst ervaar ik als een bitterzoete tijd: voor velen is eind december de mooiste tijd van het jaar, voor anderen een eenzame. Het Band Aid-project – hoe sympathiek ook – bleek een te kleine pleister op een te grote wond. Aan de andere kant, een kerstplaat met Paul Young, Phil Collins op de drums, Bono, Sting, David Bowie en George Michael… dan kan kerst niet misgaan.”


De kerstplaat van… Agaath Flikweert

The Little Drummer Boy / Peace On Earth – Bing Crosby & David Bowie

“En dan – uiteraard – de nummer 1 van de redactie. Vanwege Bowie. Vanwege het (achtergrond)verhaal. En natuurlijk vanwege het prachtige nummer. Wat een uitvoering! Wat een tekst! En wat een stemmen. Onterecht niet genoemd in menig kerstlijstje. Kortom: White Christmas eruit en deze in ere herstellen!”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.