Blog

The Big Five – Waarom het Honours Programme niet alleen voor sterleerlingen is

Het Honours Programma (HP) biedt studenten extra kansen naast het reguliere studieprogramma. Studenten krijgen binnen het HP de mogelijkheid om bezig te zijn met innovatieve onderwerpen en vraagstukken waarmee zij hun blik op het werkveld op een unieke manier kunnen verbreden. Vaak wordt er gedacht dat je als HP’er een studiebolleboos moet zijn. Maar als HP’er ben je eerder nieuwsgierig naar de wereld om je heen en zie – en benut – je kansen, meer dan dat je alleen maar voor de negens en tienen gaat.  In dit artikel lees je vijf redenen waarom het Honours Programme niet alleen voor sterleerlingen is. 

Door: Lindsey Zimmerman 

1 – You’re in charge! 
Het HP is een manier om het beste in jezelf naar boven te halen. Iedere student is uniek en doorloopt zijn eigen traject. Daarom word je bij het HP niet in een hokje van de standaard student(e) geduwd, maar kun je werken aan zaken waar jouw interesses liggen.

Vanuit het HP ontvang je 10 competenties – inclusief een joker – waar je uit kunt kiezen. In overleg met jouw HP-coach stippel je vervolgens voor jezelf een route met persoonlijke leerdoelen uit. Jij bent als student aan zet en bepaalt vanuit persoonlijk leiderschap waarin je je wilt ontwikkelen en, eenmaal gekozen, hoe je je daarin wilt ontwikkelen.

 2 – Het HP is geen route van A tot Z
“Het HP is een experimenteertuin voor zowel studenten als docenten en dat maakt het juist zo leuk!”, vertelt Monique van der Ploeg, HP-Coördinator van de opleiding communicatie. 

Het programma daagt je uit om buiten de ‘standaard’ kaders te denken en écht eens uit die (er soms ingestampte) box te stappen. Er is geen vast stappenplan dat je moet doorlopen en ‘kant en klaar’ bestaat vooraf dan ook niet. Er vormt zich altijd een antwoord gedurende een traject.  

3 – Je staat er niet alleen voor
“Mijn grootste motivatie om mee te doen aan het HP is het samenwerken met studenten van andere opleidingen binnen en buiten het CMI. Op die manier leer je namelijk vanuit verschillende invalshoeken naar situaties te kijken, omdat iedereen zijn/haar eigen expertise heeft”, vertelt Louisa van der Sluijs, vierdejaars communicatie studente en deelneemster aan het HP.  

Samenwerken met andere disciplines zorgt ervoor dat je er nooit alleen voor staat. Het werkt inspirerend, biedt leuke eyeopeners en geeft je de mogelijkheid om je professionele en sociale netwerk op een leuke manier uit te breiden.

4 – Fouten maken mag, het móét zelfs! 
Fouten maken mag. Sterker nog, zoals Nathalie Keurentjes, projectleider van het HP voor het instituut CMI, gekscherend zegt: “het móét zelfs”.

Het HP draait om het reflecteren op hoe je aan de door jou gekozen competentie hebt gewerkt. Daarin is het maken van fouten een essentieel onderdeel. Hoe fijn het ook is wanneer een project vlekkeloos verloopt, door middel van reflecteren kun je écht leren van de eventuele misstappen die je begaan hebt. Je kunt het zien als een persoonlijke ontwikkeling, waarin je jezelf continu afvraagt hoe je de problemen waar je tegenaan loopt in het vervolg nóg beter kan tackelen. 

5 – Het programma is een feestje
Ik wil niet onder stoelen of banken schuiven dat het HP pittig kan zijn, maar het programma is er vooral om jouw persoonlijke successen te vieren! Groot of klein, elke overwinning is er weer eentje en daar mag best bij worden stilgestaan. 

In het vernieuwde programma ontvang je bijvoorbeeld HP-badges: tussentijdse beloningen die aantonen dat je aan iets extra’s hebt gewerkt. En dat niet alleen, op het Future Flux HP-festival kun je met trots aan de wereld presenteren wat je de afgelopen periode hebt bereikt. Zo heb je indirect toch een streepje voor bij het zoeken naar een toffe stage of bij dat zenuwslopende sollicitatiegesprek voor je droombaan.

Om deel te nemen aan het HP hoef je niet alleen maar achten, negens en tienen te halen. Het gaat veel meer over jouw persoonlijke ambities en hoe je je wilt ontwikkelen. Je moet nieuwsgierig en gemotiveerd zijn om kennis te maken met nieuwe branches, sectoren en de wereld van morgen (innovatie). Op die manier ontwikkel je een nieuwe kijk op de wereld die past bij jouw persoonlijke interesses en ambities. Zet die hoge cijfers dus maar uit je hoofd, want het HP is daar voor eenieder die zijn of haar eigen grenzen wil verleggen!


Nieuwsgierig geworden naar het Honours Programme? 
Stuur Monique van der Ploeg, HP-coördinator van de opleiding Communicatie, een e-mail via m.w.m.van.der.ploeg@hr.nl. 

Een speciaal bedankje aan Louisa van der Sluijs, Monique van der Ploeg en Marlous van der Jagt voor de bijdrage aan dit artikel. 

Reacties

Wat een interessant artikel om te lezen!

2 jaar geleden geplaatst

Heel leuk geschreven Lindsey :)

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.