Blog

The Big Five – Vrijetijdsboeken

Eerder deelden we onze favo communicatieboeken, nu is het hoog tijd voor de leukste, gezelligste (of minder gezellige) ‘vrijetijdsboeken’. Yep, we wisselen de boel graag af. Dus mocht je nog naar Donner gaan of op Bol.com rondstruinen om je laatste vakantie-aankopen te doen: schroom niet en schaf onderstaande boeken aan!

1. Tip van Iris Withuis: De edele kunst van not giving a fuck van Mark Manson
Nee, dit is geen zelfhulpboek. Althans, niet zo eentje als al die anderen die roepen dat positief ingesteld zijn en streven naar positieve ervaringen het geheim zijn voor een gelukkig leven. Manson gooit het in ‘De edele kunst van not giving a fuck’ over een andere boeg. Volgens hem moeten we stoppen met altijd maar positief zijn en juist om leren gaan met onze tekortkomingen en tegenslagen in het leven. Van negatieve ervaringen kunnen we namelijk leren en het is belangrijk om keuzes te maken. Keuzes in waar je wel of niet ‘een fuck om geeft’, om met Mansons woorden te spreken. Verademend, herkenbaar en soms een beetje confronterend. Maar vooral ook met de nodige dosis humor en relativeringsvermogen. En voor de kritische lezer; ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

2. Tip van Ron van den Berg: Paul McCartney van Philip Norman
De sixties: wat spreken ze tot de verbeelding. De muziek, de popcultuur. En wat is het lastig om anno nu die magie helemaal te kunnen grijpen. Tot ik vorig jaar zomer de (approved!) biografie van Paul McCartney las. Even was ik in Liverpool en keek ik mee hoe Paul en John hun eerste liedjes schreven. Gewoon op een simpel gitaartje, op de bank, in een doorsnee buurtje. En dan optreden en de zaal plat spelen. Wow! Lezen dus. En dan – extra hard – Sgt. Pepper’s draaien, want die is dit jaar precies een halve eeuw (een halve eeuw!) oud.

3. Tip van Agaath Flikweert: Hemelvaart, op zoek naar een verloren vriendin van Judith Koelemeijer
Laten we het een boek met impact noemen, want een gezellig vakantieboek is het eigenlijk niet. Hemelvaart gaat over een dramatische gebeurtenis in het leven van Judith Koelemeijer zelf. In 1985 trok ze met vijf vriendinnen naar Griekenland, om het leven te vieren na een spannende eindexamenperiode. Het liep anders. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist komt ze naar huis terug. Jaren later gaat Judith terug naar het Griekse eiland. Op zoek naar dat wat er die laatste nacht is gebeurd. Wat deed de dood van haar vriendin Annette met het leven van alle betrokkenen? En waarom lopen de herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen? Hoe meer ze te weten komt, hoe minder ze ervan snapt. Een verhaal over de diverse kleuren van de waarheid.

4. Tip van Rob Saathoff: Regelgeving van Derek Otte
Er zijn enorm veel boeken om jezelf in te verliezen tijdens je vakantie. Heerlijk natuurlijk, maar ook lastig. Want als je een boek uit hebt zul je hem niet snel nog eens lezen. Daarom heb ik een boek dat je altijd op een random bladzijde kunt openslaan en kunt lezen. Regelgeving van Derek Otte is gevuld met korte en langere stukken die je raken. De één omdat het simpelweg droger dan droog is en de ander, omdat er een mooie betekenis achter schuilt. Of je nu even vijf minuten óf in één keer het hele boek wilt lezen, elk stuk tekst is een genot om te ontdekken.

5. Tip van Kim Stolk: Busy van Tony Crabbe
Oké, dit is misschien niet direct een gezellige roman, waarin je je helemaal kunt verliezen. Maar echt: dit boek is een must read voor iedereen die zich in zijn werk laat leiden door overvolle mailboxen en vaak niet-relevante updates op je iPhone. Essentie? We zijn allemaal druk-druk-druk, maar ondertussen te versnipperd bezig (met dank aan de digitale verleidingen) om aan het échte denkwerk toe te komen. Het boek fungeert als een ware spiegel en het dwingt je te kijken naar hoe effectief jouw werkdag eigenlijk is. Daarnaast geeft het boek een boel tips om meer tijd en meer rust te creëren om groots en strategisch te kunnen denken. En willen we dat niet stiekem allemaal?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.