Blog

The big five – tips om de juiste masteropleiding voor jou te vinden 

Voor mij, als 4ejaars student die nu aan de laatste periode van haar studie begint met het schrijven van haar scriptie, was dit een erg lastige vraag. Je werkt je tijdens je jonge levensjaren toe naar het bereiken van bepaalde stappen in het volgen van educatie en het halen van dat ene papiertje, maar wat doe je daarna? Kies je voor een masteropleiding of ga je toch liever gelijk aan het werk? 

Door: Alma Botic

Het helpt ook niet mee dat er verschrikkelijk veel interessante masteropleidingen zijn. Ik, als communicatiestudent, koos er destijds voor om de opleiding Communicatie te volgen vanwege het feit dat deze zo breed was; je kon er alle kanten mee op. Toch moet ik nu eindelijk de knoop doorhakken en kijken naar mijn toekomst, daarbij hielpen de volgende tips mij om erachter te komen wat nou écht bij me past. 

1. Praat met naasten
Allereerst wil ik beginnen met tevens ook de makkelijkste tip: praat met je naasten. Toen ik met mijn ouders aan het praten was over alle masteropleidingen die er waren en welke ik wellicht interessant genoeg vond om te volgen, wisten zij mij gelijk te zeggen ‘dit is echt iets voor jou’ en ‘deze masteropleiding zou ik toch maar niet volgen’. Door andermans perspectief te horen ga je toch meer in bepaalde of andere richtingen denken dan je zelf deed. Het klinkt misschien ook cliché, maar je ouders, vrienden en andere familieleden kennen je éecht beter dan je denkt.  

2. Wat zijn jouw interesses?
Daarnaast is het toch wel handig voor jezelf een aantal zaken op een rijtje te zetten. Ja, er zijn echt veel mogelijkheden, maar zeker als je het net zoals ik lastig vind om keuzes te maken, omdat alles je wel leuk lijkt, kan dit je helpen. Pak een moment voor jezelf en maak een lijstje of een mindmap met zaken die jij leuk vindt, waar je interesses naar uitgaan. Probeer daarna een top 5-selectie te maken en nummer je selectie zo dat het cijfer ‘5’ interessant is, maar uiteindelijk ‘optie 1’ het beste voor jou lijkt. Dit zou je eventueel ook kunnen doen met de masteropleidingen die je hebt gevonden. Op basis daarvan kun je je dan aan gaan melden bij de eerste 3 opties 

3. Praat met docenten van je opleiding
Toen ik aan een aantal docenten vertelde dat ik eigenlijk een masteropleiding wilde volgen na het behalen van mijn bachelor wisten zij mij meteen te verwijzen naar andere contactpersonen of andere tips te geven. Zeker de docenten waar je veel mee optrekt of een wat diepere band mee hebt kunnen je precies vertellen wat ze denken dat leuk kan zijn voor jou of je in contact brengen met de juiste mensen om verder mee te praten. Uiteindelijk helpt dit stukje netwerken je ook als je op zoek bent naar een stageplek of een nieuwe baan. Maak er gebruik van! 

4. Check de HR-website
De Hogeschool Rotterdam heeft ook een aantal partneruniversiteiten waar ze mee samenwerkt, zoals de universiteit van Tilburg en de Erasmus universiteit. Door eerst meer informatie te winnen bij deze universiteiten, baken je voor jezelf de keuzemogelijkheden wat meer af. Het internet biedt ons veel informatie, maar daardoor ook veel keuzestress. Dit is een goede tip voor mensen die daar last van hebben.  

5. Volg een premaster tijdens je minor
Tenslotte de laatste tip voor studenten die pas beginnen aan hun 4e leerjaar: weet je (bijna) zeker dat je een masteropleiding wil volgen? Bekijk dan alle mogelijkheden voor jouw opleiding om tijdens je minor de premaster al te volgen. Zo hoef je later nog maar 1 jaar een masteropleiding te volgen en heb je al een goed beeld bij het programma. Hierdoor kom je er op tijd achter of dit wel de geschikte master is voor je of niet. Via deze link kun je hier meer informatie over vinden. 

Ik hoop dat deze tips je helpen in de zoektocht naar een vervolgopleiding en anders heb je in ieder geval meer inzicht in wat je precies wil na het behalen van je bachelor! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.