Blog

The Big Five… SMARTlappen

De lentekriebels zijn er weer en dat betekent dat Koningsdag op de loer ligt. Wat brengt de mensen nu eigenlijk samen tijdens de jaarlijkse viering van de Koning? Nee, niet een oranje shirtje maar een hartverscheurend Nederlands lied! Die we schouder aan schouder meeblazen met een drankje in de hand. Deze keer zet de redactie dan ook 5 Smartlappen op een rij. Lees waarom zij deze nummers hebben gekozen en bereid je alvast (lallend) voor op Koningsdag! 

De smartlap van… Kim Stolk:
Opgegroeid in de Zuid-Hollandse polder, de zaterdagen veelal doorbrengend op het voetbalveld. In de bijhorende kantine ging het tot in de late uurtjes door. Wedstrijd gespeeld, friet achter de kiezen, muziek aan en gaan. Of op één van de vele schuurfeesten, waar ik vergezeld met fiets en vrienden voor het leven naartoe trapte. Over verbinden gesproken.. Ja, aan deze smartlap kleven jeugdherinneringen. Ik kan de tekst nog steeds woordelijk meezingen en oh ja, die vrienden zijn er (gelukkig!) ook nog steeds.

De smartlap van… Ron van den Berg:
450.000 keer ging het singletje over de toonbank: patsboem, de bestverkochte Nederlandstalige single allertijden. Logisch? Natuurlijk. Hitmachine Hoes was een übersmartlapauteur. Het wijsje is hogeschooldichtkunst. Dit is Vondel meets Cats. Dit is een monument in de Nederlandse canon van het levenslied. Hoe komt dat? Niet door de ik. Niet door z’n moeder. Al helemaal niet door thuis. Nee, dit lied draait om… de och. De exclamatio, dat ene uitroepje – hikje welhaast – zo beschaafd en met de truttigheid van de jaren ’60 allover is pure magie. Het minieme gruwelsnikje is zo smart, dat wij ogenblikkelijk – ook een halve eeuw na inzingen – de zielepijn, de ontzetting voelen van Johnny, alsof ook wij z’n madelein met die ander bij de poort ontwaren. Eén woord en we zien het. Och, die och.

De Smartlap van… Agaath Flikweert:
De smartlap aller tijden: Manuela van Jacques Herbs. Als kind heb ik het uit volle borst meegezongen. De emotie en het drama van het verhaal, de oorverdovende stilte in het midden en – ten slotte – die enorme verzuchting aan het eind. Ik kon er niet van los komen. Nog niet dus. Nee, mijn keuze was direct bepaald. Geen twijfel over mogelijk. En ja, aan dromen ook geen gebrek toen! Al die andere mensen hadden er geen weet van, maar als kind stond ik daar gewoon. Iedere avond. In dat achtergrondkoortje. Zucht!

De smartlap van… Iris Withuis:
Wanneer ik denk aan smartlappen, denk ik eigenlijk meteen aan Hazes. Maar mijn hart klopt uiteindelijk toch het snelst voor Rotterdam, en daarom deze!

De smartlap van… Rob Saathoff:
Dit nummer hoorde ik voor het eerst in een gabberversie. Mijn 6 jaar oudere broer had in zijn gabbertijd cd’s waar Nederlandstalige nummers op stonden met een gabbersausje erover heen. Toen ik voor de eerste keer de versie van Koos Alberts hoorde, was ik er dan ook heilig van overtuigd dat Koos het liedje gestolen had. Nu ik wat ouder en wijzer ben, kan de gabberversie natuurlijk niet op tegen de originele pijn in Koos zijn stem. Heerlijk nummer om mee te zingen alsof je leven er vanaf hangt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.