Blog

The Big Five – tips voor Goalplanning

De champagneflessen al ingeslagen voor de jaarwisseling? De feestdagen staan weer voor de deur en voor je het weet ligt 2018 achter ons. Heb je al een aantal goede voornemens in gedachte voor 2019..? Of heb je het concept ‘goede voornemens’ al lang opgegeven? Probeer goalplanning eens! Hieronder 5 tips om op een SMART manier (maak je de docenten ook weer gelukkig) jouw goals te plannen.

Door: Iris van Sambeek

1. Start met long-term goals
Om je doelen voor een jaar uit te stippelen kan het handig zijn om eerst je doelen voor de lange termijn voor jezelf te formuleren. Denk hierbij aan doelen voor over tien jaar. Pak een notitieboekje en schrijf dingen op die jij graag zou willen doen/worden enzovoort. Het klinkt heel stom, maar wat wil je doen met je leven? Dit kunnen dingen zijn binnen je carrière, je financiële status, je opleiding, je vrijetijdsbesteding of zelfs milieuverbetering. Alles waar jij blij van wordt en waar je voldoening uit haalt.

2. Maak de overstap naar de short-term goals
Om deze long-term goals te behalen, moet je een soort stappenplan maken. Dit doe je door wat kleinere doelen op te stellen voor jezelf die uiteindelijk gaan helpen om je lange termijn doelen te bereiken. Je kunt dus beginnen met een vijfjarig doel, dan een éénjarig doel, een zes-maanden-doel en zelfs je doel voor over een week. Elk doel moet gebaseerd zijn op het vorige doel. Vanuit deze short-term goals kun je een to-do list voor jezelf opstellen om deze kleinere doelen te behalen.

3. Gebruik een notitieboek
Wanneer je dus je long-term goals, je short-term goals en je to-do list hebt opgesteld is het van belang dat je het notitieboekje wekelijks of zelfs dagelijks inziet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het standaard in je (school)tas zit. Dit kan ook helpen voor wanneer je bijvoorbeeld geïnspireerd raakt door iets, dit kan je dan namelijk direct opschrijven zodat je het onthoudt en zodat deze inspiratie niet aan je voorbij gaat. Je to-do list up-to-date houden is erg van belang en zal er dus uiteindelijk voor zorgen dat je je doelen behaalt.

4. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn
Zorg er ten alle tijden wel voor dat je doelen SMART zijn. Maar waar staan deze letters nou ook alweer voor? Je doelen moeten Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Het heeft namelijk geen zin om een doel voor jezelf op te stellen waarin je ineens miljonair bent. Dit is namelijk niet realistisch. Is een van je doelen ‘een wereldreis maken’ dan kun je hier een SMART-doel van maken door het aan te passen naar: ‘Op 1 maart 2025 heb ik mijn wereldreis gemaakt.’ Hier kun je namelijk direct weer short-term goals en een to-do list bij maken.

5. Positiviteit, Prioriteit en Visualisatie
Als laatste is het handig om je doelen positief te formuleren. Als je bijvoorbeeld erg stottert en je hebt als doel om niet meer te stotteren, probeer dit dan te formuleren als ‘mijn spraakvaardigheid de baas worden’ in plaats van ‘stoppen met dat stomme stotteren’. Houd ook in de gaten dat je jezelf niet overspoelt met doelen. Stel prioriteiten in je doelen en geef bijvoorbeeld punten aan bepaalde doelen. Het kan ook handig zijn om je doelen te visualiseren; Pinterest is hier een handige tool voor. Ook kan je weer verdere inspiratie halen uit Pinterest. Kortom; allemaal kleine tips om jouw goalplanning te laten slagen.

Houd in je achterhoofd dat je dit echt voor jezelf doet en voor niemand anders, dat is het belangrijkste. Iedereen een fijne jaarwisseling gewenst en haal het beste uit 2019!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.