Blog

The Big Five – Series

En soms, heel soms, ben je even klaar met boeken lezen. Druilerig zomerweer en een comfortabele bank lenen zich uitstekend voor een middagje bingewatchen. Netflix aan en gaan. Naast boeken tipt de redactie dan ook met liefde haar favoriete series. Om in de vakantie eens goed voor te gaan zitten. Veel kijkplezier!

1. Tip van Agaath Flikweert – Get me Roger Stone
Lang getwijfeld, maar toch voor deze documentaire van Netflix gekozen. Met verbazing en afgrijzen heb ik ernaar gekeken. Af en toe uitgezet, om een en ander even tot me door te laten dringen. Uiteindelijk – toen de ruim anderhalf uur erop zat – er een dag of drie een heel naar gevoel aan overgehouden. Wellicht omdat je je realiseert dat de werkelijkheid soms veel verder gaat dan fictie. Ik weet het. Het zijn niet de argumenten om je naar deze documentaire te lokken. Toch is het een must. Get me Roger Stone, de man achter onder andere Trump. Hij gaat over grenzen heen. Niets of niemand ontziend. Of zoals hij zelf de kijker aan het einde van de documentaire toespreekt: “Ik geniet van je haat. Want als ik niet doeltreffend ben, zou je me niet haten.”
Nu, en of ie doeltreffend is geweest.

2. Tip van Rob Saathoff – Chef’s Table
Er zijn een paar dingen in het leven waar ik gek op ben. Ik zal ze je niet allemaal vertellen, maar één van die dingen is: de kracht van het verhaal. Een ander iets waar ik gek op ben is eten. Het kan daarom dan ook niet anders dan dat ik je Chef’s Table aanbeveel om te kijken. Elke aflevering vertelt het verhaal van een Michelin-chef. Hoe hij of zij begonnen is, wat hun tegenslag was, hoe sommige gerechten zijn ontstaan en hoe ze geworden zijn wie ze nu zijn. Erg inspirerend, mooie beelden en ontzettend heerlijke gerechten. Ik raad je af om het te kijken als je honger hebt!

3. Tip van Iris Withuis – Orange is the New Black (seizoen 5)
Wie bekend is met de serie herinnert zich ongetwijfeld nog de cliffhanger van seizoen 4; doet Daya het of doet ze het niet? Hoe dan ook; dit hele vijfde seizoen zijn de rollen in Litchfield omgedraaid. De dames zijn aan de macht en kunnen doen wat ze willen. Maar de verworven vrijheid leidt niet perse tot grote eensgezindheid onder de gevangenen. Wel is het hogere doel voor iedereen gelijk; het bewerkstelligen van verbetering voor hun rechten, zoals goede gezondheidszorg, fatsoenlijk eten en een respectvolle behandeling. Ook dit seizoen van OITNB laat weer de vele kleuren van de Amerikaanse samenleving zien; schrijnend, maar ook met een goed gevoel voor humor en een tikkeltje sadisme. Heerlijk!

4. Tip van Ron van den Berg – The Night Manager
Geen vuurspuwende draken, geen onnavolgbare plottwists, geen zijig kostuumdrama. Wel: topacteurs, fantastische locaties en een lekker verhaal. De rauwheid van Jason Bourne meets de intriges van James Bond en dat zes keer een zinderend uur. Puntje-van-je-stoelwerk.

5. Tip van Kim Stolk – The Americans
Series kijken is stiekem één van mijn favoriete bezigheden. Ik heb er dan ook al flink wat verslonden. Momenteel zit ik midden in deze spannende, Amerikaanse serie, waarin je als kijker een op het oog doorsnee Amerikaans gezin uit de jaren tachtig volgt. Al snel blijkt dat de ouders van oorsprong Russisch zijn en in de nachtelijke uren als spionnen te werk gaan. Niemand weet hier vanaf. Zelfs hun bloedeigen kinderen niet. De zeer vertrouwelijke informatie die zij overal opduikelen, spelen zij direct door aan hun KGB-contactpersoon. Je voelt ‘m al aankomen: niets gaat hierin van zijn leien dakje. Dit is echt een heerlijke serie om te bingen, want je wordt compleet meegezogen in het verhaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.