Blog

The Big Five – Opnieuw beginnen in een nieuwe stad

Het nieuwe studiejaar steekt de neus alweer om de hoek. Voor de groep nieuwe eerstejaarsstudenten best een spannende periode. Waar kom je terecht? Misschien is Rotterdam voor jou wel een nieuwe stad, ver van huis. Dit kan ontzettend spannend zijn. Wellicht voor het eerst op kamers, je ziet je ouders en vrienden waarschijnlijk niet meer zo vaak als hiervoor. Maar het is ook een hele toffe mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen! Wat zoal? Nou, dit:

Door: Noortje Dupont

1. Leer koken
Als je op jezelf gaat wonen, is er niets heerlijker dan kunnen eten wat je zelf wilt (oké, misschien het thuiskomen wanneer je wilt en opstaan wanneer jij dat wilt daargelaten). Heb je ouders die niet van aardappels houden, maar loopt het water je al in de mond wanneer je denkt aan stamppot? Grijp dus nu je kans!

2. Probeer een nieuwe sport
Eén van de leuke dingen in een studentenstad is dat iedereen nieuw is (geweest). Dit zorgt ervoor dat vrijwel alle studentensportverenigingen teams of trainingen voor beginners hebben. Je kunt dus iets uitproberen wat je altijd al gewild hebt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je niet goed genoeg bent. Daarbij krijg je bij een studentensportvereniging de combinatie tussen de sport en het sociale leven.
Tip: Klik even door voor de leukste sportactiviteiten! 

3. Ga op ontdekkingstocht
Trek de onbekende wereld van de grote stad in. Pak je fiets en bedenk niet waar je heengaat. Leer de stad kennen door er doelloos doorheen te zwerven. Geen fiets? Geen probleem! Kies een willekeurige tram en gooi met twee dobbelstenen. Gooi je 4? Dan stap je bij de vierde halte uit. Maak hier een wandelingetje en pak de volgende tram.

4. Start een carrière
In een stad zijn veel meer mogelijkheden tot bijbaantjes dan in bijvoorbeeld een dorp (ik spreek uit ervaring). Hierdoor is in bijna ieder segment wel werk te vinden. Zo kun je je ontwikkelen in je studiegebied, of juist iets heel anders. Horeca, promotiewerk, activiteitenbegeleider, bijles tutor, helpdeskmedewerker, winkelmedewerker, fietskoerier of werken in de dierentuin, Euromast of de Kuip? Vrijwel overal werken studenten. En heel leuk om met hen eens mee in gesprek te raken. Wat bindt hen met de stad? Of hoe werkt hun studie?

5. Leer mensen kennen
In een stad als Rotterdam is altijd van alles te doen. Voor iedere hobby zijn er wel evenementen, bijeenkomsten of verenigingen. Zoek je gelijkgestemden op. Wordt vrijwilliger in het kunst- en cultuurcircuit, ga naar concerten, woon colleges bij. Hier vind je de mensen met gelijke interesses die misschien zelfs wel je vrienden kunnen worden.

Dunya Festival / Foto: Peter Schmidt

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.