Blog

The Big Five – Mooie initiatieven tijdens de feestdagen

Afgelopen maandag was het de nationale dag van de vrijwilliger. Alma Botic besprak met ons hoe zij zich inzet voor eenzame ouderen. Een mooi gebaar, zeker tijdens de feestdagen. Dagen waar velen van ons het hele jaar naar uitkijken. Gezellig eten en drinken met vrienden en familie, cadeautjes uitwisselen en samenzijn. Dit jaar ziet het er misschien wel heel anders uit door het coronavirus. Ook (of wellicht vooral) in dit gekke jaar zijn er een hoop mensen en bedrijven die deze dagen wel een extra opkikker kunnen gebruiken. In dit artikel bespreken we vijf mooie initiatieven die stuk voor stuk een mooi doel dienen. Of het nu gaat om eenzame ouderen, zieke kinderen, of de voedselbank, alle vijf de initiatieven zijn het waard om besproken te worden.

1. Koetjes & Kalfjes
Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, maar zeker ook voor ouderen. Zij zitten alleen thuis, krijgen (bijna) geen bezoek en hebben onze hulp dus hard nodig. Om wat meer gezelligheid te brengen is Koetjes & Kalfjes opgericht. Hoe werkt het? Jij als ‘kalfje’ wordt gekoppeld aan één oudere, het ‘koetje’, op basis van jullie gemeenschappelijke interesses. Je belt eens in de drie dagen op om het gewoon eens over koetjes en kalfjes te hebben. Een win-winsituatie: jij als student kan er veel van leren en de ouderen worden er blij van! Wil jij ook iets voor de ouderen in Nederland betekenen of Koetjes & Kalfjes steunen met een donatie? Meld je dan hier aan. Want zeg nou zelf, samen is toch veel beter dan alleen?

2. Secret Santa
Een overdadig gedekte tafel, pakjes onder de boom, een goed glitterpak aan en gaan. Kerst is voor velen hét moment om eens goed uit te pakken. En al helemaal dit jaar. Lang niet iedereen kan zich een driegangendiner, cadeautjes of een nieuwe jurk veroorloven. En voor die mensen is er Secret Santa. Het initiatief is opgezet door mensen die zelf krap bij kas zitten en die het gelijkgestemden gunnen een fijne Kerst te hebben, inclusief uitgebreid diner en gezellige cadeaus. Je kunt een gezin nomineren om te laten verrassen door Secret Santa. En als jij het je kunt veroorlovendan kun je jezelf aanmelden als Secret Santa. Daarmee word je gekoppeld aan een gezin, die je voor Kerst kunt verblijden met een tas vol lekkers en cadeaus. De match met een gezin maak je via de besloten Facebookpagina. Kerst is dan niet alleen ‘uitpakken’, maar ook ‘inpakken’. En hoe leuk is dat?!

3. Qalkoen
Een smakelijke gewoonte, waarbij iedereen automatisch aan kerst denkt is natuurlijk: de kalkoen. Een echt Amerikaans beeld van een grote gevulde tafel, met in het midden een grote kalkoen. Tegenwoordig bereiden ook steeds meer Nederlanders een kalkoen met de feestdagen. Vleeschmeester heeft een actie opgezet waarbij men een zogenaamde Qalkoen kan kopen bij diverse horecaondernemers, zoals Herman den Blijker en Peter Lute. Van iedere verkochte Qalkoen, doneren zij tien euro aan de stichtingen van de vier grootste gespecialiseerde kinderziekenhuizen in Nederland, zoals het Emma Kinderziekenhuis. Dus eigenlijk is het een win-win-win. Jij een heerlijk kerstdiner, de horeca een zakcentje en de zieke kinderen van Nederland krijgen ook een steuntje in de rug. Op de website kan je kiezen uit meerdere pakketten. Bij het pakket krijg je zelfs instructies van chef-kok Peter Lute himself. Dus geen kans op mislukkingen dit jaar, gewoon genieten!

4. Lidl-coupons
Dit jaar kan je bij de Lidl ook een goed doel steunen, namelijk de voedselbank. Je kan via Lidl-coupons doneren aan de voedselbank. Hoe werkt dit dan? Lidl heeft in haar magazines coupons op de achterzijde toegevoegd. Dit zijn in totaal vier coupons die allemaal een specifiek product bevatten. Als je dit specifieke product koopt en deze coupon scant, kun je het product afrekenen en achterlaten bij de kassa. Uiteindelijk komt dit product bij de voedselbank terecht en kan iemand tijdens de kerst genieten van een lekker ontbijtje. Wil je graag helpen? Doneer dan mee aan een feestontbijt!

5. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam
Deze maand ontvingen we als docenten van de Hogeschool Rotterdam een extra bedrag bij ons salaris. Een eenmalige thuiswerkvergoeding van 200 euro. HR-docent Thomas Linders roept ons – al zijn collega’s – op om dit geld, of een gedeelte ervan, te doneren aan het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Een fonds dat jaarlijks een groot aantal Rotterdammers helpt met acute financiële problemen. Een mooie bestemming in deze coronatijd! Wil je helpen? Doneren kan via de website van het Fonds. Op die website vind je ook meer informatie over het FNBR.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.