Blog

The Big Five – Moderne Engelse poëzie

Deze week wordt de poëzie gevierd in Nederland tijdens de poëzieweek. Vroeger vond ik gedichten maar saai en ouderwets. Nu vind ik de meeste oude Nederlandse dichtwerken vaak nog steeds erg langdradig en vooral onbegrijpelijk. Echter heb ik twee jaar terug iets nieuws ontdekt: moderne Engelse poëzie. Er ging een wereld voor me open en ik leerde wat gedichten met je kunnen doen: je iets laten voelen. Om je te inspireren, raad ik je vijf van mijn favoriete Engelse poëzieboeken aan.

Door: Floren Bout

1 – Milk and Honey
“this is the journey of surviving through poetry” 

Het eerste boek Milk and Honey van Canadese dichtster Rupi Kaur is een verzameling van gedichten over overleven. Rupi snijdt heftige thema’s aan zoals geweld, liefde, seksueel misbruik, verlies en feminisme. Het boek bestaat uit vier hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft een ander doel, behandelt een andere pijn. Het verhaal gaat over Rupi zelf, maar ook over iedereen die het leest: iedereen die te maken heeft gekregen met pijn, liefde, leed en veerkracht. Het lezen van Milk and Honey is een rollercoaster van gedachten en gevoelens waarin je van hartverscheurend naar hoopvol en weer teruggaat.  

 2 – Pillow Thoughts 
“do not let the world turn your heart cold” 

Pillow Thoughts is verdeeld in secties om te lezen wanneer je denkt dat je ze het meest nodig hebt. Zo heb je “if you are sad” en “if you are in love”. Het boek bevat korte, maar krachtige gedichten over heartbreak, liefde en rauwe emoties. Schrijfster Courtney Peppernell neemt je mee in gedachten en gevoelens die lijken op de ‘pillowtalk’ die geliefden in het midden van de nacht hebben. En zodra je Pillow Thoughts hebt gelezen, ben je nog wel even zoet met Pillow Thoughts II, III en IV.  

3 – In Love With Pain
“come in, I’ll show you a glimpse of my soul” 

In zijn debuut schrijft Ventum afwisselend lange en korte gedichten over pijn en over dat pijn niet altijd iets slechts hoeft te zijn. In Love With Pain neemt je mee in een storm van gedachten. Ventum vertelt over zijn gebroken hart dat hij herstelt met de inkt in de vorm van zijn gedichten. Het boek is een reis tussen twee vreemden, de schrijver en de lezer, gevuld met woorden over liefde, woede, pijn en passie. Doordat hij je direct aanspreekt en zijn pure emoties toont, dringt het door tot diep in je hart. 

 4 – The Sun and Her Flowers
“we need more love, from ourselves, and each other” 

Opnieuw van Rupi Kaur: The Sun and Her Flowers. Haar tweede dichtbundel is een levendige en ideële reis van verwelken, vallen, opstaan en bloeien. Deze gaat over groei en genezing en het vinden van vrede met jezelf. Het is een boek over hoop en het vieren van liefde in alle vormen. Rupi weet wat haar werk doet: het redt levens. Haar gedichten laten zien hoe toegankelijk en krachtig poëzie kan zijn. Het schijnt jonge mensen te helpen en is zo een mooi voorbeeld van hoe kunst kan helen.   

5 – The Princess Saves Herself in This One
“how’s that for a happily ever after?” 

Persoonlijk, intiem en rauw. The Princess Saves Herself in This One is adembenedemd en hartverscheurend op de meest schokkende manier. Amanda Lovelace maakt het niet mooier dan het is. Met haar gedichten vertelt ze haar verhaal zo persoonlijk dat je als lezer wordt meegesleept en dat de woorden onder je huid kruipen, net als bij een sprookje. Ze vertelt dan ook aan de hand van sprookjesmotieven als de draak, de prinses en de ridder. Met deze motieven worden onderwerpen aangekaart als verlies, pijn, liefde en empowerment. De boodschap is duidelijk: je schrijft je eigen sprookje en je eigen einde.  

Pak er deze week dus een lekker dekentje bij en geniet van een van deze boeken vol met moderne Engelse poëzie. “Make a cup of tea and let yourself feel.” 

Reacties

Genoeg inspiratie hier! Dank voor het delen!

2 jaar geleden geplaatst

Prachtig artikel Floren!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.