Blog

The big five – Hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis?

Geen fitness, halters, bodypump of gezamenlijk yoga doen in de sportschool. De tijd van samen zweten is voorbij. De sportschool is dicht. Wat nu? Nu moet je het zelf doen. En zeker nu de chocoladeverleiding van Pasen in de schappen  ligt, is het belangrijk in beweging te blijven. Al was het alleen maar voor de toename van de neurotransmitters als dopamine en endorfine in onze hersenen. De eerste is bekend als het gelukshormoon, de tweede vanwege de stressverlagende werking. Vandaar, vijf tips om de komende tijd topfit te blijven.

Door: Ilse van Zoelen

  1. Ga lekker lopen en fietsen

De lente komt eraan, het zonnetje laat zich weer zien. Dit is de ideale tijd om naar buiten te gaan. Dus sporten kan ook in de natuur als je niet ziek bent. Ga niet de extreem drukke populaire natuurgebieden in, maar kies voor een rondje rennen om je huis of sportoefeningen in de tuin. Zelfs als je geen extreme sporter bent, kan je nog steeds elke dag 2-5 kilometer lopen of rennen of 5-15 kilometer fietsen. Op deze manier pik je ook nog extra vitamine D mee door de zonnestralen die je gezicht zullen verwarmen. Zonlicht maakt vitamin D aan en daarvan krijg je sterkere botten. Ondanks het coronavirus zal jouw weerstand sterker zijn dan ooit tevoren.

  1. Plan je buikspierkwartier in

De grootste struggle voor de meesten  van ons. Dat kleine beetje vet op onze buik waardoor die  niet helemaal plat is. De enige manier om dit te verbeteren is door buikspieren trainen. Als je elke dag een kwartier lang een paar oefeningen volhoudt,  zal je dit zeker terugzien aan je summerbody. Misschien weet je nog welke oefeningen je in de sportschool deed. En anders kan je hier een serie oefeningen vinden.

Als je een vaste tijd instelt voor je buikspierkwartier komt er ritme in. Dit kan bijvoorbeeld vlak voor, of na het slapen. Of vlak voor de lunch, met eten als je beloning.

  1. Wii sport of Justdance kan ook in quarantaine

Wiiën kan ook een sport zijn. Je hebt er niet veel voor nodig, maar je kan wel heerlijk gaan zweten. Als je niet naar buiten wilt of kunt, zijn er binnen nog opties. Een potje Wiiën namelijk, met Wii-sport, Justdance of een ander sportprogramma’s op de Wii. Met je andere huisgenoten kan je je samen vermaken en tegelijkertijd ben je goed bezig.

  1. Samen sta je sterker

Samen sporten is  leuker en je houdt het langer vol. Dit kan gewoon thuis, in de tuin of in de vrije natuur. Als je samen een afspraak maakt om te sporten kan je er moeilijker onderuit komen. Daarnaast is het een stuk gezelliger en kan je nieuwe dingen van elkaar leren. Uiteraard is dit alleen een goed idee als je beiden gezond bent en vergeet de anderhalve meter afstand niet.

  1. Plan je week in met goals

Nu de scholen dicht zijn, is er tijd over. Er moet natuurlijk nog wel thuis gewerkt worden, maar alle reistijd die je normaal kwijt bent, win je nu terug . Het is natuurlijk verleidelijk om langer in je bed te liggen chillen. Maar het is beter om je sportplanning van voor de coronacrisis aan te houden. Als je normaal twee keer per week sport op maandag en woensdag, kan je dat nu nog steeds doen, maar dan thuis. Zorg voor ritme in je leven, dit is ook belangrijk voor je mentale gezondheid. Het is belangrijk om doelen te hebben, als je deze hebt behaald mag je trots zijn op jezelf.

Tenslotte

Soms  is het moeilijk om dit vol te houden in je eentje of weet je niet wat je moet doen. Gelukkig staat Youtube vol met handige tutorials die je thuis kunnen helpen. De redactie heeft enkele accounts voor je op een rijtje gezet:

De stralende trainers van popsugar fitness geven verschillende workouts van 5 tot 30 minuten voor elk onderdeel van je lichaam.

Madfit helpt je de dag door met haar dagelijkse workouts op bekende popnummers.

De sportieve Pamela Reif laat je zien hoe je zonder benodigdheden toch het beste uit jezelf kan halen.

Voor motivatie op ieder sportgebied kan je bij Gymshark terecht.

Als je liever je oefeningen stap voor stap wil zien kan dat ook in dit en dit artikel van Women’s Health.

LET’S DO THIS!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.