Blog

The Big Five – Boeken voor in je koffer

Of op je e-reader. Vakantie is namelijk óók: Eindelijk tijd om weer eens een boek te lezen. In deze Big Five boeken met Rotterdams DNA. Om heimwee op je vakantieadres voor te zijn.

Door: Monique Smeets, docente,  journaliste en redactrice. 

#1 De IJsmakers – Ernest van der Kwast
In De IJsmakers vertelt Ernest van der Kwast het verhaal van de familie Talamini, eigenaren van ijssalon Venezia aan de Oude Binnenweg. In de zomer werken ze zich uit de naad in de ijssalon in Rotterdam, in de winter gaan ze terug naar de bergen van Noord-Italië, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Bij de Talamini’s wordt het vak van ijsmaker doorgegeven van vader op zoon. Totdat een van de zonen een ander pad kiest. Een boek over de smaken van ijs, familieverhoudingen en poëzie. (De Bezige Bij, 304 blz, €18,90. Ook als e-book)

#2 Hier blijf ik – Sanneke van Hassel
Niet haar nieuwste boek (dat is Check-in, check-uit, dat ze samen met fotograaf Carel van Hees maakte), wel heel Rotterdams. Hier blijf ik laat de verbeeldingskracht van Rotterdam zien. Voor alle 45 korte verhalen heeft Van Hassel zich laten inspireren door foto’s die gemaakt zijn voor de expositie De Kracht van Rotterdam. Van Hassel weet het bijzondere gewoon te maken en het gewone bijzonder. (De Bezige Bij, 192 blz. , €19,90. Ook als e-book)

#3 Zweefduik – Wilfried de Jong
Elf nieuwe korte verhalen van theatermaker, journalist en schrijver Wilfried de Jong. Volgens boekhandel Van Gennep op de Oude Binnenweg ‘Bij vlagen heftig, met verrassende details die je als lezer meteen een scène intrekken.’ In een van de verhalen springt een jongen ‘s nachts van De Hef, als eerbetoon aan zijn verdronken vader. De toeschouwers zijn twee vrouwen die ‘hun dusters hoog dicht tegen de koude wind hielden’. Nog een keer Van Gennep: ‘De verhalen stoppen soms abrupt, maar dat is niet erg, ze gaan verder in je hoofd. Dankzij schrijver De Jong, want die kan met een zin een hele wereld scheppen.’ (Podium, 169 blz, €19,90. Ook als e-book)

#4 Underdog – Elfie Tromp
Deze tweede roman van de Rotterdamse schrijver en columnist Elfie Tromp werd onlangs genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. De hondenfokkerij van de familie van Rein verkeert financieel in zwaar weer. Ook Rein, verslaafd aan World of Warcraft, werkt in de kennel om wat bij te verdienen. Volgens Reins zus Adelien is er maar één manier om de fokkerij te redden, maar daarvoor moet de familie wel naar Australië. Noodgedwongen vergezelt Rein zijn zus… (De Geus, 228 blz, €18,95. Ook als e-book)

#5. Mi have een droom – Ramsey Nasr
Teksten uit het titelgedicht van Mi have een droom zijn terug te vinden op de brug van de Luchtsingel, vlakbij Rotterdam Centraal Station. Ramsey Nasr, geboren in Rotterdam, schreef het gedicht in Rotterdamse straattaal in 2059. Naast deze ode aan Rotterdam, bevalt de bundel alle gedichten die Nasr schreef in de vier jaar dat hij Dichter des Vaderlands was. (De Bezige Bij, 176 blz.  €19,90. Ook als e-book)

Beeld: Rémon Mulder 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.