Het online onderwijs. Elke dag bellen we tegenwoordig wel met klasgenoten of met docenten. Zo heb ik ook regelmatig gesprekken met mijn docent Marlous van der Jagt, maar elkaar echt leren kennen doen we eigenlijk niet. Wie is Marlous in het dagelijks leven? Wat houdt haar bezig? Wat doet ze in haar vrije tijd nu er weinig mogelijk is? Hoe leuk is het dat ik dan een interview met haar heb mogen doen, zodat we meer over haar te weten kunnen komen. Laten we maar snel verder lezen!
Door: Jacky Mijling
Wat fijn dat je mee wilt werken aan dit interview voor Smart Connecting. Wat vind je ervan dat we meer van je te weten willen komen?
“Ik vind het alleen maar leuk om hiervoor gevraagd te worden. Dankjewel daarvoor! Ik lees de artikelen van Teacher Talk altijd met veel plezier, dus het is best spannend om nu zelf aan de beurt te zijn.”
Om docent te worden, ben je uiteraard eerst ook een student geweest, wat was je grootste leermoment of blunder?
“Het is niet zozeer een blunder, maar meer een leermoment. Ik begon als eerst met de studie Duits in Leiden. Na het behalen van mijn propedeuse en het volgen van het tweede jaar, begon ik toch te twijfelen. Je leerde naast de taal ook een hoop van de cultuur en dat was leuk, maar ik wilde toch liever wat meer dan alleen een taal leren. Ik heb toen ook de beslissing genomen om over te stappen naar een studie die mij heel erg leuk leek én waar mijn Duits toch van pas kwam. De studie Wijsbegeerte op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Iets anders dan een taal, maar ik hoorde hier veel positieve verhalen over en wilde het erg graag volgen.
Dit maakte dan voor mij ook het verschil tussen iets kiezen en iets écht bewust kiezen. Toen ik voor de studie Duits koos, was dat omdat ik er goed in was en andere in mijn omgeving ook een taal gingen studeren. Ik wist nog niet precies wat ik wilde. Bij de keuze van de studie Wijsbegeerte wist ik dit echter wel.”
“Dit maakte dan voor mij ook het verschil tussen iets kiezen en iets écht bewust kiezen.”
Muziek is voor veel studenten belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren. Naar wat voor soort muziek luisterde jij vroeger graag?
“Ik kon mij niet goed concentreren als ik naar muziek luisterde. Of het nu tijdens het studeren was, of nu tijdens mijn werk. Het is iets wat ik eigenlijk dan ook niet doe tijdens het werken, al hou ik wel van muziek. Ik luister vooral naar goede muziek, dus ik heb eerlijk gezegd niet één bepaald genre waar ik naar luister. Ik luister dus naar genres van hardrock tot klassieke muziek en alles wat daartussen zit. Het kan ook wat alternatievere muziek zijn of experimenteel. Genres waar ik niet zo van houd, zijn jazz en smartlappen muziek.
Wat trouwens leuk is, is dat ik heb ontdekt dat je binnen hardrock bepaalde ballades hebt. In de wat meer softere nummers. Deze ballades worden soms uitgevoerd door bijvoorbeeld Metallica en dan in samenwerking met een symfonieorkest. Mocht je benieuwd zijn moet je het liedje “Metallica – Nothing else matters” maar eens beluisteren.”
Na je studententijd heb je welllicht bepaalde stappen gemaakt in je carrière voordat je hier begon met werken. Kun je ons daar wat meer over vertellen?
“Toen ik mijn studie Wijsbegeerte had afgerond ben ik gaan werken. Vanwege de studie Duits heb ik nog aardig wat jaren als vertaler gewerkt. Ik kreeg allerlei soorten teksten onder ogen, zoals een krantenartikel tot een instructie voor technische machines. Dan moet je heel goed nadenken voor wie je deze teksten schrijft, welke toon je gaat gebruiken en welke schrijfstijl je gaat toepassen. Je moet dus goed opletten dat het doel van de tekst bereikt wordt. Zo moet een instructie voor technische machines natuurlijk heel duidelijk zijn. Dus eigenlijk was ik als vertaler al bezig met bepaalde onderdelen van het vak Communicatie. Na mijn werk als vertaler ben ik pas min of meer het onderwijs in gegaan.”
Waarom heb je ervoor gekozen om uiteindelijk op de Hogeschool Rotterdam te gaan werken?
“Toen ik op een gegeven moment opzoek was naar een baan, werd ik door een uitzendbureau doorverwezen naar de Hogeschool Rotterdam. Ik begon eerst op de administratie en daar heb ik een aantal jaar gewerkt. Totdat de nieuwe opleiding Trade Management for Asia in beeld kwam. Ik had namelijk destijds ook een fijne manager en hij was gedeeltelijk verantwoordelijk voor deze opleiding. Hij nam me mee in de voorbereidingen en toenmaals de opleiding van start ging, heb ik er vier jaar gewerkt als docent.”
Hoe ben je dan vervolgens terecht gekomen bij de opleiding Communicatie?
“Via een collega op het gebied van cross culturele communicatie ben ik terecht gekomen bij de opleiding Communicatie. Hij werkte al eerder op de HES en heeft ook geholpen met de ontwikkeling van de opleiding Trade Management for Asia. Hierna is hij bij de opleiding Communicatie gaan werken, tot een paar jaar geleden toen hij met pensioen ging tipte mij om te solliciteren. Af en toe zie ik hem nog voor een koffietje.”
Wie is Marlous in haar vrije tijd?
“Ik maak zelf muziek sinds een paar jaar. Thuis heb ik een drumstel en ik heb ook les hierin. Ik vind het wel heel lekker om af en toe gewoon even helemaal los te gaan. Wat ik ook leuk vind is dat mijn drumleraar soms muziek opzet en dat we dit dan na moeten spelen. Dan kan ik thuis een beetje meespelen met nummers die ik goed vind. Het is dus leuk dat je niet alleen van muziek kan genieten, maar dat je dit ook zelf kunt maken. Zelf vind ik het heel bijzonder, omdat ik hiervoor nog nooit muziek had gemaakt. Het drummen vind ik echt super leuk, al moet ik natuurlijk nog heel veel leren. Momenteel ben ik nog een amateur, haha!
“Het is dus leuk dat je niet alleen van muziek kan genieten, maar dat je dit ook zelf kunt maken.”
Daarnaast vind ik het ook heerlijk om naar buiten te gaan als mijn hoofd vol zit. Wandelen, fietsen of ergens naar toe. Tenminste in hoeverre dat nu kan natuurlijk.”
Wat is je specialisatie? Waarvoor kunnen studenten bij jou terecht?
“Schrijven en onderzoek! Het maken van goede hoofdvragen, deelvragen en een onderzoeksopzet. In het oude curriculum moesten eerstejaars in hun vierde periode een propedeuse scriptie maken en ik heb het altijd ontzettend leuk gevonden om dit te begeleiden. Ik hou van taal, dat weet je nu, en ik vond het dan ook zeker prettig om goede stukken van de studenten te lezen. Ook vond ik het natuurlijk leuk om scherp naar de taal te kijken en dan niet alleen naar de spelling, maar ook naar hoe je nu precies een goed stuk schrijft.”
Als je de lezers een boodschap zou mogen meegeven, wat zou je ze dan vertellen?
“Haal nog steeds, ook in corona tijd, alles uit je studie wat erin zit. Dat vind ik echt heel erg belangrijk. Het is nu niet de studietijd waar jullie op gehoopt hadden, maar dan nog kun je er heel veel uit halen. Focus je op de dingen die nog wel kunnen of de dingen die juist nu kunnen. Laat je niet belemmeren door de situatie en blijf niet hangen in de dingen die niet mogelijk zijn. Kijk naar wat wel mogelijk is en ga ervoor! En als laatst: zorg goed voor jezelf, blijf gezond en pas op elkaar.”
“Haal nog steeds alles uit je studie wat erin zit.”
Reacties
Paula
Leuk stuk weer Jacky! 👍
4 jaar geleden geplaatst
Eva
Leukk!
4 jaar geleden geplaatst
Ellen Mijling
Ook als ouder van een student is het heel leuk en interessant om te lezen wie de docenten zijn, waar een student les van krijgt! Weer een heel mooi stuk!
4 jaar geleden geplaatst