Blog

Teacher Talk – Kim Stolk

Kim Stolk. Een enthousiaste, ondernemende en energieke communicatieprofessional. Ze heeft onder meer een eigen communicatiebureau gehad, schrijft een boek over Storytelling en oh ja.. ze geeft daarnaast ook nog les. Ze is leergierig en houdt ervan om zich te blijven ontwikkelen. Ik ben benieuwd of ze haar enthousiasme over het vak kan overbrengen met woorden. Een stukje motivatie en enthousiasme is wat we nou eenmaal nodig hebben in deze tijd!

Door: Jacky Mijling

Wat fijn dat je meewilt werken aan dit interview voor Smart. Wat vind je ervan dat we meer van je te weten willen komen?
Ik voel me vereerd dat ik hiervoor ben gevraagd, net als mijn voorgangers. De vorige Teacher Talks heb ik met veel plezier gelezen.” 

Om docent te worden, ben je uiteraard eerst ook een student geweest! Wat was je grootste leermoment of blunder?
Ik heb net als jij de opleiding Communicatie gevolgd. De blunder die me als eerste te binnenschiet is die van vrijdagochtend 8:30 uur bij het vak Engels. De avond daarvoor was ik gaan stappen met studievriendinnen en we bleven met z’n allen slapen in het studentenhuis van één vriendin. Echter, die ochtend daarna had ik een Engels mondeling en ik had maar twee uur geslapen. Het mondeling verliep dan ook niet heel lekker en na afloop vroeg de docent wat ik hiervan had geleerd? Ik dacht dat hij me doorhad en ik gaf eerlijk toe dat ik voortaan op tijd naar bed moet. En toen zei hij: ‘Nee, dat je de volgende keer andere oorbellen in moet doen, want deze rinkelen!’ Leermoment: met een blij gezicht kun je een hoop verbloemen!” 

Muziek is voor veel studenten belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren. Naar wat voor soort muziek luisterde je vroeger graag?
“Tijdens het leren luisterde ik geen muziek, omdat ik me dan niet goed kon concentreren. Over het algemeen ben ik wel heel erg van de muziek en nu staat er eigenlijk altijd muziek aan. Mijn muzieksmaak is heel erg uiteenlopend. Zo kan ik bijvoorbeeld heel veel oude hiphop- en R&B-nummers meezingen, maar ik hou ook van disco, John Mayer en nog veel meer!”   

Na je studententijd heb je wellicht bepaalde stappen gemaakt in je carrière voordat je hier begon met werken. Kun je ons daar wat meer over vertellen?
“Toen ik mijn opleiding Communicatie had afgerond werd ik gevraagd of ik een docent wilde vervangen voor het vak Presenteren. Ik volgde destijds de master Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit. Toen ik daar in 2009 afstudeerde mocht ik fulltime als docent aan de slag bij de opleiding Communicatie. Dat heb ik toen twee jaar gedaan.


Ik heb in alle hotels mogen slapen die geopend werden, alle feestjes bezocht en hele leuke samenwerkingen gehad zoals met L’Oréal, Samsøe Samsøe en veel meer mooie merken.”

Toch vond ik mezelf nog wel jong om voor de klas te staan en wilde ik meer ontdekken in het communicatie werkveld. Samen met een vriendin ben ik het communicatiebureau KISS gestart. KISS staat voor Keep It Simple Stupid en heel erg van toepassing op communicatie-oplossingen als je het mij vraagt! Een heerlijke naam, waardoor we altijd iets hadden om uit te leggen haha! We gingen voor de meest uiteenlopende bedrijven aan de slag. Tijdens KISS (tot en met 2015 voor gewerkt) heb ik samen met mijn vriendin en zakenpartner Hotterdan gelanceerd; een blog over Rotterdam en mode. Bloggen was namelijk enorm populair (in 2013) en we wilden deze wereld graag verkennen. Rotterdam stond nog niet echt op de kaart en we hadden allebei een liefde voor mode. Ik heb ontzettend veel van deze blogtijd geleerd en er een mooi netwerk mee kunnen opbouwen. We hebben in alle hotels mogen slapen die geopend werden, alle feestjes bezocht en hele leuke samenwerkingen gehad, zoals met L’Oréal, Samsøe Samsøe en veel meer mooie merken. 

 Momenteel werk ik voor mezelf en ben ik sinds 2016 weer in dienst bij de Hogeschool Rotterdam.” 

Waarom heb je ervoor gekozen om uiteindelijk op de Hogeschool Rotterdam te gaan werken? 
“Bij het lesgeven ligt echt mijn hart! De interactie met studenten vind ik (het liefst offline natuurlijk) superleuk! Ook vind ik het prachtig om te zien hoe studenten zich door de jaren heen ontwikkelen als échte communicatieprofessionals. Daar kan ik echt trots op zijn. Bij de diploma-uitreiking houd ik het meestal niet droog 😉 Daarnaast ben ik leergierig en als docent moet je natuurlijk goed bijblijven.”

 Wie is Kim in haar vrije tijd?
“Ik heb geen uitgesproken hobby’s, maar ik hou wel heel erg van bewegen. Ik ben een energiek persoon en ben dan ook graag op pad met de kinderen. In deze tijd wandel ik veel en af en toe doe ik een workout met vriendinnen of ga ik een stukje hardlopen. Daarnaast hou ik ook heel erg van een wijntje en gezelligheid met vriendinnen en familie. De borrelplank is mijn favoriete eten. Tenslotte hou ik enorm van dansen! Regelmatig sta ik in de woonkamer met mijn kinderen te dansen en ik houd ervan om op een festival te dansen. Ik hoop dat dat snel weer kan!” 

Ik heb stiekem op je LinkedIn gekeken en ik mis iets in je verhaal. Er stond namelijk vermeld dat je verslaafd bent aan Instagram. Hoe zit dat?
“Haha, ja dat is zo inderdaad! Ik vind het gewoon heerlijk om plaatjes te bekijken, te scrollen, te swipen en te doen, maar ook om zelf dingen te delen. En juist de interactie die eruit voortkomt vind ik zo leuk! Zelf ben ik vorig jaar verhuisd en ons huis heb ik serieus te danken aan Instagram. Iemand  die ik volgde had namelijk gepost dat haar huis binnenkort werd opgeleverd met wat foto’s. Ik vroeg toen aan haar waar dit was en nu ben ik haar buurvrouw!” 

 Wat is je specialisatie? Waarvoor kunnen studenten bij jou terecht? 
Het ontwikkelen van contentstrategieën en contentcreatie. Daar zijn we momenteel ook een nieuwe minor voor aan het ontwikkelen voor in jaar 3, Creative Business. Ik doe dit samen met drie andere collega’s en het wordt heel tof! Daarnaast kunnen studenten ook bij mij terecht voor Storytelling. Ik schrijf momenteel een boek hierover met drie collega’s en hier heb ik ook onderzoek voor moeten doen naar Storytelling op Instagram. Daar zit dus alles in wat ik leuk vind!”

Doe echt wat je leuk vindt. Je straalt dan namelijk blijdschap en enthousiasme uit en op deze manier komt je boodschap vaak veel beter over.”

 Als je de lezers een boodschap zou mogen meegeven, wat zou je ze dan vertellen?
Doe echt wat je leuk vindt binnen het communicatievakgebied. Vanaf het derde jaar kun je je gaan specialiseren en het is echt belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Je straalt dan namelijk blijdschap en enthousiasme uit en op die manier komt je boodschap vaak veel beter over. Hierdoor krijg je alleen maar meer mensen met je mee. En probeer te blijven verbinden met studenten en docenten. Het blijft lastig in deze tijd!”  

Reacties

Zo leuk, om elke keer weer iets te weet te komen van een docent bij jou op school!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.