Blog

Teacher Talk – Femme van der Kolk

Femme van der Kolk, een jonge en enthousiaste docent die nu een jaartje op de Hogeschool Rotterdam werkt. Daarnaast zit ze ook in de redactie van Smart Connecting, dus in de loop van de tijd leer ik haar steeds beter kennen. Toch leek het me dan extra leuk om dit artikel over haar te schrijven, omdat je iemand altijd beter kan leren kennen en ik dit graag met de medestudenten wil delen. Wie is Femme van der Kolk en heeft zij al in gedachte hoe ze haar zomervakantie gaat opvullen?

Door: Jacky Mijling

Wij vinden het leuk om je beter te leren kennen. Wat vind je hier zelf eigenlijk van?

Natuurlijk vind ik het heel erg leuk. Ik zit natuurlijk bij jou en Frances in de redactie en hoor dan steeds over de docenten die jullie hebben geïnterviewd voor deze rubriek. Wanneer ik de artikelen lees vind ik ze ook altijd erg leuk. Het is sowieso leuk dat jullie dit doen met de docenten en ik vind het een eer dat jullie mij hiervoor vragen. Ik kreeg al van andere docenten te horen dat ik jullie naar hen moest sturen, dus ik denk dat jullie een hele leuke rubriek te pakken hebben.

Om docent te worden, ben je uiteraard eerst ook een student geweest! Wat was jouw grootste leermoment of blunder?

Blunders maak je naar mijn mening genoeg, gênante blunders zelfs, maar ik denk dat deze blunders niet noemenswaardig zijn. Als leermoment weet ik wel iets interessants te vertellen. Ik heb net zoals jullie eerst een hbo-communicatie gevolgd en heb ik daarna een master op de universiteit gedaan. In het derde jaar van mijn hbo-opleiding moest ik op stage. Tijdens deze stage kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal geen statische kantoorbaan wilde. Ik liep stage bij de Rabobank en het was echt een hele leuke stage met leuke collega’s, maar ik voelde dat het voor mij niet dynamisch genoeg was. Ik wilde meer persoonlijk contact en ik verlangde ook naar een iets jeugdigere omgeving. Tijdens deze stage vroeg ik mij ook af of de gekozen richting wel de juiste keuze was voor mij. Maar ik ben een doorzetter en wilde de opleiding communicatie hoe dan ook afmaken. Ik merkte toen wel dat ik beter voor mezelf moest gaan uitstippelen wat mijn route dan ging zijn na mijn studie. In de loop van de tijd merkte ik dat ik communicatie toch wel leuk vond, maar dan graag voor de klas zou willen staan.  Vervolgens ben ik dus gaan kijken hoe ik dat kon gaan bereiken.

“Maar ik ben een doorzetter en wilde het hoe dan ook afmaken.”

Muziek is voor veel studenten belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren. Naar wat voor soort muziek luisterde je vroeger graag?

Ik ben een hele erge muziekliefhebber. Ik denk dat ik in mijn Spotify account wel vijftien afspeellijsten heb staan van allerlei verschillende genres. Ik heb mijn Spotify account dan ook echt al vanaf het begin in 2010. Maar toen ik op school moest leren voor tentamens, luisterde ik graag naar klassieke muziek. Ik merkte dat ik tijdens het leren niet naar muziek moest luisteren waarin er gesproken of gezongen werd, omdat ik dan afgeleid raakte. Daarnaast was mijn master opleiding in het Engels en tijdens deze opleiding merkte ik dat ik bijvoorbeeld alleen naar Nederlandstalige muziek kon luisteren of muziek zonder zang. Wat mij nu opvalt, tijdens het werken, is dat ik nog steeds naar klassieke muziek luister en naar rustige yoga achtige muziek. Dan ga je tenminste niet meezingen!

Na je studententijd heb je wellicht bepaalde stappen gemaakt in je carrière voordat je hier begon met werken. Kun je ons daar wat meer over vertellen?

Na mijn hbo-studie heb ik de master Communication and Information Sciences gevolgd waarin ik een specialisatie volgde in bedrijfscommunicatie en digitale media. Toen ik dit eenmaal had afgerond, begon ik met solliciteren. Ik wilde het liefst de baan die ik nu heb, maar omdat dat toen niet echt te vinden was, ging ik een beetje solliciteren op leuke functies hier en daar. Op een gegeven moment was ik zo goed als aangenomen bij een bedrijf en kwam ik de vacature voor docent bij Hogeschool Rotterdam tegen. Ik wist heel even niet meer wat ik moest doen. Ik heb er toen voor gekozen om te solliciteren bij de Hogeschool en mijn kans bij het bedrijf af te wijzen, met de gedachte dat je soms risico’s in het leven moet nemen om te bereiken wat je echt graag wilt. Ik mocht gelukkig op gesprek komen en ben er natuurlijk vol voor gegaan. En nu zit ik hier!

“Je moet soms risico’s in het leven nemen om te bereiken wat je echt graag wilt.”

Waarom heb je ervoor gekozen om uiteindelijk op de Hogeschool Rotterdam te gaan werken?

Heel eerlijk, de vacature sprak me gewoon heel erg aan en het had in eerste instantie nog niet zozeer te maken met de stad Rotterdam. Voordat ik hier kwam werken, was ik namelijk nog maar twee keer in Rotterdam geweest om te shoppen. Dus ik had nog niet per se iets met de stad Rotterdam. Maar toen ik hier kwam werken voelde het direct goed. Mijn collega’s zijn leuk en ik voelde mij meteen op mijn plek. En naarmate ik steeds vaker in Rotterdam kwam voor mijn werk, begint het gevoel bij Rotterdam ook steeds meer te groeien.

Wat is je specialisatie? Waarvoor kunnen studenten bij jou terecht?

Dit vind ik een hele goede vraag en ook meteen een hele lastige. Ik denk niet dat ik de uitspraak zou willen doen dat ik ergens gespecialiseerd in ben. Ik heb wel eens de uitspraak gelezen “ik ben eerder een generalist dan een specialist” en ik denk dat dat wel op mij van toepassing is. Tijdens mijn werk ben ik mij namelijk nog steeds aan het verdiepen in en aan het leren over verschillende zaken in het communicatiegebied. Ik vind het ook heel erg leuk dat het leren en het ontwikkelen van mezelf niet stopt binnen mijn werkzaamheden. Maar ik denk wel dat ik er altijd kan zijn voor een goed gesprek en voor het persoonlijke onderdeel. Dat vind ik ook zo fijn aan onze opleiding, dat daar de ruimte voor is. Ik hoor ook van studenten dat het een voordeel is dat ik nog jong ben en dat je daardoor goed met elkaar kunt praten. Maar echt een specialisme in het communicatievak moet ik nog ontwikkelen, denk ik.

Wie is Femme in haar vrije tijd?

Een bourgondisch gezelligheidsdier. Ik zit graag op het terras, ik hou ervan om naar een muziek festival te gaan zoals Lowlands en uiteten gaan doe ik ook heel graag. Je kunt hieruit dus opmaken dat ik thuiszitten door alle corona maatregelen lastig vind. Zoals je op de foto ziet, zat ik 1 juni ook meteen weer op het terras, heerlijk! Daarnaast kijk ik ook graag naar films en series, dus mocht je nog een tip hebben, laat het dan vooral weten in de reacties, haha! Voor de rest heb ik eigenlijk geen hele bijzondere hobby’s, maar ik ben gewoon graag onder de mensen. Zo heb ik laatst thuis een mini silent disco georganiseerd met een kaasplankje en wat speciaal biertjes erbij. We moeten het zelf maar leuk maken!

“Een bourgondisch gezelligheidsdier.”

De kans is aanwezig dat de zomervakantie toch anders zal zijn dan normaal, vanwege de corona maatregelen. Heb je al een idee hoe je de zomervakantie wilt opvullen mocht een buitenlandse reis niet mogelijk zijn?

Ik zit te kijken om een weekendje of een weekje op vakantie te gaan in eigen land. Als je kijkt naar vorig jaar zomer, was dat een heerlijke warme periode, dus als hier ook dit jaar sprake van is, dan is het in ons eigen landje ook lekker  vertoeven. Maar ja, ik weet nog niet echt wat de zomer ons gaat brengen. Afgelopen weken zijn de regels natuurlijk al een stuk meer versoepeld, maar ik denk dat we moeten oppassen dat er geen tweede golf gaat komen.  We moeten het deze zomer gewoon vooral leuk maken rondom huis. Ik heb zelf helaas geen tuin, maar een klein balkonnetje, dus ik zoek nu de meertjes en plassen in mijn buurt op om daar lekker te gaan zonnen (op anderhalve meter afstand natuurlijk). En we mogen natuurlijk alweer aardig wat en ik denk dat we vooral moeten kijken met elkaar hoe we zo veilig mogelijk onze vakantie kunnen gaan invullen.

En dan als laatst, als je de lezers een boodschap zou mogen meegeven, wat zou je ze dan vertellen?

Wat ik studenten vooral wil meegeven  is dat ze moeten proberen elkaar te blijven opzoeken. Blijf in contact met elkaar en met ons, want wij als docenten zitten ook allemaal alleen thuis te werken en missen het contact met jullie ook. We moeten dit dus met elkaar doen! Ik verbaas me er wel over dat studenten elkaar zo weinig zien buiten de online lessen en consults om, dat is toch zonde voor de opgebouwde vriendschappen. Mijn advies is dan ook om dit wel te blijven doen (virtueel). Al hoop ik wel dat we elkaar snel weer face to face kunnen zien op school, want ik mis iedereen enorm!

Reacties

We hebben er met jou zeker een leuke collega bij. Kijk met veel plezier terug op de start van het studiejaar. Wat zal dat dit jaar anders zijn!

4 jaar geleden geplaatst

Ik ben weer trots op je!

4 jaar geleden geplaatst

My girl! 🥰 Proud mom 🤩

4 jaar geleden geplaatst

Leuk weer Jacky!

4 jaar geleden geplaatst

Superleuk stuk!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.