Agaath. Een docent die bij de start van de opleiding Communicatie heeft gestaan en met heel haar hart geniet van het docentschap. Ze doet graag onderzoek. Binnen het vak Communicatie, maar ook naar wat mensen beweegt. Hun filosofieën, visies en gedachten. Wat mensen met elkaar verbindt. Agaath is naar mijn mening een inspirerend voorbeeld voor velen waar anderen nog iets van kunnen leren.
Door: Jacky Mijling
Wat fijn dat u meewilt werken aan dit interview voor de Smart Connection rubriek. Wat vindt u ervan dat we meer van u te weten willen komen?
“Grappig! Ik ben al heel lang aan de opleiding verbonden dus één van de oudgedienden. Doordat ik binnen de opleiding ook veel andere taken heb dan lesgeven, ben ik misschien iets minder zichtbaar. Dus ontzettend leuk dat je mij meer wilt leren kennen.”
Om docent te worden, bent u uiteraard eerst ook een student geweest! Wat was uw grootste leermoment of blunder?
“Ik had een college van Prof. dr. Drop, dat weet ik nog wel. Opeens begreep ik hoe ik met modellen teksten kon analyseren, verbanden kon leggen en goed onderbouwde conclusies kon trekken. Ineens bedacht ik me: ‘oh zo werkt dat!’ Je moet verder kijken dan je neus lang is, je moet kijken hoe dingen op elkaar kunnen worden afgestemd. Door de verbanden te leggen word je een stuk analytischer. Dus dat was wel mijn grootste leermoment. Vooral ook wanneer je meerdere modellen met elkaar combineert, dat je dan opeens een veel breder spectrum krijgt om de werkelijkheid in kaart te brengen en dat je dan daardoor ook veel betere adviezen kan geven. Daarmee leerde ik ook meer op mezelf te vertrouwen, omdat het me het gevoel gaf dat ik dit kon en het begreep.”
Vooral ook wanneer je meerdere modellen met elkaar combineert, dat je dan opeens een veel breder spectrum krijgt om de werkelijkheid in kaart te brengen en dat je dan daardoor ook veel betere adviezen kan geven.
Muziek is voor veel studenten belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren. Naar wat voor soort muziek luisterde u vroeger graag?
“Oeh, dat is lang geleden Jacky. Ik denk niet dat ik tijdens het leren veel muziek luisterde, omdat ik iemand was die altijd heel geconcentreerd moest werken. Muziek leidt mij heel erg af. Ik was wel veel met muziek bezig. Zo’n beetje alles wat werd uitgebracht door Motown en daarnaast Bowie natuurlijk, dat vond ik leuk om te luisteren. Maar dat moest ik echt niet op de achtergrond hebben, als ik me wilde concentreren.”
Na uw studententijd heeft u wellicht bepaalde stappen gemaakt in uw carrière voordat u hier begon met werken. Kunt u ons daar wat meer over vertellen?
“Ik ben al heel snel op school terechtgekomen. Begin jaren 90 begon ik bij de HES, de Hogeschool Economische Studies. Voor één dag in de week. Daarnaast heb ik in combinatie met het lesgeven bij de Rijksvoorlichtingsdienst, een waterschap en bij een communicatie adviesbureau gewerkt.
Het lesgeven heb ik wel altijd tussendoor gedaan, maar ik vond het toentertijd niet zo leuk. Heel lastig zelfs. Je bent zelf heel jong, je start net en hoe ga je dat dan doen? Ik zag er iedere week weer tegenop om voor de klas te staan en ik vond mezelf er niet capabel genoeg ervoor. Maar goed het werk lag toen niet voor het oprapen en langzaamaan wende ik er wel steeds meer aan. Ik vond het ook steeds leuker worden. Toen ik kinderen kreeg moest ik wel een keuze maken. Uiteindelijk koos ik toch voor school. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik vind het écht super leuk. Ik heb gemerkt dat je heel veel ambities kan hebben om ergens terecht te willen komen, maar dat je het soms ook aan toeval moet overlaten en zelf je weg moet vinden om het leuk te gaan vinden. Ik zou namelijk nu nooit meer iets anders willen dan op een school werken.
Ik kan mezelf binnen het werk in mijn vakgebied blijven ontwikkelen. En doordat ik met jullie mag omgaan, blijf ik scherp. Wat vinden jullie de essentie van communicatie en hoe kan ik dat wat wil ik met jullie uit het vakgebied wil delen, daarop laten aansluiten.”
Ik heb gemerkt dat je heel veel ambities kan hebben om ergens terecht te willen komen, maar dat je het soms ook aan toeval moet overlaten en zelf je weg erin moet vinden om het leuk te gaan vinden.
Stel studenten twijfelen om docent te gaan worden, wat zou u dan tegen hen willen zeggen om hen ervan te overtuigen om dit werk te gaan doen?
“Misschien houdt het je ook wel jong, door met jonge mensen bezig te zijn. Ouderen vergeten vaak hoe leuk dat is. Hierdoor blijven ze vaak in hun eigen bubbel hangen en zeggen ze ‘de jongeren van tegenwoordig…’, maar dan kan ik zeggen ‘Ho, wacht even. Zo zit dat niet’. Ik kan een tegenwicht bieden, omdat ik hoor hoe jullie over bepaalde zaken denken en hoe betrokken jullie zijn.
Daarnaast mag je als docent een tijdje met iemand meelopen in een belangrijke fase in zijn of haar leven. Dat vind ik heel dierbaar. Je creëert een band met iemand en sommige studenten nemen contact op na hun studie om te vertellen wat voor leuk werk ze momenteel doen. Het idee dat je jongeren kunt begeleiden in de misschien wel belangrijkste periode van hun leven, is gewoon echt heel erg leuk. Hetzelfde met het afstuderen, je komt studenten tegen in diepe dalen, maar uiteindelijk lukt het hem/haar toch om met een glimlach het diploma op te halen. En dat diegene dan zegt dat het de moeite waard was om hier geweest te zijn. Ja, dat vind ik heel erg mooi.”
Wie is Agaath in haar vrije tijd?
“Om eerlijk te zijn ben ik in mijn vrije tijd ook veel bezig met het vak. Dit komt omdat ik mijn vak heel erg leuk vind. Daarnaast houd ik ontzettend veel van voetbal. Ik heb twee jongens die voetballen, maar nu ligt de voetbal stil. Voor Corona waren we ieder weekend op het voetbalveld te vinden. Ook kijken we ongelofelijk veel voetbal, maar dit komt ook een beetje doordat er drie mannen in huis zijn. Dan is de keuze snel gemaakt, haha! Overigens had ik vroeger niet gedacht dat ik voetbal zo leuk zou vinden. Een tijd geleden ben ik zelfs een paar jaar leidster van een voetbalteam geweest. Hier heb ik veel lol in gehad!
Hierdoor heb ik een hoop jongens met verschillende achtergronden en vanuit verschillende culturen mogen leren kennen. Daar heb ik veel van geleerd. Dat niet iedereen gelijke kansen heeft bijvoorbeeld en dat je daardoor ook heel anders naar de maatschappij kan kijken. En toch vind je elkaar dan bij het voetballen. Het enthousiasme voor de sport schiep een band en we hielpen elkaar waar dat nodig was, bijvoorbeeld als een gezin het contributiegeld niet kon betalen. Dat is toch hartstikke mooi. Ik heb het overigens altijd al inspirerend gevonden om te kijken naar hoe anderen leven en naar bepaalde zaken aankijken. Je kunt hier veel van leren.
Ten slotte heb ik een hoop vrienden, ga ik er graag op uit en ben ik echt een gezelligheidsdier. Dit heb ik dan het afgelopen jaar ook zeker gemist.”
Ik heb het overigens altijd al inspirerend gevonden om te kijken naar hoe anderen leven en naar bepaalde zaken aankijken. Je kunt hier veel van leren.
Wat is uw specialisatie? Waarvoor kunnen studenten bij u terecht?
“Ik denk dat ik wel redelijk breed ben, omdat ik veel verschillende vakken heb gegeven. Maar als je kijkt naar waar mijn hart ligt, dan is dat bij storytelling. Ik vind dat je met het vertellen van verhalen een wereld van verschil kunt maken en dat vind ik heel mooi. Momenteel schrijf ik met Kim Stolk, Lotte Willemsen en Komala Mazarant een boek over storytelling op Instagram. Hier ben ik het belang van goed onderzoek weer tegengekomen.”
Als u de lezers een boodschap zou mogen meegeven, wat zou u ze dan vertellen?
“Ga op zoek naar wat mensen met elkaar verbindt. Denk daarover na, onderzoek wat mensen beweegt. Blijf zelf goed nadenken en probeer verbanden te leggen. Probeer je eigen weg te gaan in dit prachtige vak, want ik zie heel veel talenten lopen dat ik denk van wauw. Ik loop nu voor het eerst mee in het tweede jaar en ik zie daar dingen terug waarvan ik denk van ongelofelijk, wat leuk. Heb dus zelfvertrouwen en probeer in elke opdracht waarde toe te voegen. Vanuit je eigen visie op het vak en je eigen gedachtes. Want ik ben erachter gekomen dat jullie die visie echt al aan het ontwikkelen zijn en ik ook veel van jullie kan leren.”
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.