Blog

Student+… YouTuber Iris van Sambeek

Een studie op zich is al een behoorlijke bezigheid, maar zoveel studenten doen meer naast hun studie. In deze rubriek komt het talent dat verborgen zit tussen de studenten op de opleiding naar voren. Misschien raken we nog wel geïnspireerd om onze passie ook achterna te gaan! Iris van Sambeek (19) heeft sinds kort in ieder geval een manier gevonden om haar creativiteit te kunnen uiten, namelijk via YouTube.

Door: Mabel Ottink

Iris wilde eigenlijk al heel lang YouTube-video’s opnemen, maar was bang dat andere mensen het raar zouden vinden. Tijdens het kijken van filmpjes van andere YouTubers in het vliegtuig terug van een vakantie besefte ze zich dat dit haar niet tegen moest houden, want ‘als je iets echt heel leuk vindt, waarom zou je je dan iets aantrekken van wat anderen denken?’. Eenmaal thuis schreef ze al haar ideeën op in een lijst en kwam ze tot de realisatie dat ze alleen daarmee al content voor een jaar had. Waarom dus niet gewoon beginnen? ‘Ik zie uitdagingen nooit als obstakels. Geen uitdaging is me te groot.’ Een mooi idee, want in de grootte ervan zit juist de uitdaging.

Video’s
Iris wil niet zomaar een vlogger zijn die haar leven laat zien, maar wil concrete content naar buiten brengen. Zelf vindt ze efficiënte video’s ontzettend leuk om te kijken. ‘Ik maak content gebaseerd op wat ik zelf graag kijk op YouTube’. Ze is altijd al een zelfstandig kind geweest dat niet kon wachten tot ze ouder was en de wereld kon gaan ontdekken. Het echte ‘kind zijn’ heeft ze niet zo ervaren. Op haar zeventiende is ze dan ook gaan reizen en zelfs op zichzelf gaan wonen.

Op haar kanaal geeft ze nu tips op verschillende gebieden om anderen te helpen, ‘want als ik het kan, kan jij het ook’. Waar Iris ontzettend goed in is, is organiseren. Dit probeert ze toe te passen in haar dagelijks leven en over te geven aan anderen via haar video’s. Onderwerpen die je op haar kanaal terug ziet zijn ‘goalplanning for 2019’ en ‘how to prepare for your exams’.

Communicatiestudent x YouTuber
In combinatie met haar studie en werk, is het bijhouden van het YouTube-kanaal best veel werk. Vooral in het begin is het zwaar, zegt Iris, want aan het editen moet je heel erg wennen. Hier gaat meer tijd in zitten dan de meeste mensen denken. Soms ervaart ze dan ook wel tijdnood, maar dat is niet erg, ‘want ik vind de tijd die ik daaraan besteed, erg leuk’.

De toekomst
De reden dat Iris haar YouTube-kanaal is gestart was puur omdat ze haar creativiteit kwijt wilde en daarbij niet genoeg had aan social media, zoals Instagram. ‘Ik wil mensen helpen met dagelijkse bezigheden en hen motivatie bieden.’ Misschien wil ze na haar studie communicatie nog verder op het gebied van interieur. Dan zou ze, als ze ooit een eerste huis koopt, daar haar eerste project van maken en de ervaring delen op YouTube. Ooit wil ze in ieder geval een eigen bedrijf starten onder haar naam. En waar ze zich dan ook mee bezig zal houden, we zullen het in ieder geval kunnen volgen op haar kanaal.

Reacties

Olla, Geweldig dit. Wie weet kom ik bij je werken.

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.