Blog

Student+… ondernemer

‘Wat zou hij nog meer doen naast zijn studie?’ ‘Hoe zou zij haar vrije tijd besteden?’ Studenten doen zoveel meer dan alleen studeren, ze hebben zoveel talenten. Zo zijn ze artiest, ondernemer of hebben ze een andere passie. Hoe leuk zou het zijn om daar achter te komen!  Vandaag gaat het over Anouk van der Velden, tweedejaars Communicatiestudent en eigenaresse van het kledingmerk VAY.

Door: Noortje Dupont

Ze werd ooit benaderd door een bekende Nederlander, maar sloeg zijn aanbod af. Dit was toen VAY net bestond. Nu is Anouk veel verder met haar bedrijf en heeft ze een hoop geleerd. Het blijkt een goede combinatie: een studie Communicatie en een eigen onderneming.
Twee jaar geleden slaagde Anouk voor haar mbo 4- opleiding. Een diploma op zak, maar niet in het werkveld waar ze verder in wilde. Ze zocht een manier om haar creativiteit kwijt te kunnen en zich in vrijheid verder te ontwikkelen. Als vrouw die haar lengte mee heeft, frustreerde het haar vaak dat kleding net niet mooi zat. Tel hier een baan – die uiteindelijk toch niet doorging – en een moeder – die vroeger al veel kleren naaide – bij op en de som was compleet. VAY is de uitkomst.


Comeback
VAY is een kledingmerk dat vooral T-shirts levert. Alles is handgemaakt en iedere maand wordt er een nieuwe collectie aangeboden. Aangezien het een eenmanszaak is, doet Anouk alles zelf. Van het ontwerpen van de kleding tot het onderhouden van de website, van administratie tot distributie, ze is verantwoordelijk voor alles. Wat een geweldig gevoel als dan je eerste collectie binnen een uur uitverkocht is!

Handgemaakt betekent in dit geval ook maatwerk. Klanten kunnen buiten de standaardmaten hun eigen opgemeten maten doorgeven om zo een goed passend kledingstuk te kunnen krijgen.

Op dit moment is het tijd voor een comeback. Er wordt meer aandacht gegeven aan het verhaal achter het merk. Daarbij is het onderscheid tussen mannen- en vrouwenshirts verdwenen. VAY heeft shirts voor iedereen. ‘’Ik merkte steeds vaker dat ik een shirt dat voor mannen bedoeld was, ook heel leuk vond voor mezelf. Ook zag ik dat meer mensen dit gevoel hebben.’’

Communicatiestudent x ondernemer
Naast dat Anouk studeert en de eigenaar is van VAY, heeft ze ook nog een bijbaantje. Af en toe slaat de twijfel toe. Zou ze met alles stoppen en vol voor VAY gaan? De onzekerheid die dat met zich meedraagt houdt haar tegen. Daarbij kan ze heel veel van wat ze leert op de opleiding direct implementeren in het bedrijf.

In het begin van VAY is Anouk direct online gegaan. ‘’Achteraf heb ik daar wel een beetje spijt van.’’ Het eerste jaar liep ze heel erg achter de feiten aan, zegt ze zelf. Nu ze veel meer van het communicatievakgebied weet, gebruikt ze haar kennis voor haar comeback. Ze is dan op dit moment ook veel meer bezig met de doelgroep, hoe ze deze wil bereiken en hoe ze als merk in de markt wil staan. Ze gelooft dat dit alles haar merk nog veel sterker zal maken. Ook zou ze nu anders reageren wanneer ze benaderd zou worden door een bekend iemand. De waarde van publiciteit heeft ze leren kennen en niets gaat voor niets.

De doelgroep, studenten, moet natuurlijk ook bereikbaar blijven. Daarom probeert Anouk de prijs van haar producten zo laag mogelijk te houden. Ze heeft geen atelier buitenshuis, dus de meeste kosten worden gemaakt voor materiaal.

Toekomst
‘’Op het moment word ik heel erg enthousiast als ik zie hoe de website vorm krijgt en dat ik dat helemaal zelf heb gedaan.’’ Ook geeft een collectie die heel goed aanslaat een enorme kick. Uiteindelijk denkt Anouk wel van VAY te kunnen leven. De vraag is alleen of ze dit ook echt wil. School zal altijd voor het bedrijf gaan. Ze weet nu nog niet wat de toekomst gaat brengen. Misschien komt ze wel op een super leuke stageplek terecht en kan ze daar dan blijven. Het plan is in ieder geval om VAY na haar afstuderen een jaar de tijd te geven om te kijken hoe het zich in dat jaar kan ontwikkelen.

En hoe hard het bedrijf ook zal gaan, bij zichzelf blijven is voor Anouk van levensbelang. ‘’Niemand heeft er wat aan als je naast je schoenen gaat lopen.’’

Benieuwd geworden naar de nieuwe collectie van VAY?
http://www.vayofficial.com
https://www.instagram.com/vayofficial/
https://www.facebook.com/vayofficial/

Foto’s: Anouk van der Velden
Illustratie: Noortje Dupont

Benieuwd naar andere studenten met een bijzonder talent? Lees de vorige editie van Student+: https://www.smartconnecting.nl/connection/student/

Reacties

Awesome, maakt het een klein beetje minder eng om ook met mijn eigen onderneming te beginnen.

6 jaar geleden geplaatst

Topper! Het is super geworden!

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.