Blog

Sneller naar Erasmus Universiteit met een doorstroomminor

Zie jij een masterstudie ook wel zitten? Steeds meer studenten van onze opleiding kiezen ervoor om na hun bachelor Communicatie naar de universiteit te gaan. Daarvoor is het altijd nodig om een premaster te volgen, een schakelprogramma dat je voorbereidt op het masterprogramma. Maar wist je dat je zo’n premaster – of een deel ervan – in sommige gevallen ook al tijdens je hbo-opleiding kunt volgen? Vierdejaarsstudente Zeynep Yilmaz volgde de Minor Media Studies aan Erasmus Universiteit, en gaat nu zelfs de hele premaster afronden tijdens haar bachelor Communicatie. We spraken Zeynep omdat we hier natuurlijk alles van willen weten!

Door: Mark-Jan Muijs

Om te beginnen, hoe gaat het met je? Ben je het afgelopen jaar een beetje goed doorgekomen en heb je veel last gehad van de pandemie tijdens je studie?
“Het gaat gelukkig goed. Ik heb niet heel veel van de maatregelen gemerkt, want de meeste lessen op de campus van de universiteit konden gewoon doorgaan. Dat was superfijn. Dus nee, niet eigenlijk.”

Wanneer heb je besloten om een master te gaan volgen na de opleiding Communicatie? En wist je ook van de mogelijkheden om je minorruimte te gebruiken voor het volgen van een premaster?
“Dat is wel een grappig verhaal. Toen ik in de eerste zat, had ik het idee om een doorstroomminor aan Erasmus te volgen al in mijn hoofd. Met mijn SLC’er meneer Vree heb ik daar toen meerdere keren over gesproken. Maar op dat moment bestond de mogelijkheid nog niet voor onze opleiding. Toen kreeg ik de kans om een minor te volgen in het buitenland. Daar had ik mij voor aangemeld samen met een vriendin, dat zou ons avontuur worden. Maar door corona ging alles uiteindelijk niet door. Alsof het zo moest zijn, zag ik de mail voorbij komen over de nieuwe doorstroomminor. Ik vond dat dus eerder al heel leuk, en heb me toen aangemeld.”

Aan welke eisen moet je voldoen om de minor te kunnen volgen aan Erasmus Universiteit? En hoe gaat de toelating in zijn werk?
“Je moet een 7,5 gemiddeld staan, een Engelse taaltest doen (TOEFL) en een toelatingstoets maken. Nu had ik het voordeel dat ik een vwo-diploma had en mijn Engels met een 7 had afgerond, waardoor ik de TOEFL-test niet hoefde te doen. Oh wacht, je moet ook nog een motivatiebrief schrijven (lacht). Wat misschien nog wel een leuke anekdote is om te vertellen, is dat het mijn droom was om na mijn vwo de International Bachelor Communication and Media aan Erasmus te volgen. Daar moest ik toen ook een motivatiebrief voor schrijven, maar was toen niet aangenomen. En nu jaren later zit ik op een bijzondere manier in het opvolgende masterprogramma. Grappig hoe dat soms loopt.”

Kun je vertellen hoe de toelating verder in zijn werk gaat? Vraagt het veel voorbereidingstijd?
“Dit vergde niet veel tijd, want je kon je eigenlijk niet echt voorbereiden. De toelatingstoets bestaat uit het lezen van een artikel, waar je vervolgens vragen over moet beantwoorden. Je moest ook nog een kort essay schrijven. Ik vond het natuurlijk wel spannend, maar ik had me er mentaal op voorbereid.”

Hoe is de minor gegaan, alles gehaald? Was het qua niveau een beetje te doen?
“Alles is eigenlijk heel goed gegaan. Ik heb geen onvoldoendes gehaald en sta een zeven gemiddeld. Ik vind het echt goed te doen, maar het vergt wel veel discipline en je moet er wel echt voor werken. Maar ik combineer het met veel andere dingen. En ondanks al die rollen is het nog steeds goed te overzien.”

Ja vertel, we hebben gehoord dat je je studie combineert met een onderneming in hairstyling? Altijd al zo ambitieus geweest?
Ik was altijd wel ambitieus, maar had nooit een heel concreet doel voor ogen. Dat is door de jaren heen ontstaan. Toen ik in de eerste zat van de opleiding Communicatie, heb ik dat gecombineerd met VAVO volwassenenonderwijs voor het halen van mijn vwo-diploma, ik was op een tiende punt gezakt. Ik merkte dat het combineren van twee opleidingen me goed afging. Het kappersvak vond ik altijd heel erg leuk. Toevallig zag ik een advertentie van de Nederlandse Kappersacademie voor de avondopleiding Hairstylist voorbijkomen, en daar heb ik me toen voor ingeschreven. Op een bepaald moment moest ik stagelopen voor onze opleiding. Dat heb ik toen gedaan bij TONI&GUY, een internationale franchiseketen van haarsalons. Door mijn kappersopleiding boden ze me ook een baan aan in een van de salons. Daar heb ik toen een tijd gewerkt. Na mijn stage merkte ik dat ik echt toe was aan een lange vakantie. Helaas ging mijn werkgever daar niet mee akkoord, en heb ik toen ontslag genomen. Een zomervakantie van zeven weken krijg je immers nooit meer! Na de vakantie lag het kapperswerk stil. Ik dacht bij mezelf, ik heb niet zo hard geleerd voor het kappersvak om alleen bij TONI&GUY te werken, maar gewoon omdat ik het heel leuk vind. Toen ben ik voor mezelf begonnen, zo is het ontstaan. Afgelopen oktober is een shoot van mijn hairstyling voor zangeres Karsu gepubliceerd in Vogue, dus het gaat allemaal supergoed (lacht weer).”

Wel een interessante combinatie, een ambacht en een mastertitel. Heb je al voor ogen wat je daar straks mee wilt doen?
“Ik weet eigenlijk nog niet precies wat ik wil doen. Wat ik wel weet, is dat ik de master niet doe voor de titel, maar puur omdat ik geïnteresseerd ben in het vak. Ik vind communicatie echt heel fascinerend en wil er alles over leren. Ik hoop in de toekomst dat ik creativiteit met mijn hoofd en handen kan gaan combineren. Maar veel concreter dan dat kan ik het nu nog niet maken.”

Nu je de Minor Media Studies (30 ECTS) hebt afgerond, ga je door met de Doorstroomminor Media Studies (15 ECTS), dat houdt in dat je zowel bij ons afstudeert, als een premasterthesis voor EUR schrijft en daarmee je vólledige premaster al tijdens je hbo studie afrondt. Kun je hier wat meer over vertellen?
“Ik ben nu begonnen met afstuderen voor onze opleiding bij de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam. Bij Erasmus volg ik nu twee vakken, een daarvan is Premaster Research Project, dat is een voorbereiding op de premasterthesis die ik moet schrijven. Je gaat je hierin oriënteren op je vraagstuk. Het is eigenlijk je plan van aanpak en het theoretisch kader. Te vergelijken met een contextanalyse bij onze opleiding, maar dan meer wetenschappelijk. Daarnaast volg ik nog een niet verplicht vak, waarin mediasystemen van verschillende landen met elkaar worden vergeleken. Dat vind ik super interessant.”

Kun je uitleggen wat het grootste verschil is tussen studeren aan Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit?
“Het grootste verschil is dat je heel zelfstandig werkt. Maar wel op een fijne manier. Er wordt genoeg structuur geboden, waardoor je weet waar je aan toe bent. Ze zijn heel zorgzaam, in elk geval binnen deze faculteit. Aan de andere kant word je ook vrijgelaten in hoe je alles invult en wat je met je tijd doet. Een ander verschil is de verslagen. We máken wel verslagen, maar het is niet zoals binnen de opleiding Communicatie. Het gaat minder over de praktische toepassing van theorie, maar meer over de theorie zelf. Dat vind ik heel leuk, omdat ik dat in jaar twee en drie van de opleiding wel heb gemist.”

Zijn er nog extra kosten aan verbonden als je de minorruimte gebruikt om de Minor Media Studies te volgen?
“Nee, de kosten vallen onder je collegegeld aan je hbo-instelling. Alleen moet je voor het toelatingsexamen iets betalen. Dat was volgens mij €25.”

Tot slot, heb je nog tips voor studenten die hun minorruimte ook willen gebruiken om een premaster of deel daarvan te volgen?
“Allereerst, laat je niet ontmoedigen omdat het ‘universitair’ is, want dat kun je gewoon makkelijk aan. Mijn tweede tip is, doe het echt alleen als je het leuk vindt. Want met tegenzin iets doen boven je niveau is zwaar. Tip drie, houd alles heel netjes bij als je eraan begonnen bent, want anders gaat het mis. En de vierde tip, laat je niet afschrikken doordat alles in het Engels is. Binnen no time kom je daar in. Mijn Engels was niet heel slecht, maar ook niet heel goed. In de eerste periode voelde ik me weleens onzeker als ik in het Engels moest spreken. Maar dat gaat echt heel snel weg. Door het te spreken, lezen en schrijven, gaat je niveau echt pijlsnel omhoog. Studenten mogen me altijd een berichtje sturen als ze vragen hebben of in Teams willen bellen, daar sta ik altijd voor open. Alleen maar leuk om ze te kunnen helpen en inspireren.”

Wil je nog meer weten over doorstroomminors of relevante mastermogelijkheden aan andere universiteiten? Neem dan voor algemene vragen contact op met Mark-Jan Muijs (Relatiemanager), via m.j.muijs@hr.nl.

Reacties

Zeynep, wat leuk om jouw route van afgelopen jaren nu zo terug te lezen, ik vind jou echt een T O P P E R !!!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.