Blog

Smart Words – Overtref jezelf

De slogan van de Hogeschool Rotterdam is “Overtref jezelf”. Er zijn weinig boeken die beter bij deze slogan passen dan het boek Piek van Anders Ericsson en Robert Pool. Anders Ericsson ontdekte meer dan dertig jaar geleden dat aangeboren talent niet allesbepalend was voor het behalen van topprestaties. Albert Hofstede legt uit én tipt waarom je dit boek moet lezen in de voorjaarsvakantie.

Hij liet zien hoe onvoorstelbaar meer wij kunnen als wij doelgericht trainen. Het boek Uitblinkers is in dat opzicht een must read. Het boek is van de journalist Malcolm Gladwell en grotendeels gebaseerd op het onderzoekswerk van Ericsson. In het boek wordt de 10.000-uren-regel geïntroduceerd. De regel houdt in dat je een expert op ieder gebied kan worden door middel van 10.000 uur bewuste training.

 
Pieken
Een prachtig voorbeeld uit het boek “Piek” is een onderzoek over “absoluut gehoor” van de Japanse psycholoog Sakakibara. Veel muzikanten zijn gezegend met een absoluut gehoor, het vermogen om iedere noot die je hoort  op een muziekinstrument feilloos te herkennen. Zo had Wolfgang Amadeus Mozart een absoluut gehoor, maar Miles Davis niet. Naar schatting heeft één op de tienduizend mensen een absoluut gehoor. Het lijkt of dit absolute gehoor een aangeboren talent is. De genoemde Japanse psycholoog had een methode ontwikkeld om dit absolute gehoor te ontwikkelen bij kinderen. Deze methode was uitermate succesvol, binnen anderhalf jaar hadden alle kinderen een absoluut gehoor ontwikkeld. Een verrassend aspect van dit onderzoek was dat als de kinderen “te oud” waren zij niet in staat waren om door deze methode een absoluut gehoor te ontwikkelen. “Te oud” betekent in dit geval ouder dan twaalf jaar.

De Top Gun-methode
Zo staat dit boek vol van voorbeelden die aantonen dat het menselijk potentieel door toegewijde training uitermate rekbaar is. Iemands capaciteiten zijn niet beperkt door genetische aanleg. Tevens geeft hij in het boek aan dat alleen herhaling niet voldoende is. Doorzetten is wel belangrijk, maar niet voldoende. Zijn advies in het boek is: ga op zoek naar een methode die gebaseerd is op doelgerichte training. Een belangrijk kenmerk van deze doelgerichte methode is dat deze gericht is op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden van toppresteerders. Het is dus van belang om te achterhalen wie de toppresteerders zijn op een bepaald gebied. In het boek wordt dit de “Top Gun-methode” genoemd. Je moet piloten niet simpelweg trainen, je moet eerst identificeren waarom excellente piloten zo goed zijn. Daarna moet je een stroom van directe feedback organiseren om deze vaardigheden te ontwikkelen die excellente presteerders zo bijzonder maken. Een kenmerk van de “Top Gun-methode” is dat in deze methode de nadruk ligt op doen.

Memory 2.0
Een ander onderzoek wat in het boek besproken wordt is het onderzoek, waarin proefpersonen worden getraind in het simpelweg onthouden van een reeks getallen die met een pauze van een seconde achter elkaar worden opgenoemd. Zonder enige training is een ieder wel in staat om een reeks van zeven getallen te reproduceren. De proefpersonen in het onderzoek waren na enige oefening in staat om 82 getallen te onthouden en te reproduceren. Het bleek ook dat door de “Top Gun-methode” te gebruiken. Dus door het identificeren van de specifieke vaardigheden van de excellente presteerders dat de training in minder tijd kon en ook dat er nog betere prestaties mogelijk waren. Tegenwoordig zijn er zelfs internationale geheugenwedstrijden waren in het record staat op het onthouden van meer dan 300 cijfers.

Overtref jezelf!
De meer traditionele methode bestond volgens de auteur meer uit het eerst verwerven van kennis om vervolgens maar te hopen dat de student deze kennis goed kan toepassen. Bij doelbewuste training is het uitgangspunt het leveren van een prestatie om die vervolgens te verbeteren. Er is dus een duidelijk criterium, waarop de resultaten worden beoordeeld. Dus wil je jezelf overtreffen? Zoek naar de kenmerken van toppresteerders, zoek een criterium waar je je resultaten langs kunt leggen, werk geconcentreerd, werk doelgericht, zoek feedback, zet door en je behaalt resultaten die je misschien niet voor mogelijk had gehouden!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.