De kerstvakantie lonkt. Zorgvuldig stellen we onze feestoutfits samen, borrelen we wat af én.. gaan we op jacht naar de beste cadeaus voor onder de kerstboom. In deze eerste editie van Smart Words tipt opleidingsmanager Albert Hofstede een fijn, leerzaam boek voor onder de boom. Of misschien wel als cadeau voor jezelf? Kortom: chill pants aan, kop thee binnen handbereik én dit boek op schoot. Enjoy!
Toen Freud ooit werd gevraagd wat de essentie was van een gelukkig leven antwoordde hij: “Lieben und Arbeiten.” Iedereen verwachtte een uitgebreide uiteenzetting, maar hij gaf een simpele oplossing. Het is misschien een teleurstellend simpel antwoord maar ik denk dat Freud met zijn antwoord wel een punt heeft. Een groot probleem in onze 21ste eeuw is echter dat wij zowel op het gebied van de liefde als werk vreselijk hoge idealen hebben. We willen een perfecte relatie én een perfecte baan en daar komt volgens filosoof Alain de Botton veel ellende uit voort.
Tip: Course of Love
Bovenstaande is in het kort de essentie van het laatste boek van filosoof Alain de Botton getiteld Course of Love. Het boek verschijnt in het Nederlands onder de titel Weg met liefde. Het bijzondere van deze filosoof is dat hij praktische inzichten probeert te geven voor alledaagse problemen. Waar vroeger vooral vanuit de kerk allerlei richtlijnen voor het leven werden gegeven, geeft Alain de Botton vanuit de filosofie handvatten hoe te leven. In zijn instituut School of Life probeert hij mensen te laten nadenken over de belangrijkste onderwerpen uit het leven.
Het boek is het verhaal van twee gewone mensen die elkaar ontmoeten, verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen en overspel plegen. Veel aspecten in dit verhaal zijn herkenbaar. Wat het boek bijzonder maakt zijn de filosofische bespiegelingen die het gewone verhaal onderbreken en die je anders doen kijken naar alledaagse voorvallen. Veel van de bespiegelingen gaan over de romantische liefde. Deze romantische liefde is in zijn ogen een onmogelijk ideaal. Of in zijn woorden ‘een onmogelijke opgave’. Ook schrijft hij: “Het beste medicijn tegen liefde is een nadere kennismaking.” De titel van het boek is dubbelzinnig, enerzijds geeft hij aan dat romantische liefde niet mogelijk is, anderzijds geeft hij aan welk ander pad je zou kunnen volgen.
Smart Connecting in de liefde
Wat kan een Smart Connector leren uit deze roman? Zoals gezegd biedt het boek stof tot nadenken over hoe je een relatie in stand houdt. Tevens kun je eruit leren dat niemand perfect is, sterker: wij zijn allemaal een beetje gestoord. Dus het geeft niet als we zelf ook een beetje “gestoord”zijn. En daarmee zijn we terug bij het begin. Zei Freud ook al niet dat er geen verschil is tussen psychisch ‘normale’ en psychisch ‘gestoorde’ mensen? Het enige verschil is dat ‘normale’ mensen beter in staat zijn hun ‘gestoorde’ aspecten in te dammen dan de echte psychisch ‘gestoorde’ mensen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.