Blog

SMART THING #32 – DEEP FAKE-TECHNOLOGIE

Tegenwoordig is niet al het nieuws wat je tegenkomt op social media even betrouwbaar. Foto’s worden bewerkt in Photoshop en video’s bevatten deep fake. Deep fake is software waarmee neppe video’s gemaakt worden die bijna niet te onderscheiden zijn van de realiteit. De technologie is nog jong en dit betekent dat deze nog volop in ontwikkeling is. Wij, communicatieprofessionals, moeten voorkomen dat we door video’s met deep fake makkelijk worden misleid. Hoe werkt deep fake en wat is het gevaar van deze software?

Door: Chayenne van Dam

Deep fake bestaat deels uit deep learning. Deep learning is een kunstmatige intelligentie waarbij er gebruik wordt gemaakt van computers en data. Bij deep learning leert een computer nieuwe dingen herkennen en begrijpen op basis van geluid, tekst of beeld. Zo kan de computer door middel van deze kunstmatige intelligentie de vorm van een hoofd herkennen of de verhouding tussen de mond en de neus tijdens het praten. Via deep learning ontstaat er een datamodel waarmee de neppe video’s door middel van het knippen en plakken van stemgeluid worden gemaakt.

Onrust en verwarring
Communicatiestudenten weten maar al te goed dat nepnieuws makkelijk te verspreiden is. Mensen die het nieuws lezen kijken regelmatig niet naar de bron waar zij het nieuws vandaan halen. Zo’n video met deep fake kan dus voor een hoop onrust en verwarring zorgen. Deze verwarring is best logisch, omdat beeldvorming en audio in een video meestal samengaan. In het geval van deep fake staan deze twee content vormen los van elkaar in een video. Door deep fake kunnen we niet meer blindelings vertrouwen op feiten en worden de media en politici ongeloofwaardig.

 

Misleiding voorkomen
Platformen zoals Google en Facebook maar ook de overheid en computerwetenschappers werken hard aan oplossingen om deep fake video’s sneller en beter te herkennen. Maar hoe kunnen wij als communicatieprofessionals nu voorkomen dat wij worden misleid door dit soort video’s?

Een deep fake video is te herkennen door het beeld goed te observeren. Je kunt het beeld eventueel vertraagd afspelen en letten op de bewegingen van de spreker. Zijn de bewegingen onnatuurlijk of kloppen ze niet met andere bewegingen die deze persoon maakt, dan is er waarschijnlijk sprake van deep fake.

Het is daarnaast belangrijk dat je altijd checkt waar je de informatie vandaan haalt. Een nieuwsbron zoals NU.nl of RTL Nieuws zorgt meestal voor eigen bronnen en is vaak betrouwbaar. Een nieuwsartikel afkomstig van een onbekende bron is vaker onbetrouwbaar. (Mediawijsheid, sd)

Een gevaarlijke technologie
Ik vind deep fake een gevaarlijke technologie. Vooral omdat je (bijna) niet door hebt dat zo’n video nep is. Een video met deep fake veroorzaakt verwarring en onrust. Dit is niet waar de technologie voor ontworpen is. Ik vind het belangrijk dat er volop gezocht wordt naar oplossingen om deep fake video’s in nepnieuws tegen te gaan of te herkennen, zodat deze technologie gebruikt kan worden waarvoor die bedoeld is. Zoals de afstemming van audio en beeld als deze afzonderlijk van elkaar zijn opgenomen.

Bronnen:
Mediawijsheid. (sd). Deep fake. Opgehaald van Mediawijsheid.nl:


Heb jij een interessante innovatie waar je blij van wordt en vind je het tof je visie daarover te delen? Schroom dan niet en mail naar info@smartconnecting.nl

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.