Blog

Smart Thing #22 – De duistere kant van technologie?

Alle tweedejaars communicatiestudenten zijn momenteel de laatste loodjes aan het leggen voor het vak Emerging media. Binnen dit vak wordt er gekeken naar de impact van innovatieve media op onze toekomstige communicatiewereld. Zo schreef elke student een paper over in hoeverre de scenario’s in de Netflix-serie ‘Black Mirror’ realistisch zijn of kunnen worden. De makers van Black Mirror nemen onze o-zo-geliefde technologie als uitgangspunt en persen alle goedheid eruit tot je weer verlangt naar die goede oude Nokia-tijd. Is de toekomst van innovatieve media dan echt zo beangstigend dat je je gloednieuwe smartphone in zou willen ruilen voor een roestige koelkast?

Black Mirror is een van de populairste series op Netflix en toont ons de duistere kanten van technologie. Een aflevering die mij aardig de stuipen op het lijf heeft gejaagd is ‘Nosedive’.
In deze aflevering wordt een toekomstscenario geschetst waarin iedereen elkaar 24/7 met een puntenscore beoordeelt op social media. Je gemiddelde rating bepaalt alles wat je in je leven doet. Welke baan je krijgt, wat voor huis je mag kopen, in wat voor auto je rijdt en noem maar op. Die score is bovendien continu voor iedereen zichtbaar. Het gevolg hiervan is een overvloed aan sociaal wenselijk gedrag. Iedere Black Mirror-kijker begrijpt me wanneer ik zeg dat je de hoofdpersoon Lacie samen met haar neplach op gegeven moment wel door je scherm heen wil trekken. Tergend goed acteerwerk overigens.

Fictie ontmoet realiteit
Maar hoe realistisch is dit scenario dan? Absurde fictie zou je met je gezonde verstand denken. Daar denken ze in China klaarblijkelijk toch anders over. Het Chinese ‘Sesame Credit Score systeem’ lijkt opvallend veel op het puntensysteem uit Nosedive. Alle internetgebruikers in China krijgen een score voor hun sociale en financiële gedrag online. Deze score wordt binnenkort voor iedereen zichtbaar en bepaalt op welke diensten ze recht hebben of op welke zwarte lijst ze geparkeerd worden. Onder het mom van verbetering van de veiligheid worden de inwoners in de gaten gehouden. Als dat nog niet bizar genoeg is: het systeem wordt in 2020 verplicht voor alle Chinezen. Not so fictional afterall…

Het merendeel van de kijkers denkt dat de geschetste scenario’s in Black Mirror pas in een verre toekomst om de hoek komen kijken. Of helemaal niet realiseerbaar zijn. Als ik zelf daarentegen door een nuchtere bril kijk naar de wereld van vandaag, geloof ik dat de toekomst dichterbij is dan we denken. Anno 2018 zit er al een kern van waarheid in verschillende toekomstscenario’s. Van het ‘gemakkelijke’ hacken van een computerwebcam tot extreme chantage via social media. Deze angst is tevens al ingeslagen bij verschillende studenten met als gevolg dat zij hun webcam ongemakkelijk hebben afgeplakt met een afgeknipte post-it. Kort gezegd: veel is mogelijk of er zijn momenteel al plannen om het binnenkort werkelijkheid te maken.

Dat was wel even schrikken hè? Gelukkig kom ik hier tot een eind en kun je even bijkomen van onze ‘mooie’ geschetste toekomst. Laat in de reacties vooral weten wat jouw mening is over de geschetste toekomstscenario’s in Black Mirror! Pure fictie of komt het angstig dichtbij?

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.