Blog

Schoolsongs – Wonderful World

Docent Taco ten Dam is gek van voetbal én van muziek. In deze rubriek bespreekt hij nummers die op de een of andere manier iets met school te maken hebben. Na een tijdje stil te zijn geweest is hij nu terug met een échte klassieker, Wonderful World van Sam Cooke.

Door: Taco ten Dam

Don’t know much about history (…), But I do know that I love you. And I know that if you love me too,
What a wonderful world this would be.

Sam Cooke, zanger van een van de mooiste lovesongs ever –Wonderful world-, kwam in 1964 op een gewelddadige manier om het leven. Met liefde had het niets te maken; het ging om betaalde liefde. Nadat Cooke in een hotel door een prostituee was beroofd, raakte hij in gevecht met haar pooier die hem dood schoot. Er ging een schok door de muziekwereld.

Wonderful world dateert uit 1960. Zoals dat vaak gaat met te vroeg gestorven zangers en acteurs, Sam Cooke was 35, nam zijn heldenstatus na zijn dood grote vormen aan. Grote collega’s waren hem erkentelijk: Simon and Garfunkel, Bruce Springsteen, Bob Marley, Aretha Franklin. Ook de allergrootsten waren diep onder de indruk: The Beatles en The Rolling Stones.

Wonderful world schetst de droomwereld van de jongen die met zelfkennis, maar vooral een beetje zelfspot, vertelt dat zijn schoolkennis aan elke kanten te kort schiet. Weinig weet hij van geschiedenis, biologie, Frans, aardrijkskunde, meetkunde, algebra. Een wetenschappelijk boek heeft hij niets mee. Het is allemaal te weinig: I don’t know much about ….

Maar hij weet wel heel goed waar het in het leven om draait: geen enkele twijfel. Hij houdt van haar. Maar zij ook van hem? Hoe mooi zou de wereld eruit zien, als zij toch ook van hem zou houden. Daarom gaat hij op school meer zijn best doen. Legendarische woorden, je moet horen uit de mond van Sam Cooke om het te voelen: de melancholische hunkering naar die ene in een wereld van lastige schoolvakken en schoolboeken.

(Collectie Taco ten Dam)

Don’t know much about history,
Don’t know much biology.
Don’t know much about a science book,
Don’t know much about the French I took.
But I do know that I love you,
And I know that if you love me, too,
What a wonderful world this would be.

 

Herb Albert, Lou Adler en Sam Cooke schreven en componeerden het nummer. Wonderful World is o.a. gecoverd door Herman’s Hermits, Otis ReddingArt Garfunkel en James Taylor. In Nederland bereikten covers door Dean Saunders met Yes-R en The Voice of Holland-kandidaat Michelle Flemming in 2011 allebei de Single Top 100

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.