Blog

Schoolsongs – “Teacher I need you”

Docent Taco ten Dam is gek van muziek én voetbal. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo legde hij vorig jaar menig voetbalonderwerp nog langs de communicatielat, dit jaar gaat zijn aandacht uit naar de muziek. In deze nieuwe rubriek bespreekt hij nummers die op de een of ander manier met school te maken hebben. Dit keer neemt hij Teacher I need you van Elton john onder de loep.

Door: Taco ten Dam 

You got something in you to drive a schoolboy wild

Ach ja, de hormonen. Een schooljongen, stiekem verliefd op de juf: “She was long and she was lean. She’s a middle-aged dream.”
Tijdens de les: kijkend luisteren. Maar kijken werd “Kijken, kijken en de rest erbij denken”,  volgens de wijsheid van Koot en Bie. Ook tijdens het huiswerk is zij de inspiratie om te buffelen. Hoe moet dit nou verder? Man o man: wat een bekentenis: “Teacher I need you like a little child” en wel hierom: “You got something in you to drive a schoolboy wild.” Hij moet het helemaal alleen oplossen. Toen, het was 1973: zou hij een brief schrijven? Uitleggen hoe het zit?  Met die gevoelens. En dan wie weet leuk verder “in connection with the birdies and the bees.” Natuurlijk gaat dit nooit gebeuren. Hij blijft in stilte verliefd en lijdt in stilte en imiteert zwakjes een John Wayne-houding. Macho, groot, stoer en aantrekkelijk zoals Wayne op het witte doek. Maar een waardeloze pose. Zoals John Wayne dan wel stoer was, maar niet echt. In de echte oorlog was hij derde klas-reserve, bleef thuis en pakte rollen terwijl collega’s in Europa vochten. Wayne speelde oorlogje. Offers van anderen die hij zelf nooit bracht. En Erroll Flynn advances? Ook schijn. De echte Flynn werd van school gestuurd wegens een affaire met de schoolzuster. Nee, bij onze schoolboy stelde het geen doggone thing voor. Als een zombie wacht hij op de schoolbel. Einde oefening.

Elton John

(collectie Taco ten Dam)

Oh teacher I need you like a little child
You got something in you to drive a schoolboy wild
You give me education in the lovesick blues
Help me get straight come out and say
Teacher I, teacher I, teacher I, Teacher I need you

 

Bernie Taupin schreef de tekst en Elton John maakte de muziek in 1972.  Het nummer stond op de elpee Don’t shoot me I’m only the piano player.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.