Blog

Schoolsongs – ”Kleine jongen”

Docent Taco ten Dam is gek van muziek én voetbal. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo legde hij vorig jaar menig voetbalonderwerp nog langs de communicatielat, dit jaar gaat zijn aandacht uit naar de muziek. In deze rubriek bespreekt hij nummers die op de een of ander manier met school te maken hebben. Dit keer neemt hij Kleine jongen van André Hazes onder de loep.

Door: Taco ten Dam 

“Op school zal je merken dat alles draait om cijfers en om macht”

Diepe filosofische teksten met citaten van oude Grieken en Romeinen en voetnoten hoef je in de teksten van André Hazes niet te verwachten.

André Hazes (1950-2004) schreef recht uit het hart. Met het rijmwoordenboek op schoot. Zijn leven was zijn inspiratiebron; hij kon niet anders. Hij zat in de kroeg, dus hij schreef over de kroeg. Daar waren zijn gabbers, dus schreef hij over zijn gabbers. Waren zijn gabbers er niet, dan schreef hij over zijn eenzaamheid. Had hij ruzie met zijn vrouw, dan schreef hij over ruzie met zijn vrouw. En toen Melvin werd geboren, dacht hij aan zijn eigen jeugd, aan zijn eigen leerscholen en wilde zijn allessie leren omgaan met de slechte kanten van het leven. En schreef Kleine jongen. Met zoveel wijsheid en heel veel liefde. Maar wat wist die ouwe überhaupt van een school? De lagere school en een blauwe maandag naar de ambachtschool. Dat was zijn schoolcarriere. Genoeg om de school te zien als onderdeel van een leerproces. Het ging hem om de essentie: de school als leerschool voor het leven. Over de visie van André kan je mitsen en maren, maar is wel duidelijk: “Op school leer je dat alles draait om cijfers en macht.” Zijn die goed, dan tel je mee. Zijn die niet goed, dan haak je af. Macht gaat over gedrag waarbij de een sterker is dan de ander en daarvan profiteert. Kleine jongen is een ode aan zijn zoon Melvin. In 2004 zong Trijntje Oosterhuis het bij de afscheidsceremonie van André Hazes in de Arena.

(collectie  Taco ten Dam)

Kleine jongen
Op school al zul je merken dat alles draait om cijfers en om macht
Zo is het leven
Dus leer wat je moet leren
Want dan ben jij degeen die het laatste lacht

André Hazes schreef tekst en muziek.  Het nummer kwam in maart 1990 uit op de gelijknamige elpee.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.