Blog

Schoolsongs – “Don’t stand so close to me”

DOCENT TACO TEN DAM IS GEK VAN MUZIEK ÉN VOETBAL. DAT STEEKT HIJ NIET ONDER STOELEN OF BANKEN. DIT JAAR GAAT ZIJN AANDACHT UIT NAAR DE MUZIEK. IN DEZE RUBRIEK BESPREEKT HIJ NUMMERS DIE OP DE EEN OF ANDER MANIER MET SCHOOL TE MAKEN HEBBEN. DIT KEER NEEMT HIJ DON’T STAND SO CLOSE TO ME VAN THE POLICE ONDER DE LOEP.

Door: Taco ten Dam

“Young teacher, the subject of schoolgirl fantasy”

“Don’t stand so close to me” van The Police is een song uit 1980. De tijdgeest ademde vrijheid; de dertigers kwamen immers uit de jaren ‘60. Met een misplaatst beroep op vrijheid gingen de dingen van de dag echter te vaak ver over ethische grenzen heen. Ook het onderwijs kent een eigen geschiedenis met ver-over-de-grens-handelingen. Daarover straks. Eerst dit: Op basis van wetsartikel 249 uit het wetboek van Strafrecht kan de rechter oordelen dat er sprake is van misbruik door een docent van een aan zijn/haar ‘zorg toevertrouwde leerling’. Dit kan ook gelden voor meerderjarige studenten omdat het een afhankelijkheidsrelatie betreft.

Maar wetten zijn wetten en mensen zijn mensen. Sting schreef “Don’t stand so close to me” over de gevoelens die een studente en haar docent voor elkaar hebben. De titel en het refrein zijn bijna een smeekbede van de een aan de ander: alsjeblieft, kom niet zo dicht bij me. “Don’t stand so close to me”, herhaalt Sting drie keer met het refrein en aan het eind van het nummer zelfs twaalf keer. En tóch gebeurt het. “Het nummer is niet autobiografisch,” zei Sting die voor zijn muziekcarrière in het onderwijs werkte, “ik combineerde wat ik zag als docent met mijn bewondering voor Vladimir Nabokov die de roman Lolita schreef.” De docent in het nummer van The Police wil het niet, weet dat het niet mag, wordt verleid, verliest zijn weerstand, zwicht en gaat over de grens. Er volgen “Strong words in the staffroom”. Tenslotte wordt hij één met Humbert Humbert, de hoofdpersoon in Lolita: “He starts to shake and cough, just like the old man in that book by Nabokov”.

(collectie Taco ten Dam)

Young teacher, the subject
Of schoolgirl fantasy
She wants him so badly
Knows what she wants to be

Inside her, there’s longing
This girl’s an open page
Book marking, she’s so close now
This girl is half his age

Don’t stand, don’t stand so
Don’t stand so close to me
Don’t stand, don’t stand so
Don’t stand so close to me

Gordon Sumner (1951), beter bekend als Sting, de lead singer van The Police, schreef tekst en muziek in augustus 1980. Het nummer stond op Zenyetta Mondatta en werd als single wereldwijd een nummer 1 hit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.