Blog

SAMTHINKS VII

SAMTHINKS 7. Normaal gesproken zou ik in de inleiding nog een grap maken die refereert aan het zevende deel van SAMTHINKS. Bijvoorbeeld door jullie mee te geven dat jullie de juiste informatie er uit moeten ‘zeven’. Of dat ik jullie op het hart druk dat jullie de informatie moeten onthouden door het Engelse woord voor opslaan te gebruiken. Dan moeten jullie dus SAMTHINKS ‘saven’. Maar goed, dat doe ik dus bewust niet. Daar kennen we elkaar nu te lang voor. Verder in SAMTHINKS, het betrouwbaarste nepnieuws, een quizfragment en een boeken top drie.

Zo goed als nieuws
Nieuws, iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Soms huilen we erom, soms lachen we erom, soms doen we net alsof het ons boeit terwijl we alleen de kop hebben gelezen. Zou het niet schitterend zijn als we zelf het nieuws konden bepalen? Nou, dat doe ik ook. Wat wil je eerst, het goede of het slechte nieuws?

Populair internetkoppel uit elkaar
Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat Laurel en Yanny uit elkaar zijn. Het voormalig echtpaar heeft na negen jaar huwelijk besloten dat ze beter af zijn zonder elkaar. In een verklaring zegt Laurel dat ze elkaar niet meer leken te begrijpen. “Als ik iets zei, was het alsof zij het tegenovergestelde hoorde, dat drijft je uit elkaar op den duur”, aldus de voormalig slapstickacteur. Wie van de twee de voogdij krijgt over hun dochtertje Perception is nog niet bekendgemaakt. Op sociale media is daarover een heuse tweestrijd losgebarsten met een kamp dat overduidelijk voor Laurel is en een ander kamp dat niet kan begrijpen dat niet iedereen voor Yanny is. Voor Laurel is het niet het eerste huwelijk dat eindigt in een scheiding. Het duo dat hij vormde met Hardy liep ook op de klippen. Naar verluidt was dat omdat Laurel zijn toenmalige partner op regelmatige basis ‘de dikke’ noemde. Yanny wilde niet reageren, ze bereidt zich op dit moment voor op een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt waar zij in de jury zit.

Nieuwe Rembrandt ontdekt
Groot nieuws deze maand. Jan Six heeft in Londen een nieuwe Rembrandt gevonden. Het gaat om de 53-jarige Grad Puik uit Hoenderloo. Volgens Six heeft Puik alles in huis om de Rembrandt van de 21ste eeuw te worden. “Ik zag gelijk dat dit een Rembrandt zou kunnen zijn, die grijze krullen, dat morsige, volumineuze lijf, dat gekke hoedje, het vlassnorretje. Dat had alleen Rembrandt.” Grad Puik heeft in een verklaring aangegeven dat hij vereerd is met de titel, maar dat hij voorlopig toch liever spruitjesboer blijft. Ook omdat hij niet zo goed kan schilderen.

Jongeren nog steeds massaal naar eindexamen
Het kan met recht het meest succesvolle festival aller tijden genoemd worden: het eindexamen. Al generaties lang vullen jongeren gymzalen door het hele land. Met ruim 200.000 bezoekers was Eindexamen 2018 weer onverminderd populair. Volgens de uitbater van het festival, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, is het succes van het eindexamen makkelijk te verklaren. “Wij weten precies wat jongeren willen”, vertelt ze een journalist die interesse veinst, “wat leerlingen op de middelbare school willen, is urenlang stilzitten, ingewikkelde teksten lezen over moderne ruilhandel en huilend wiskundesommen maken. Dat blijkt maar weer eens uit de cijfers. Bijna 100% van onze doelgroep (leerlingen in het laatste jaar van de middelbare school red.) is aanwezig geweest.” In de line-up zaten geen gekke namen: Frans vwo, Kunst (algemeen) Havo en Wiskunde C havo vormden de hoofdacts. Dan rest nu alleen de vraag of het festival voor iedereen geslaagd is geweest..

Kwistieus
– Vraag 4 alweer. Je doet het hartstikke goed lees ik op de autocue.
– Zeg maar jij hoor.
– Oké. Welk woord dat begint met de letter c betekent ‘zonder fout’?
– Correct?
– Goed.
– Maar dat begint toch niet met de c?
– Juist.
– Is het nou goed?
– Correct.
– Dus het is goed?
– Juist.
– Maar dat begint met de g, dan had de vraag moeten zijn: welk woord dat begint met de g betekent zonder fout?
– Zal ik hier de vragen stellen, of ben jij de quizmaster?
– Jij bent de quizmaster.
– Is dat je definitieve antwoord?
– Ja. 
– Correct, punt erbij.

Sams boekenclub
We lezen te weinig. Op dit moment heb je hoogstwaarschijnlijk al meer dan 40 procent van deze SAMTHINKS overgeslagen. Zonde, want dat is juist het leukste deel. Om jullie er attent op te maken dat lezen belangrijk is, bespreek ik drie van mijn favoriete boeken die ik de afgelopen maand zogenaamd gelezen heb.

 1. Razen door een storm van glas van K. Zugrak.
  Vertaling van een Tsjechische besteller. Zugrak slaagt er in om het grote nog groter te maken en het kleine compleet te negeren. In al zijn werk voel je dat zijn jeugd hem nog niet los heeft kunnen laten. Misschien ook omdat hij 9 jaar oud is. Ik heb een fragment uitgekozen dat voor mij heel erg de andere kant van Zugrak laat zien.“Hij liep naar boven. Om hem heen waaide een zucht van onachtzaamheid. Het gaf hem kippenvel. Petr wist dat vandaag de laatste dag was, waarop hij zijn zegeltjes in kon leveren om korting te krijgen op een pak vla naar keuze. Vanillevla was altijd zijn favoriet geweest, maar de laatste tijd mengde hopjesvla zich in de strijd der toetjes. Hopjesvla met een scheutje bosbessensiroop. Het ontroerde hem. Hij ging op de rand van zijn bed zitten en veegde de tranen uit zijn ogen. Hij keek rond in zijn kamer, waar zijn waterige ogen naar de zegeltjes zochten.”
 2. De appendix van Korst Belgerveert.
  Het veertiende deel alweer van de Dokter Werpvrucht-trilogie. Belgerveert is er ook in dit deel in geslaagd om van dokter Geert Werpvrucht een personage te maken van wie je gaat houden en met wie je gaat meeleven. Een kort stukje:(Context: we zijn in de badkamer van Werpvrucht.)“Hoe lang nog, voordat de narcose is uitgewerkt?” De dokter veegde met zijn mouw het zweet uit de groeven van zijn voorhoofd.“Een klein halfuur”, antwoordde een meisjesstem. Werpvrucht hoorde dat er beneden op de deur werd geklopt, maar negeerde het. “Een halfuur nog, dat is te doen”, zei hij tegen niemand in het bijzonder. Het kloppen op de deur veranderde in bonzen en het bonzen in slaan. “Is je moeder niet thuis? Waarom doet niemand even de deur open?”, snauwde hij in de richting van waar hij vermoedde dat zijn dochter zich verstopt zat. “Kom je me nou nog zoeken?” schreeuwde het meisje vanachter het gordijn waar zij zat. Het slaan op de deur hield ineens op. Ze waren weer alleen.”
 3. De avonturen van Brigadier Barko van Huibert Drupjes
  Ik ben een groot fan van Brigadier Barko, ik heb alles van hem. Namelijk dit boek. Dit boek is een voorbeeld voor andere boeken. Althans, boeken die hetzelfde verhaal op dezelfde manier willen vertellen. Er zit een vrij abrupt einde aan het boek, het allerlaatste fragment wil ik graag met jullie delen. Pas op: het is vrij beeldend geschreven.

  “Nou, eind goed al goed. Brigadier Barko stapte in zijn auto om terug te keren naar het politiebureau om zijn laatste spulletjes te pakken. Daarna zou hij rechtstreeks naar huis gaan. Als het verkeer mee zou zitten zou hij net voor het eten thuis zijn. Maar het verkeer zat niet mee, hij stapte binnen toen zijn gezinsleden net de laatste hap broccoli doorslikten. Zal je net zien, dacht Barko.”

Meer SAMTHINKS? Gelijk heb je! Lees ze hier!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.