Blog

Samthinks VI

April is de maand van de eerste voorzichtige zomerdagen, harige witte benen en de oranjegekte. SAMTHINKS VI blikt met u terug op deze maand door middel van een aantal gedichtjes, een live verslag van Koningsdag 2018 en weer wat nieuwe woorden.

Nieuwsdicht
Zoals u ongetwijfeld weet, ben ik een groot voorstander van de limerick. Daarom weer een drietal gedichten over de actualiteit van de aflopende maand.

Dividendbelasting
De premier, naar eer en geweten
wordt nu van alles verweten
een zucht en een vloek
de memo’s zijn zoek
of nou ja, hij was ze vergeten

PSV
De kampioenswedstrijd gaat veel beloven
Ajax wil hier de titel verov’ren
Amsterdam verliest fiks
ze hebben weer niks
ze vieren nu feest in Eindhoven

Alcohol
Een onderzoek, zeer professioneel
zei: één glas alcohol is al te veel
Dat is nogal cru
Even kijken op ‘t menu
Ober, mag ik nog een cocktail?

Koningsdag 2018
Op Koningsdag bezoekt onze koning dit jaar Groningen. De meeste mensen zullen op die dag te lam zijn op een of ander vaag festival om te kijken naar hoe de koninklijke familie door Groningen struint. Om er toch voor te zorgen dat die mensen niks missen heb ik alvast live verslag gedaan van hoe 27 april 2018 in Groningen gaat verlopen.

5:34 uur – De eerste koningshuisfans hebben zich geposteerd achter de dranghekken aan het begin van de looproute. Nog vijfenhalf uur tot de koning en koningin hier zijn.

7:09 uur – Ik kan u melden dat de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane vandaag traditiegetrouw de route zullen lopen in een jutenzak, terwijl ze toiletpotten in het rond slingeren. Deze traditie stamt nog uit de tijd dat niet iedereen een wc had in zijn huis. Men ging in die tijd naar Koninginnedag in de hoop een toiletpot te vangen om mee naar huis te nemen.

7:56 uur – Ondertussen melden ook de eerste demonstranten zich. Het zijn Bukko en Hennie Veuzelkist uit Schin op Geul. Het echtpaar is vanochtend vroeg speciaal naar Groningen gereden om te melden dat ze Willem-Alexander en Maxima in het echt minder leuk vinden dan op tv.

8:03 uur – Lichte paniek bij de demonstranten nu. Bukko heeft zijn protestbord over de jurk van Maxima vergeten thuis. Op het bord stond de snedige tekst ‘goede keus, maar niet heus!’. Hennie probeert nu zo goed en zo kwaad als het gaat de tekst op een aantal servetten te schrijven die ze daarna aan elkaar niet. Gelukkig heeft ze altijd haar nietmachine op zak.

8:45 uur – Groningen is inmiddels helemaal oranje. Langs de route staan duizenden enthousiaste mensen die allemaal een glimp hopen op te vangen van het blauwe bloed dat straks door de Groningse straten stroomt.

8:57 uur – Nog twee uur tot de koning en koningin beginnen aan hun bedevaartstocht door Groningen. Ik sprak net even met Groningse koningshuisfan Remmert Wallega over deze heugelijke dag. Ik kon hem niet helemaal verstaan maar volgens mij heeft hij er wel zin in.

9:39 uur – Frits Sissing praat vandaag de boel aan elkaar. Hij vertelt een anekdote over zijn jeugd in Groningen. Een tragisch verhaal maar daardoor niet minder oninteressant.

10:01 uur – De oranjemenigte zingt de Hazesklassieker Wij Houden Van Oranje. Andre Hazes draait zich om in zijn bed. Hij is vrij vandaag en slaapt lekker even uit.

10:41 uur – Het begint ineens te trillen hier in Groningen. Het kan welhaast niet anders dan dat koning Willem-Alexander in de buurt is.

11:00 uur – Daar zijn ze dan, de leden van de koninklijke familie. Burgemeester Peter den Oudsten verwelkomt de geboorteadel in zijn stad door middel van een oud-Groningse dab. De koning heeft zich duidelijk ingelezen in de Groningse gebruiken en beantwoordt de dab met een whip, whip and nae nae. We kunnen beginnen.

11:02 uurAprilletje zoet geeft ook nog weleens een witte hoed, zo luidt het spreekwoord. Dat gaat nu helaas niet op. De hoed van Maxima is meer beige dan wit en het is hondenweer. Over honden gesproken, prins Bernhard Junior heeft een nieuwe bril die voor 70% zijn gezicht bedekt. De prinsesjes hebben zich gekleed als Famke Louise.

11:15 uur – De burgemeester leidt de familie door bijzondere straten in Groningen, bijvoorbeeld de Akerkstraat. “In de volksmond ook wel ’t Lammuuntje”, aldus Frits Sissing. Ook beroemde Groningers passeren de revue. Bekende Groningse schaker Jan Boer (niet te verwarren met bekende Groningse dichter Jan Boer) biedt de familie een enorm schaakstuk met de beeltenis van Maxima aan. Imca Marina heeft speciaal voor de gelegenheid Groningse eierballen gemaakt voor haar favoriete koninklijke familie.

11:22 uur – Breaking: iemand maakt een foto van de koning op een cameratoestel in plaats van met een mobiel.

11:29 uur – Dionne Stax mag namens de NOS een vraag stellen aan kroonprinses Amalia. De verslaggeefster vraagt wat haar favoriete rijmwoord op hockeyveld is. De toekomstig vorstin antwoordt ‘boot van zeven ton van belastinggeld’. Papa Willem kan trots zijn.

11:42 uur – De mascotte van FC Groningen, Groby de ijsbeer, is aangeschoven bij de festiviteiten. Hij heeft voor de gelegenheid een driedelig pak aangetrokken. Als je niet beter zou weten denk je dat er echt een ijsbeer meeloopt. Waanzinnige performance.

12:13 uur – De familie participeert in diverse Groningse spelletjes zoals tiepeltjen, kooihinken, stabal en brekjevegen. Bij brekjevegen is het de bedoeling dat jouw team als eerste de overkant haalt zonder genaaid te worden door de NAM. Als je huis na drie rondes minder dan de helft van het aankoopbedrag waard is ben je af en moet je drie weken in hongerstaking.

12:34 uur – De familie komt aan op de Vismarkt waar de laatste optredens plaatst zullen vinden. Kinderzanger Rikkert (van het iconische duo Elly en Rikkert) zingt over God en zijn koffer vol emoties. Onder begeleiding van het Noordpool orkest en diverse Groningse gastartiesten, onder wie zangeres Wopke Troevjes en Nico Stui, zingt Rikkert ‘Mien Grunneger Stad’, op de tekst en melodie van ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.

12:57 uur – Het is afgelopen. De koning zegt in zijn laatste woorden dat hij blij is dat hij hier zijn verjaardag mocht vieren. Daarna maakt hij grapje over Gronings gas en een aansteker. Niemand snapt de grap. Het was een geslaagde dag ondanks alle gewonden.

Nieuwe woorden:

Men leert op school veel meer van horen zeggen
dan van zien, lezen en schrijven, naar nu blijkt;
dus is mijn taak consciëntieus te blijven dreggen
naar verdronken woorden of wat daar nog op lijkt.
– Kees van Kooten

In die geest weer een aantal nieuwe woorden, al dan niet gebaseerd op de actualiteit.

  • JOHAN CRUYFFHYENA: Amsterdams roofdier dat na veel gedoe toch naar Johan Cruyff is vernoemd.
  • DESSALNIETTEMIN OF MEER: toch, op een zekere manier.
  • HANS CHRISTIAN DOTANDERSEN: Zanger en sprookjesschrijver. Bekend van sprookjes als De prinses op de app, Sneeuwwitje en de zeven trollen en Klein zuig alles uit m’n Duimpje.

 

Reacties

😁

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.