Blog

SAMTHINKS S03E05

Gelukkig 2020 nog aan iedereen die ik niet gezien heb op de SAMTHINKS nieuwjaarsreceptie. Ik hoop van harte dat het ook voor jullie een jaar wordt. We gaan het vandaag een klein beetje anders doen dan u van ons gewend bent. Normaal gesproken neem ik u mee langs de promenade van de actualiteit van de aflopende maand, maar omdat januari een vrij nieuwsluwe maand was, staat deze aflevering van SAMTHINKS volledig in het thema van iets anders.

Spreekwoorden
Goed, dan aan de telefoon een slachtoffer van de spreekwoorden van vanmiddag in Bennebroek. Michiel, jij liep op straat toen de spreekwoorden en gezegden jou ineens om te oren vlogen. Inmiddels zijn de spreekwoorden opgetrokken, wat is er precies gebeurd?

Ik liep op straat tijdens mijn lunch. Ik wilde net een hap nemen van mijn boterham met tevredenheid toen ik in mijn ooghoek ineens een aantal spreekwoorden op me af zag komen. Ik ben zo gezond als een vis, maar de beer was hier goed los. We probeerden aanvankelijk nog om met stille trom te vertrekken, maar zo’n ding maakt toch te veel herrie als je ongezien probeert weg te komen. Het is natte vingerwerk maar ik denk dat tientallen mensen de pijp aan Maarten hebben gegeven.

Poeh, natte vingers, heftig. Kun je vertellen met welke spreekwoorden je te maken hebt gehad?

In eerste instantie vooral veel dieren, we zagen leeuwen en beren op de weg. Er waren blaffende honden, die bleken gelukkig banger voor ons dan wij voor hen. Je hebt werkpaarden en sierpaarden die onder één hoedje speelden. Er schuilden addertjes onder het gras. Een aantal mensen ging naar de haaien. Vreselijk heftig.

God, ja. Maar daar hield het nog niet mee op?

Nee, zeker niet. We zaten tussen twee vuren, met lood in onze schoenen. Probeer dan maar eens je biezen te pakken. Het venijn zat hem in de staart want in mijn paniek maak ik nog van een mug een olifant. Achteraf gezien niet slim geweest maar je doet wat je kan, het was vechten tegen de bierkaai. Ik weet niet of je weleens een bierkaai in het echt gezien hebt, maar als zo’n gedrocht je eenmaal recht in je ogen aankijkt zakt de moed je in de schoenen kan ik je vertellen. Uiteindelijk val ik dan nog met mijn neus in de boter, dat is misschien wel m’n redding geweest.

Met je neus in de boter, leg eens uit hoe dat je gered heeft.

Oh, ja, nee, dat is een spreekwoord. Ik viel figuurlijk met mijn neus in de boter natuurlijk, haha stel je voor zeg. Verschillende hulpdiensten schoten ons te hulp, dat was mijn geluk. Daarna hoefde ik alleen nog maar de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Ook in overdrachtelijke zin natuurlijk, de puntjes op de ‘i’ zetten.

Nee dat is dan wel weer letterlijk. Ik zit in de belettering van winkels en na de lunch hoefde ik alleen nog maar de punten van de letter ‘i’ op de etalageruit van Dierenspeciaalzaak de Botte Hommel te plakken.

Metafoorvraag van de week
Ja, dankjewel Michiel. Dan gaan wij hier snel door met metafoorvraag van de week, de taart onder de kers van ons programma.

Eerst: het antwoord op de metafoorvraag van vorige week. De vraag was: een bronstig hert dat beeft van de kou, waarvoor is dat een metafoor?
A. De hoge werkdruk en de tekorten in de zorg
B. De nalatigheid van de fiscus bij de toeslagenaffaire
of C. Het gebrek aan medemenselijkheid in de provincie Gelderland

Het goede antwoord moest natuurlijk zijn antwoord B. We hebben weer veel boze brieven ontvangen maar Viktor Kam uit Spaarnwoude gaat ervandoor met onze felbegeerde goedkeuring. Dan de metafoorvraag van deze week. Een zandstorm met hagelbuien in een helse vlammenzee, waarvoor is dat een metafoor? Is dat:

  1. Australië

Stuur snel je antwoord in naar onderstaand adres.

Het Alliteratienieuws
Goed, dan nu een bondig bulletin van het Alliteratienieuws van vandaag met Thomas Tulpjes.

Goedenavond.

  • In Venlo zijn om vijf voor vier vanmiddag vijfenveertig volledig als veldmuis verklede vrouwen verdwaald. Voorlopig vallen veertien van de vijfenveertig vrouwen voor zover we konden vernemen binnen de verzekering. Verdere vrouwen vrezen voor verlies van valuta.
  • Duizend dood gewaande dodo’s doken donderdagavond op in Diergaarde Duisburg. De Duitsland aandoende dieren deden zich dommer voor dan dik dertig denkers na doorlichting dachten. De dikkige duifachtigen deden, desgevraagd door de Duitse dagbladen, doodleuk alsof dik driehonderd jaar doodzijn niet deert in je doen en laten.
  • In Zoetermeer zijn zevenzeventig zwaarlijvige zwervers zonder zonnebrandcrème gaan zonnen. De zilte bezwete zwervers zijn zonder zware operatie maar met zakkenvol verzachtende zalf en verzorgende zwachtels ontslagen uit het ziekenhuis. Tot zover.

Mooie middag.

Het weer in rijm
Dan heeft u nog het weer van ons tegoed. Daarom is hij er weer: onze huisdichter annex amateurmeteoroloog Ruud. Ditmaal met een aantal limericks.

Er valt vandaag hier en daar regen
Het kwik is ook weer iets gestegen
Ja het wordt hier
Een graadje of vier
Voor de tijd van het jaar valt dat tegen

Komende week wordt het bewolkt in veel plaatsen
De terrascijfers zijn ondermaatse
Het wordt niet meer zo fris
Dus wat wel zeker is:
We kunnen dit jaar niet meer schaatsen

Dankjewel, Ruud. Schitterend weer. En u thuis weer bedankt voor het lezen en tot de volgende maand.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.