Blog

SAMTHINKS S03E04

Goedenavond dames en heren. Hartelijk welkom bij de kerst- en oudejaarsspecial van SAMTHINKS, live vanuit Koninklijk Theater Carré geschreven. Wat kunt u verwachten? Eigenlijk hetzelfde als normaal maar dan met engelenhaar en appelbeignets. Tot slot, u heeft ze al zien zitten achter mij. Het Nederlands Philharmonisch Orkest zal de komende uren achtergrondmuziek spelen terwijl ik mezelf het schompes schrijf.

Door: Sam Jongenotter 

Jaaroverzicht
Bij een kerst- en oudejaarsspecial hoort natuurlijk een jaaroverzicht. En zoals ieder jaar kijken we ook nu weer terug op het jaar 2008. We bespreken de hoogte- en dieptepunten en blikken vooruit.

Als je 2008 zegt, zeg je China. China domineerde het nieuws in 2008. Het land was een economische grootmacht, ze organiseerden de Olympische Spelen, er waren discussies over mensenrechten, protesten in Tibet tegen Chinese overheersing en natuurlijk die verschrikkelijke aardbeving. Het is nauwelijks voor te stellen dat we toen al zoveel wisten over het land China, zonder dat Ruben Terlouw er überhaupt al over na had gedacht om er een documentaireserie op te nemen.

2008 was ook het jaar van het begin van de kredietcrisis en van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Twee dingen waar we, terugkijkend op die periode en geplaatst in historisch perspectief, best zonder hadden gekund.

Een historisch moment in de wereldgeschiedenis. In de Verenigde Staten wordt de eerste donkere president in de geschiedenis gekozen. Hij luistert naar de naam Barack Obama. Hij verpulverde zijn tegenstander John McCain met een ruime verkiezingswinst. In de V.S. is de diversiteit in het witte huis sindsdien alleen maar verbeterd. Op dit moment staat namelijk de eerste oranje president aan het roer.

Dan sport. 2008 was ook een sportjaar.

Allereerst was daar natuurlijk het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland, waarin we een waanzinnige groepsfase beleefden. We versloegen Frankrijk, Italië en Roemenië met klinkende cijfers. Helaas bleek in de kwartfinale Rusland na verlenging te sterk voor ons. Ik weet nog dat ik toen dacht: het zou me niks verbazen als we over twee jaar in de finale van het WK staan en op een teen na verliezen van Spanje.

Snel daarna volgde de Olympische Spelen in Peking (of Beijing, dat weet ik even niet meer). Nederland won daar een totaal van zeven gouden plakken. Onder anderen Maarten van der Weijden, die we in 2019 natuurlijk vooral kennen van zijn bizarre voeten, won een gouden medaille.

Het lijkt allemaal alweer zo lang geleden. Vooral omdat het ook heel lang geleden is natuurlijk. Dit was Andere Tijden SAMTHINKS, terug naar de onze.

Lieve Sam
In de rubriek Lieve Sam beantwoord ik lezersvragen die met kerst te maken hebben. Vandaag een emotionele brief van Trudy Rulvlees uit Papendrecht.

Lieve Sam,

Kerstmis vieren we bij ons thuis altijd met de hele familie. Ome John en zijn kroost, Mia en de kinderen, opa en oma cavia, oma Noordoostpolder. De hele bups gezellig bij elkaar. Helaas is er vorig jaar iets voorgevallen tussen neef Herbert en tante Wroekje. Tijdens het natafelen heeft Herbert in een jolige bui de border collie van Wroekje bij zijn staart gepakt en van het balkon gekeild. Gelukkig zijn wij een familie die bestaat uit spingkussenfanatici dus de schade bij de hond viel mee.

De emotionele schade bij Wroekje is echter groot. Ze heeft niet gereageerd op de uitnodiging voor het kerstdiner in de familieapp en boze tongen beweren dat ze kerst gaat vieren bij haar schoonfamilie. We zijn ten einde raad omdat zowel Robert ten Brink als Bert van Leeuwen als Caroline Tensen onze noodkreet in de wind hebben geslagen.

Je bent onze enige hoop voor een kerstdiner met de hele familie, alsjeblieft help ons! Haast is geboden!

Hoopvolle groet,

Trudy Rulvlees

Beste heer/mevrouw,

Bedankt voor uw bericht! Op dit moment is het kerstvakantie. In verband met mijn afwezigheid tot 6 januari a.s. kan ik uw e-mail niet direct van een antwoord voorzien. Vanaf 6 januari zal ik mijn berichten op volgorde van binnenkomst lezen en zo nodig beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Sam

2019 op tempo
De kerstperiode is voor mij de gezelligste tijd van het jaar in jaar uit probeer je iets te maken van je levensgevaarlijke situaties in heel het Amazonewouter Koolmees werd dit jaar vicepremier van ons landgenoten die hun eigen wijk in de fikse boetes voor mensen in de zaak rond de loonheftige situatie in Parijs waar het vuur in de Notre Dan te bedenken dat Maarten van der Weijden de Elfstedentoch moeten we niet vergeten dat in Groot-Brittannië Boris Johnson het stokje overnam van Theresa Maydogenloze hitte deze zomaar begon te schieten in een tram in Utrechter ook niet voor lief nemen dat Mathieu van der Poel des doods voor Ajax in de Champions League waardoor ze het succes van vorig seizoen niet konden evenatuurlijk ook het jaar van Martien Meiland wiens programma bij Talpassen is de specialiteit van Frenkie de Jong die voor tientallen miljoenen eurovisiesongfestival wonnen we dit jaar dankzij Dunkunnen de handbalsters terugkijken op een prachtig jaardig verval van de talkshow bij RTL Late Night met Twan Huys en haard hebt kan de kerst eigenlijk niet mislukken.

Nieuwe woorden van het jaar
Het woord ‘boomer’ is verkozen tot woord van het jaar. Begrijpelijk natuurlijk, aangezien ik het gebruikt heb in de vorige SAMTHINKS. Toch zijn er veel andere woorden die het verdiend hadden om verkozen te worden tot woord van het jaar, maar het niet geworden zijn. Omdat ze niet bestaan.

VREUGDE-VENT – Man uit Duindorp die er voldoening uithaalt om zijn omgeving in de fik te zetten.

BREXITTEBLIJVER – Britse premier die het niet lukt om tijdig de Europese Unie te verlaten en daarom een termijntje moet doubleren.

EIKENPROCESSIERUPSBAND – Band die speciaal ontworpen is om die vervelende eikenprocessierupsen over te rijden.

KRO-KUS – Op het eerste gezicht liefdevolle kus die Eva Jinek de KRO gaf waarna ze haar biezen pakte en naar RTL ging.

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.