Blog

Samthinks 2.3

Van Dik Hout zong in 1994 al ‘het is zo stil in mei’. Om die stilte op te vullen heb ik weer een nieuwe SAMTHINKS geschreven. Deze maand kijken we naar het songfestival, doen we live verslag van het eindexamen Engels en leren we u de herkomst van een viertal woorden. Eet nog snel even een Snickers voordat het buiten licht wordt en dan kunnen we beginnen!

Songfestivalkoorts
Vanavond is de tweede halve finale van het Songfestival. Behalve als je dit een andere dag leest natuurlijk. In dat geval: geen spoilers!

Het heeft er alle schijn van dat Nederland na jarenlange droogte dit jaar eindelijk weer gaat winnen. Duncan Laurence, de vertegenwoordiger van Nederland, moet dat voor elkaar zien te boksen. Maar eigenlijk kennen we hem nog helemaal niet zo goed. Daarom nu een aantal feitjes over Marco Borsato, want die kennen we wel.

Wist je dat…

  • Marco als eerste artiest heeft opgetreden in de Ziggo Dome?
  • Je Marco ‘s nachts wakker mag maken voor sushi?
  • Marco een ochtendmens is? Behalve als hij ’s nachts wakker gemaakt is voor sushi want hij wil wel gewoon aan zijn 8 uur slaap komen.
  • Hij supporter is van AZ behalve als Ajax in de Champions League speelt want dat is goed voor het Nederlandse voetbal?
  • Dat ‘De waarheid’ zeven keer platina is en daarmee het best verkochte album van 1997 was?
  • Dat hij zijn koffie drinkt met een half zoetje en veel poedersuiker waardoor je je afvraagt waar dat halve zoetje dan goed voor is?
  • Dat Marco 14 TMF-awards heeft en dat hij de enige artiest is met de award ‘Beste zanger’? Hoor je dat, Davina Michelle?
  • Marco 14 Edisons heeft?
  • Hij ruim 8 miljoen albums heeft verkocht?
  • Marco van tuinieren houdt?
  • 22 zijn lievelingsgetal is?
  • Blauw zijn lievelingskleur is? En dus niet rood, je weet wel van dat lied!

Bron: marcoborsatofansite.nl

Liveverslag eindexamen Engels
Voor veel eindexamenkandidaten is het een spannende tijd. Zij zijn namelijk keihard bezig met datgene waar ze al die jaren voor op de middelbare school hebben gezeten: het eindexamen. Om een beetje van de sfeer te proeven heb ik gisteren live contact gehad met onze verslaggever die ter plaatse was om verslag te doen van het examen Engels dat bezig was. Helaas kwamen we te laat op het idee om een cameraploeg mee te sturen dus moeten jullie het doen met de transcriptie.

Studio 22 in Hilversum– Ja, dankjewel Wilbert en sterkte met je galblaas. Goed, dan schakelen we nu live over naar Ter Apel, want daar staat onze verslaggever Bert op een wel heel bijzondere locatie. Bert, waar sta je?

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Ja, dat klopt, goedemiddag dames en heren thuis. Wat een verhaal zeg, van die galblaas!
Ik sta hier midden tussen de vwo 6-leerlingen in de grote gymzaal van RSG Ter Apel waar nu dertien, nee nu moet ik niet liegen, veertien minuten geleden het eindexamen Engels is begonnen.

Studio 22 in Hilversum– Wat ongelooflijk gaaf zeg! Hoe is de sfeer daar?

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Bedrukt, zo lijkt het. Waar de leerlingen tot een kwartier geleden nog vrolijk met elkaar zaten te keuvelen over van alles en nog wat, hangt er nu een soort, ja, ik zou het een unheimisch gevoel willen noemen. Ik krijg ook de ene na de andere vuile blik toegeworpen. Net als puntige voorwerpen en ook daadwerkelijk fysieke blikken. Nee, echt een naar sfeertje.

Studio 22 in Hilversum– Dat vind ik gek. Normaal gesproken hangt er een serene rust in zo’n zaal. Kan je iets doen om de sfeer aangenamer te maken?

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Ik ga het proberen. Gelukkig heb ik altijd mijn mondharmonica op zak, dus daar ga ik eens even lekker een robbertje op spelen. Moet jij eens opletten hoe snel die zure gezichtjes opklaren.

*Mondharmonicamuziek vult de zaal*

Studio 22 in Hilversum– Kijk, dat is nou typisch Bert! Een sfeermaker pur sang!

23 minuten en 34 seconden later

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Zo, even op adem komen hoor. Moeilijk publiek moet ik zeggen.

Studio 22 in Hilversum– Prachtig Bert, eerlijk waar, het kippenvel staat op m’n rug. Zeg, het lijkt ons leuk om een leerling te spreken uit de zaal. Kan dat?

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Natuurlijk! Eens even zien, ja, jongeman, zou jij even wat vraagjes willen beantwoorden? We zijn live op televisie.
Jongen: Nou, liever niet, ik zit een beetje krap in mijn tijd omdat jij de hele tijd door de zaal loopt te schreeu…
Bert: Hartstikke fijn dat je even meewerkt. Hoe gaat het tot nu toe? Valt het mee?
Jongen: Nou ja, wat ik net zeg. Ik kan me niet echt concentreren. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet dat er nog niet is ingegrepen.
Bert: Vervelend hoor. Ik zie dat je vier keer C achter elkaar hebt ingevuld? Dat kan natuurlijk nooit kloppen! Nou, mensen thuis, u hoort het, het is allemaal nog niet zo makkelijk als het lijkt.

Studio 22 in Hilversum– Bert? Hallo? Kan hij me horen, jongens?

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – WAT? Kunnen jullie even stil… Ja, ja ik versta je!

Studio 22 in Hilversum– De tijd zit er op! We gaan afscheid van je nemen. Heel veel plezier daar nog! Of: have fun! Haha!

Grote gymzaal van RSG Ter Apel in Ter Apel – Gaat helemaal goedkomen!

Studio 22 in Hilversum– De verbinding met Ter Apel lijkt verbroken. Bert, als je me nog kunt horen, bedankt. Dan gaan wij hier nu verder met badminton: echte sport of een excuus om veren aan te raken?

Maar dat is etymologisch
In de etymologie wordt gekeken naar de herkomst van woorden. Van een aantal woorden is de herkomst algemeen bekend. Bijvoorbeeld van het woord waterbed. Toch zijn er nog een hoop Nederlandse woorden waarvan veel mensen de achtergrond niet kennen. Een aantal daarvan hieronder uitgelegd.

Marteling– Het woord marteling is vernoemd naar Rubert Martel. Hij is naar verluidt de eerste mens die ooit iemand anders pijn deed om informatie los te weken bij die persoon. Overigens gebeurde het die eerste keer volledig per toeval. Rubert Martel liep met een aangestoken kaars door een gang en struikelde, in de net ingevallen schemering,  over een slapende hond waarna het hete kaarsvet over de rug van zijn zoontje viel. Die biechtte vervolgens van schrik op dat hij degene was die schade had gereden met het paard en wagen.

Amusement – Het eerste deel van het woord amusement is amuse. Amuse is Frans voor ‘tering klein gerechtje waar je niet om gevraagd hebt’. Vroeger wanneer je een amuse kreeg in een duur restaurant kwam de ober aan tafel een kleine act opvoeren ter lering ende vermaak, het zogenaamde amusement. Amusement heeft door de jaren heen een flinke transitie doorgemaakt en wordt nu zelfs voor SBS-programma’s gebruikt.

Kuieren – Vernoemd naar het gelijknamige muziekinstrument. De kuier was een trompet waarop geblazen werd als men een stukje ging wandelen. Dan wist iedereen: he, die gaat een rondje om.
Daar komt ook de term ‘de kuierlatten nemen’ vandaan. Kuierlatten waren houten stokken die je tegen elkaar aan kon slaan als je kuier stuk was gegaan en je alsnog wereldkundig wilde maken dat je een eindje ging lopen. Dan nam je dus de kuierlatten.

Roeren– Rond 1860 woonde er in Duitsland een hobbykok. Het lukte hem al jaren niet om verschillende ingrediënten met elkaar in een pan zo te mengen dat het een geheel ging vormen. Totdat hij op een dag een pollepel pakte. Die werden tot dan toe alleen gebruikt als wanddecoratie. Met die pollepel begon hij rond te draaien in de pan. Dat werkte. Het nieuwe verschijnsel kreeg de naam van de plek waarvandaan de hobbykok werkte: het Ruhrgebied; roeren).

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.